keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Messias / Fabulous Bäckström Brothers, Teatteri Avoimet Ovet 13.12.2017

Loistavat Bäckströmin veljekset iskevät taas kultasuoneen! Tällä kertaa ei seikkailla wagneriaanisissa ydinfysiikan tunnelmissa roadtripillä rapakon takana (kuten Big Bang Siegfried!:issä). Ehei, vaan nyt ollaan joulun ytimessä. Messias on kertomus, no, kuten nimestäkin saattaa päätellä, Messiaasta. Mutta minun näkemykseni mukaan se on vain oiva tekosyy päästä revittelemään tulkintoja joululauluklassikoista ja tuomaan oman FBB-mäisen näkemyksen asioista. Siitä miten kaikki oikeasti tapahtui.


Messias sai kantaesityksensä jo vuosi sitten, Alminsalissa Oopperatalolla. Mutta kuten tavanomaista, se ei silloin sopinut kalenteriini. Muistelen että suunnitteilla kovasti kyllä oli... Onneksi nyt sitten oli vierailuesityksiä Teatteri Avoimissa Ovissa ja kiiruhdin hetimmiten varaamaan lippua. Ehdin jopa ennenkuin ohjaaja Marc Gassot laittoi kutsua (kiitos silti ajatuksesta!).

Jouluinen hittikomedia kahdelle näyttelijälle ja oopperalaulajalle mainostavat. No, sitäkin. Mutta aika paljon muutakin. Alunperin brittikoomikko Patrick Barlowin kynäilemä Messias on ollut iso menestys maailmalla, joten oli aikakin saada siitä toimiva suomiversio. FBB on juuri oikea poppoo toteuttamaan tämänkaltaisen hupailun. Ja vieläpä armoitetun miimikuninkaan Marc Gassotin johdolla! Gassotin kädenjälki näkyy monessakin kohdassa, ja hyvä niin (moottorisahapantomiimi!). Mutta pääosassa ovat kuitenkin satumaisen hauskat veljekset Petri ja Jouni Bäckström. Eivätkä pelkästään hauskat, vaan myös ajoituksen mestarit ja monipuolisten roolien vetäjät. Lauluääntä unohtamatta. Kumpaakin on tullut nähtyä viime vuosina oopperaproduktioissa, mutta jotenkin nämä "omat jutut" ovat vieläkin parempia, koska näissä ei ainoastaan lauleta, vaan pistetään itsensä likoon kokonaisvaltaisemmin.


Tällä kertaa mukana ei ole Jukka Nykästä täydentämässä kaksikon kohellusta, mutta sen sijaan loistavan monipuolinen Reetta Ristimäki veljesten äitinä Greettana. Aika pieni rooli, mutta sitäkin mieleenpainuvampi. Originelli äitimuori hurauttelee pitkin lavaa rollaattorilla, menneitä roolejaan maailman metropoleilla muistellen.

Messiaassa on paljon hupailua, naljailua ja kuittailua veljesten kesken, mm. Jounin huonosta käsialasta, on yleisön osallistamista (sillain mukavalla tavalla, pääsemme hieman huutelemaan), kuulemme somaattista esperantoa, näemme/kuulemme miten nokkahuilua soitetaan nenällä ja paljon muuta. Ja ennenkaikkea nautimme hienoista joululauluista kauniina (ja joskus vähemmän kauniina) tulkintoina. On tässä vähän muutakin musiikkia kun jouluista kyllä; pitäähän se nyt oopperaakin saada!


Bäckströmit vaihtavat roolejaan salamannopeasti ja kummallakin niitä piisaa; nuoripari Maria ja Joosefista aina itämaan tietäjiin ja sadanpäämiehiin. Puhumattakaan kahdesta Bäckströmin veljeksestä! Petri B sorauttaa ärrää kirrrrrveellä veistetyissä tarvekaluissa, keekoilee rusettipäisenä Mariana ja lumoaa psykologisen koulutuksen saaneena majatalon emäntänä. Jouni B. vuorostaan toimii (kuulemma) koko idean isänä sekä köyhän miehen hevimuusikon näköisenä Joosefina. Agilitylammaskin lavalla piipahtaa! Kyllä näillä eväillä syntyy potra ja isänsä näköinen Jeesus-lapsi. Ehkä joku herkempi sielu tai hengellisemmin jouluun ja uskontoon suhtautuva saattaisi jopa loukkaantua tästä menosta, mutta minä olin ainakin aivan haltioissani. Messias on parasta jouluun liittyvää viihdytystä kuunaan.

Toivon että tästä tulisi jokavuotinen jouluperinne. Fabulous Bäckström Brothers on vaan niin hyvä, että jokaisen pitäisi saada kokea tämä hieman erilainen joulushow.Kuvien copyright Alejandro Lorenzo (eka kuva) ja Heikki Tuuli (muut).
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti