perjantai 7. lokakuuta 2016

Kevät herää ja Kissan tassuja polttelee Työviksessä

Kyllä taas alkaa pahasti näyttää siltä että ensi keväästäkin on tulossa varsin kiireinen teatteririntamalla! Ainakin Tampereen työväen teatterin ohjelmisto vaikuttaa enemmän kuin lupaavalta. Kevään kolmesta uutuudesta kaksi sai minut hihkumaan riemusta, ja kolmannenkin menen mieluusti katsomaan.

Kissan työryhmää: Tuire Salenius, Heidi Kiviharju, Severi Muje,
Juha Muje, Miika Muranen, Tuukka Huttunen ja Samuli Muje


Ensimmäisenä ensi-iltaan (31.1.) ennättää Tennessee Williamsin klassikko Kissa kuumalla katolla. Ja ohjaajana itse Miika Muranen!! Ihan kuin tämä ei vielä riittäisi, niin miehityskin on varsinainen dream team. Pariskuntaa Brick ja Maggie esittävät Tuukka Huttunen (miten mahtavaa nähdä Tuukkaa kunnon isossa draamaroolissa!) ja Heidi Kiviharju. Big Mamana Tuire Salenius (joka muuten esitti Maggietä Kuopion kaupunginteatterissa 1985) ja Big Daddynä Juha Muje. Lavalla nähdään Mujeita enemmänkin, koska Samuli Muje on Brickin veli Gooper, ja Samulin poika Severi sitten Gooperin poika.

Heidi Kiviharju, Samuli Muje, Severi Muje ja Juha Muje


Marjaana Mutanen tekee 50-lukuhenkisen puvustuksen ja Reija Hirvikosken lavastus on sitten taas modernimpaa ja tuo raikkaan vastapainon vanhemmannäköisille puvuille. Ohjaajan tavoitteena on se, että näytelmän nähtyään katsojan oman perheen ongelmat asettuisivat oikeisiin mittasuhteisiin. Heidi Kiviranta taas kertoi, ettei aio ottaa paineita Elizabeth Taylorista (joka teki leffaroolin Maggien vuonna 1958) tai kenestä muustakaan. Tämä on sitten myös Tuire Saleniuksen eläkkeellelähtörooli, ääk! Toivotaan kuitenkin että eläkkeestä huolimatta häntä nähtäisiin jatkossakin teatterin lavalla.

Murasen ohjauksessa nostetaan esiin myös Brickin ongelmien lähtökohdat aiempia versioita selkeämmin. Ei siis vain vihjata kautta rantain tämän suhteesta jalkapallokaveri Skipperiin. Odotan tätä ihan valtavan paljon - hieno näytelmä ja loistava tekijätiimi!

Ohjaaja Miika Muranen ja Tuukka Huttunen (Brick)


Melkein yhtä paljon odotan TTT & TAMK yhteistyötä musikaalin Spring Awakening parissa. Ainoastaan HKT on tämän aiemmin tehnyt Suomessa joten ei sitä hirveän tiuhaan ole lavoilla nähty. Tarinahan on vanha (vuodelta 1891), mutta kovin ajankohtainen teemoiltaan. Nuorilla on samat ongelmat maasta ja kulttuurista toiseen. Ohjaaja Samuel Harjanteen sanoin: "Esityksen aiheet, kuten ulkonäköpaineet, homoseksuaalisuus, teiniraskaus, kodittomuus, perheväkivalta, raiskaus ja insesti ovat edelleenkin yhteiskuntamme kipupisteitä".

Kapellimestari Niina Alitalo ja Inna Tähkänen (Wendla)


Ja on tosi mukavaa että musikaalikonkari Samuel Harjanne tulee tämän ohjaamaan, ja mukavaa on myös se että esiintyjät tulevat liki kaikki TAMKista. Lisäksi vielä lippujen hinnat ovat enemmän kuin maltillisia (musikaaliksi) 28/26/23€. Ensi-ilta Eino Salmelaisen näyttämöllä 24.2.

Kuulimme näytteeksi pienen musiikkipalasen Inna Tähkäsen laulamana, ja huh! Mulla on se videollakin, ja lisään tänne linkin kun saan ladattua nettiin.


Kolmantena kevään uutuutena on Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan Suomi (Suurella näyttämöllä ensi-ilta 2.2.). Tiina Puumalaisen ohjauksessa Mielensäpahoittaja käy läpi Suomen koko satavuotisen historian. Mielensäpahoittajaa esittää kolme eri-ikäistä näyttelijää (Raimo Grönberg, Jyrki Mänttäri, ja joku toistaiseksi tuntematon nuori herra). Kyrö kirjoittaa parhaillaan myös saman aiheen romaania, mutta teatteriesitys valmistuu ensin. Nyt tehdään pienen näyttämön monologista suuren näyttämön spektaakkeli! Minä en ole lukenut vielä ensimmäistäkään Mielensäpahoittaja-kirjaa, tai nähnyt häntä missään livenäkään, jotta nyt tulee sitten sekin koettua.

Tuomas Kyrö, Tiina Puumalainen ja Raimo Grönberg

Helmikuussa Työviksessä vierailee myös Nukketeatteri Sytkyt Muumilaakson Talvi -esityksellään ja maaliskuussa legendaarinen Seela Sella saapuu kylään Pieni eläin -monologiteoksellaan. Esitys juhlistaa hänen 80-vuotispäiviään.

Keväällä jatkaa mahdollisesti joitain syksyn esityksiäkin, mutta niistä kerrotaan sitten myöhemmin.

Eikä haitannut enää lainkaan pressitilaisuuden ajankohta aamutuimaan, koska a) aamupala oli loistava b) erinomaisia näytelmiä tulossa c) pääsi höpöttelemään Huttusen Tuukan ja Murasen Miikan kanssa. Voiko sitä teatterin ystävän aamu enää paremmin alkaakaan?


Kuvien copyright minä itse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti