perjantai 5. elokuuta 2016

Super Sunday / Race Horse Company, Tampereen Teatterikesä 4.8.2016

Suomalaista äijäsirkusta parhaimmillaan, sitä tämä esitys oli! Super Sunday on lähinnä vaan kiertänyt maailmalla, joten ei ihme että nämä Teatterikesän ja Circus Ruska Festivalin yhteydessä olleet kaksi näytöstä myi loppuun pikavauhtia. Race Horse Company niittää mainetta ja kunniaa maailmalla, ja onneksi Suomessakin on ymmärretty hyvän päälle. Tästä tuli jotenkin mieleen heinäkuussa Lontoossa näkemäni kanadalaisen Cirque Alfonsen esitys Barbu. Eli äijämeiningillä mennään.


Välillä sai pitää penkistä kiinni ja melkein peittää silmätkin, että kuinka tempussa käy. Sen verran vauhdikasta oli meno. Ja hurjaa. Muualtakin yleisöstä kuului ihastuneita huokauksia ja aplodejam etten ollut ainoa joka koki esityksen jokaisella solullaan. Miten tämmöset hipsteri-kukkapaitaiset miehet ovat niin taitavia? Miehiltä sujuu niin trikkaus kuin akrobatiakin.


Tässä vedetään kaikki kehiin ja vähän päälle. Nalle lentää katapultilla, on karusellia hevosineen (ja on hevosia toki muutenkin!), on keinulautatemppuja. On trampoliinia, tanssikoreografioita nunchakujen kanssa. Trampoliinikuviotkin näyttävät niin helpoilta, ihan kun tyypeissä olisi jotkut narut mistä niitä vedellään.

Mä oon aina ollut sitä mieltä että balettitanssijoilla ja telinevoimistelijoilla on parhaimmat kropat, mutta lisätään sirkusakrobaatitkin tähän samaan sakkiin. Silmäniloa tarjosi lisäksi se komistus, jolla oli yllään vain pikkiriikkinen outo nahkaviritelmä/bikinit.


Ja aikuiset miehet voivat temppuilla myös sellasilla isoilla jumppapalloilla ilman että se näyttää huvittavalta. Kummallisia metallihäkkyröitäkin lavalla nähtiin, toinen oli sellainen iso keinu, millä saatiin singautettua se nahka-adonis pressuun (huuuui!) ja toinen oli valtava kuolemanpyörä, jolla sitten tasapainoiltiin ja pyörittiin. Välillä oli munkkitouhua ristiinnaulittuine tyyppeineen, joka joutuikin sidotuksi kuolemanpyörään... ja muovikelmua päälle. Sitä ennen kerkesi rististä muokkautua venäläinen aisakin.


Tässä show'ssa on kaikki hyvässä tasapainossa, niin musiikit kuin valosuunnittelukin. Välillä tulee teknohenkistä diskoa, välillä klassisia sävyjä ja rauhallisempaa musiikkia.

Ei sitä muuta voi sanoa kun että menkää ja nauttikaa! Ylipäätään suomalaisesta (nyky)sirkuksesta ja erityisesti Race Horse Companyn meiningistä. Seuraava mahdollisuus nähdä nämä tyypit lavalla, tosin hieman pienimuotoisemmin, on Helsingissä 15.-18. syyskuuta (Cirkon lavalla, liput täältä) tai vaikkapa Hämeenlinnan teatterissa 12.-14.10. Sillon esityksenä on lapsille suunnattu Ympäri ämpäri.


Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.
Kuvien copyright Petter Hellman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti