tiistai 12. joulukuuta 2017

Kinema / Circo Aereo, Espoon teatteri 12.12.2017

Circo Aereon uusi show Kinema on aivan mahdottoman upea yhdistelmä mustavalkoista estetiikkaa, taitavia temppuja, henkeäsalpaavia trikkauksia ja sellaista visuaalista ilotulitusta että HUH. Vaikka tämä on nykysirkusta, niin kyllä tässä on iso ripaus tanssia ja elokuvaakin.

Omien tuotantojen lisäksi Espoon teatterilla on mahdollisuus nähdä todella kiinnostavia vierailuita, suomalaisia ja kaukaisempiakin. Monta kertaa olen "pelastunut" eli syystä tai toisesta kun on jäänyt joku kiinnostava juttu näkemättä (aikataulullisista tai maantieteellisistä syistä) mutta sitten ta-daa! Se onkin tullut Espoon teatterille! Huraa!


Maksim Komaron ohjaama ja ideoima Kinema etenee mustavalkoisen mykkäelokuvan viitoittamalla tiellä. Välillä tuntuu että katsoisi elokuvan hidastettuja ruutuja. Kalle Nion taitava videosuunnittelu yhdisteltynä eläviin esiintyjiin ei ainakaan vähennä elokuvamaisia vaikutelmia. Valkoisia levyjä kannetaan ja niitä hyödynnetään innovatiivisesti. Projisoinnit ja levyt toimivat hyvin yhdessä. Trikkielokuviakin niillä saadaan aikaan!

     

Kinema on hyvä esimerkki nykysirkusesityksestä, missä ei tarvita kauheaa määrää härveleitä tai rekvisiittaa. Ne valkoiset levyt taipuvat moneen. On vinkeää että modernitkin vekottimet kuten tasapainoskootterit saavat sijansa modernista sirkusesityksestä. Niistä on moneksi tässäkin esityksessä. Silkkimäisellä isolla kankaalla saadaan valojen, tuulikoneen ja ääniefektien avulla loihdittua aaltoileva meri, kun esiintyjät hieman auttavat.

Juho Rahijärven valot ja Tuomas Norvion äänet tukevat niin monipuolisia temppuja kuin tukevat elokuvallista kerrontaa. Valkoisia valospotteja, pimeyttä, hehkulamppujen harva rivi. Käsittämätön liikkuva verkkovalomatto/projisointi tuo ihan uusia ulottuvuuksia lattia-akrobatiaankin. Valoilla ja äänillä kikkaillaan paljonkin, mutta ne eivät varasta show'ta vaan tukevat sitä mallikkaasti.


Lavalla nähdään huikean taitava esiintyjäviisikko. Siitä asti kun näin trikkausta ekan kerran lavalla se on ollut ehdottomasti yksi suosikkijuttujani. Joten ei tartte kauaa miettiä mikä oli Kineman kaikista upeista tempuista ja jutuista se paras: Vellu Saarelan trikkaukset. Miten kukaan on noin notkea ja onnistuu tekemään valtavia loikkia kierteillä ja huh. En voi muuta kun katsoa monttu auki. Aivan huikeaa! Muut eivät jää mitenkään jälkeen.

Yksi upea asia on esiintyjien monipuolinen lahjakkuus. Vaikka olisit jonglööri, niin osaat ja pystyt tekemään monenlaisia muitakin juttuja. Kolmesta maasta tuleva kolmikko Lisa Angberg, Karyna Saarela ja Karoline Aamås taipuvat moneen; hiusakrobatiasta "perinteisen" sirkuksen "hevosratsastus"numeroon. Omiinkin niveliin koskee kun joka raajaan kiinnitetyt köydet tempoavat sätkynukkemaista akrobaattia solmulle ja ties mihinkä asentoihin.


Onni Toivonen jongleeraa keiloilla, mutta tämäkin on niin uniikkia, etten muista moista temppuilua ennen nähneeni. Oleellinen osa Toivosen jongleerausta on myös nykytanssimainen koreografia. Kahden miehen jongleeraus/tanssi/kamppailushow on myös nautinnollista katsottavaa. Ja kyllä riikinkukonsulistakin saa oivallisia tasapainoiluvälineitä, vaikkei uskoisi.

Järisyttävän kaunista. Kinema tarjoaa lumoa kaikille aisteille ja todella vaativaankin makuun. Hauskaa ja hetkittäin henkeäsalpaavaa. Todellista sirkuksen lumoa! Tämä on tosin mielestäni selvästi enemmän aikuiseen makuun, kuin ihan perheen pienempien sirkusta. Menkää katsomaan jos ja kun toivottavasti kohdalle osuu.


Kuvien copyright Kalle Nio.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti