maanantai 29. elokuuta 2016

Tärppejä syyskaudelle 2016!

Teatterisyksystä on tulossa todella kiinnostava, ja kiireinenkin. Kymmeniä must-see esityksiä, pitkin maata. Kaikkeen en minäkään millään ehdi, eikä ihan kaikki toki satasella kiinnostakaan. Mutta koitin nyt koostaa muutamia sellaisia omia suosikkejani ja vinkkejä teille lukijoille, joilla mahdollisesti on vielä syksyn menot suunnitteluasteella...


Tampereella

Tampereen kummallakin suurella teatterilla on tulossa paljon kaikkea mielenkiintoista. Ensimmäisenä ensi-iltaan (1.9.) ennättää TTT:n Suurelle näyttämölle musikaali Cabaret. En ole sitä koskaan onnistunut näkemään, joten odotan mielenkiinnolla. Tekijätiimi on ainakin rautainen! Mutta eniten TTT:n syksystä odotan Viita 1949 -näytelmää (enskari 25.10.). Siinä yhdistyy mielenkiintoinen aihe, loistavat tekijät ja ainakin jo kuultujen musiikkinäytteiden perusteella todella upea musiikki. Eeva Kontu on onnistunut loihtimaan sellaisia säveliä että oksat pois. Lapsille (ja lapsenmielisille) TTT tarjoaa Vesta-Linnea ja Aavelapsen arvoitus (enskari 20.9.), ohjauspuikoissa Miika Muranen.

Antti Lang seremoniamestarina TTT:n Cabaret'ssa


Tampereen teatterilta eniten odotan tätä: Näytelmä joka menee pieleen (enskari 14.10.). Se on oikeasti erittäin hauska, ja mukaan on valjastettu talon hauskimmat näyttelijät Ville Majamaasta Risto Korhoseen. Myös Ulkomaalainen (enskari 2.9.) vaikuttaa varsin ajankohtaiselta ja viihdyttävältä. Tampereen teatterissa jatkavat myös Sugar ja Tarpeistonhoitajan tähtihetki, eli jos ne jäi keväältä näkemättä niin kannattaa nyt varata liput.

Tampereella pääsee myös katsomaan vielä muutaman lisäesityksen upeasta Teemestarin kirjasta elo-syyskuun vaihteessa. Lisäksi samoissa Teatteri Siperian tiloissa jatkaa hieno ja koskettava Toinen Katse syys-lokakuun taitteessa.

Ja jos on vielä näkemättä Marc Gassotin tähdittämä anarkistinen (ja K18) miimiesitys Dark Side of the Mime, niin siihen on mahdollisuus 22.10. TTT-Klubilla. Ihan paras!

Teatteri Telakka viettää kaksikymppisvuottaan kiinnostavalla syysohjelmistolla. Juha Hurmeen Hullu ensi-illassa 8.12. Lisäksi Antti Mikkolan Ei voi auttaa, sori nähdään TTT:n lisäksi myös Telakalla. Eri loppuratkaisulla vain. Enskari TTT:llä on 19.10. ja Telakalla 2.11. Hevijuuserihan käy toki katsomassa molemmat.

Herrat Alatalo ja Manninen nähdään Tampereen Teatterissa


Pääkaupunkiseudulla

Marraskuussa (7.-9.11.) KOM-teatterin mainio Hamletinkone palaa muutaman uusintakerran verran lavalle. Suosittelen lämpimästi - oli meinaan sellanen performanssi sekä Niko Saarelalta että Marzi Nymanilta. Menisin uudelleenkin, mutta ai auta kun en ole maassa esityspäivinä :-( Tässä mietteitäni siitä viime huhtikuulta. Samassa paikassa jatkaa keväältä myös Pasi Was Here, ja vaikka olen sen jo kolmasti nähnytkin, niin syyskuussa taas. Ja koskapa näemmä esityksiä on jatkettu vielä alunperin ilmoitetustakin, niin ehkäpä vielä loppuvuonna kerran... (juu, on se juuri niin hyvä!). Kannattaa myös pitää silmät auki loppuvuoden Sotilaspoika-monologin varalla...

Kansallisteatterilla on huikea syksy! Omaa sydäntäni lähimpänä lienee Richard III, jonka ensi-ilta koittaa 30.11. Tästä on tulossa perinteinen versio, ja ohjauksesta vastaa Jussi Nikkilä. Myös Kristian Smedsin uutukainen Just Filming vaikuttaa mahtavalta (mutta ei ehkä ole ihan kaikkien makuun). Hyvin tuoreeltaan näyttämölle saadaan myös Miika Nousiaisen Juurihoito - joka kutkuttelee varmaan monen muunkin nauruhermoja. Ainakin esitykset näyttävät olevan jo loppuunmyytyjä. Myös Sinuus ja Kohtauspaikkoja kadonneille ovat jo omassa allakassani. Ja perinteisimmistä puhedraamoista Juha Jokelan uusin Sumu (enskari 14.9.).

Kansiksen Sumu


Helsingin kaupunginteatterilla sai jo ensi-iltansa musikaali Shrek, mikä oli oikeasti tosi viihdyttävä ja hauska koko perheen show. Odotan myös kovasti Pasi Lampelan uutta näytelmää Kenraali ja Casanova (enskari 31.8.) ja Tyko Sallisen tyttärestä kertovaa Taju (enskari 10.11.).

Q-teatterin Kevyttä mielihyvää (enskari 15.9.) on Antti Hietasen uusin tuotos, ja uskoisin senkin olevan erittäin katsottava. Lippukaupoille kannattaa suunnata NYT. Ryhmäteatterilla on tulossa Farmi (enskari 6.10.), eräänlainen mukaelma Orwellin Eläinten vallankumouksesta.

Valtimonteatterin suuntaan kannattaa mennä mikäli Shakespeare on likellä sydäntäsi. Sekaisin Wilistä eli Shakespeare for very dummies enskarissa 27.10. Pieni mutta pippurinen on Teatteri Jurkka. Tänä syksynä on tulossa tosi kiinnostavia esityksiä, taas kerran. Bonnie ja Clyde enskarissa jo 10.9., seuraavaksi Lokki 14.9. ja sitten on vielä Kati Outisen monologikin Niin kauas kuin omat siivet kantaa loka-marraskuussa (vain kourallinen esityksiä ja niistäkin moni jo loppuunmyyty). Sitäpaitsi jos näkemättä on vielä Erkki Saarela Emmi Jurkan nahoissa, niin Ilta Emmin kanssa jatkaa kuutena iltana!

Teatteri Takomon ja Klockriketeaternin yhteistuotanto Noitavaino (enskari 14.10) kiinnostaa myös kovasti. Esitykset Takomon tiloissa. Jo keväällä varasin lipun Järvenpään teatterin Hiirenloukkuun, koska viime talven esitykset olivat kaikki täysiä. Niin näyttää olevan nämä loppuvuodenkin. Mutta aina voi koittaa kysellä peruutuksia!

Teatteri Toivo vetää upouuden vampyyrimusikaalin kehiin - Onyx saa ensi-iltansa 8.10. Vaikuttaa lupaavalta!


Maakuntakierroksella

Lahden kaupunginteatterilta tärppejä kaksi kappaletta: Vertigo (enskari 3.9.) on monelle tuttu Hitchcockin filminä. Ja Miehen kylkiluu (enskari 1.10.) kotimaisena komediana. Lahteen kannattaa mennä katsomaan myös Teatteri Vanhan Jukon Outoa paloa eräässä kaupungissa. Jukolaiset ovat kyllä sairaan lahjakasta sakkia.

Kotkan kaupunginteatterissa jatkuu Neljäntienristeys viime keväältä (mutta vain 5 esityksen verran), mikäli sen silloin missasit, kuten minä. Jyväskylän kaupunginteatteriin saapuu komedia Diivat (enskari 4.11.). Samalla teemalla eli naisiksi pukeutuneita miehiä on mahdollista nähdä myös Seinäjoen kaupunginteatterilla eli siellä vedetään Lainahöyhenissä (enskari 16.9.).

TTT:n lavalla vahva ensemble - Viita 1949


Ainakin itselläni on tiedossa monta monituista retkeä Turkuun tänä syksynä. Kaupunginteatterilla on meinaan tosi kiinnostava ohjelmisto. Ensin nähdään Toc Toc, komedia neurooseista (enskari 9.9.), sitten rockmusikaali Rock of Ages (enskari 21.10) ja vielä Kissa kuumalla katolla (enskari 28.10.). Kaikissa on mielenkiintoiset roolitukset ja kiinnostavat tekijäporukat. Lisäksi meinasin mennä katsomaan uusintana Robin Hoodin Sydämen, koska se oli niin hyvä!

Hämeenlinnan teatteri esittää Kalenteritytöt (enskari 3.9.), joka oli suosittu elokuvakin. Lisäksi Kultalampi jatkaa syyskuussa vielä 7 esityksen verran, jos on vielä näkemättä. Hämeenlinnan naapurissa eli Riihimäen teatterissa on paljon kiinnostavaa ohjelmaa tänä syksynä. Multa on tyystin näkemättä Sirkku Peltolan Mummun saappaassa soi fox (enskari oli 27.8.) joka on teatterin 70-vuotisjuhlanäytelmä. Myös Joulu on ihmisen paskinta aikaa (enskari 29.10.) meni omaan allakkaan heittämällä! Ja veikkaan että pikkujoulukaudella voi olla aikamoinen hitti.

Koska olen suuri Shakespeare-fani, on yksi syksyn odotetuimmista teatterijutuista Hamlet - koko totuus. Turun linnassa. Siis voiko olla hienompaa esityspaikkaa! Ensi-ilta on 29.9. ja tämä on muuten semmoinen esitys missä yleisö liikkuu paikasta toiseen. Niin ja mukana sirkusta ja nukketeatteriakin. Eikö jo vain houkutakin?!


Sirkusta

Sirkusta on mahdollista nähdä taas monessa paikassa. Sorin Sirkuksen joulushow on tänä vuonna nimeltään Enigma (enskari 25.11.), ja mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa niin nämä esitykset myyvät loppuun aika rivakkaan! Race Horse Companyn lapsille suunnattu esitys Ympäri Ämpäri vierailee mm. Hämeenlinnassa, mutta Helsingin enskari on 15.9. Cirkossa. Hämeenlinnan teatterin tiloissa nähdään joulukuussa vierailemassa myös Onnellisten maa!

Joulun maissa on myös tarjolla Hurjaruuthin Talvisirkus Muisti (enskari 3.11.). Ja sitten olisi vielä Wusheng Companyllä muutama lisänäytös syyskuussa, jos missasit (minä minä!) Musashi -miekan tie -esityksen viime keväänä.

Mikko Vihma Possuna HKT:n Shrekissä


Oopperatalolla nähdään mielenkiintoinen crossover-teos CircOpera, joka nimensä mukaisesti yhdistää sirkusta ja oopperaa. Vaikuttaa niin mielenkiintoiselta että onhan tuo mentävä katsastamaan! Esityksiä on vain 8, joten lippujen hankinnan kanssa ei sovi aikailla. 16.9. tärähtää!

Ei ehkä sirkusta, mutta ihana kombinaatio klovneriaa ja livekeikkaa, ja jopa standuppia. Red Nose Clubin Mike ja Zin vetää täysillä Ilmari Kiantoa Punainen Viiva -teoksen myötä. Suosittelen voimakkaasti! Esityksiä on syyskuussa Helsingissä sekä myöhemmin muualla Suomessa (ja onneksi ne jatkuvat 2017).Tanssin taikaa

Tanssia on luvassa kaikenlaista, ensinnäkin nyt tietysti Jeminan paluu! Eli jos on vielä näkemättä ihan mielettömän UPEA Jeminan monta elämää, niin se palaa STOA:an kuuden esityksen verran lokakuun lopulla. Suosittelen tätä ihan lämpimästi. Tamperelainen Tanssiteatteri MD tarjoaa yhden odotetuimmista ensi-illoista eli Secunda Prattica 22.10. Kävin kesän alussa katsomassa harkkoja, ja huh!

Kansallisbaletilla on myös monta kiintoisaa juttua tänä syksynä. Klassikko Romeo ja Julia sai taas yhden uuden versionsa, tällä kertaa koreografi Natália Horečnán käsissä. Ja siinä on myös niin hieno Prokofjevin musiikki. Toinen klassikko eli Liisa Ihmemaassa (enskari 7.10.) on myös must-see. Siinä on Jorma Elon koreografia.

Lisäksi omassa kalenterissa on myös Tero Saarinen Companyn Could you take some of my weight...? & MESH (viiden esityksen vierailu Oopperatalolla lokakuussa) sekä Susanna Leinonen Companyn SEE/OBEY (kahden esityksen vierailu Oopperatalolla syys-lokakuun taitteessa).


Teatteria ja tanssia elokuvissa

Monia esityksiä on mahdollista nähdä leffateatterien hämärässäkin. Tälle syksylle on luvassa ainakin nämä teatteritaltioinnit. Muut olen nähnytkin livenä ja voin suositella, paitsi Kolmen pennin oopperaa menen katsomaan 27.9. ja The Entertaineria 26.9.

Richard III - Almeida Theatre, Finnkino 6.9.

A View from the Bridge - Young Vic Theatre, Finnkino, 12.9.

The Threepenny Opera - National Theatre, Finnkino 26.9.

The Deep Blue Sea - National Theatre, Finnkino 10.10.

Lisäksi pitäisi olla tulossa Kenneth Branagh Companyn The Entertainer, mutta sen ajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Tanssia näkee myös Finnkinolla (Bolshoin esityksiä) että BioRexin teattereissa (Royal Ballet'n esityksiä). PK-seudulla voin lämpimästi suositella Kino Tapiolaa, ainakin siellä kuuluu kahvi ja pulla väliaikatarjoiluna lipun hintaan. Kolmaskin toimija event-cineman saralla on, eli Kuusan Kino tuo maahan myös oopperaa ja balettia.


Kuten saatatte huomata, on syksyn kulttuurikalenterini aika täynnä. On siellä toki muitakin menoja kuin nämä. Mutta otan silti vastaan lisää vinkkejä ja suosituksia kiinnostavista esityksistä :-)Kuvat olen ottanut itse teatterien pressitilaisuuksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti