tiistai 2. syyskuuta 2014

Evita / Tampereen työväen teatteri 1.9.2014

Mulle ihan ensimmäinen kerta Evitan parissa, mutta se tulee tänä syksynä hyvinkin tutuksi, kun tulee nähtyä TTT:llä molemmat miehitysversiot ja Tukholmassakin kerran. Ei ehkä Andrew Lloyd Webberin parhaita musikaaleja, mutta ihan kiinnostava tarina. Mä olen lähtökohtaisesti nähnyt aivan liian vähän musikaaleja, joten siltäkin kantilta erittäin hyödyllinen ilta!

Tarinan keskiössä Eva Peron, tuo Argentiinan johtava lady muutaman vuoden takaa. TTT:n versiossa pääroolissa vaihtelevat Laura Alajääski ja Maija Rissanen, nyt ennakossa Alajääski. Mun mielestä Laura lauloi oikein hyvin, mutta minua musikaalisesti sivistyneemmät valistivat että ylä-äänissä oli ongelmia. Musiikki ylipäätään ei ollut niin kauhean mieleenpainuvaa, varsinkin alussa oli liikaa lattarihenkisiä kappaleita. Mutta loppua kohti enempi tutumpia kappaleita ja muutenkin parempia biisejä. Mä en ole kovin suuri lattarimusiikin ystävä jostain syystä.

Yksi iso kiitos menee myös Tanssiteatteri MD:n tosi taitaville tanssijoille, jotka tekivät joukkokohtauksista upeita! Erityisesti se timmikroppainen merimiesasuinen nuorimies Buenos Aires-biisissä letkeine lanteineen... Muutenkin joukkokohtauksissa on näyttävyyttä ja voimaa, kuten niin monessa musikaalissa muutenkin. Eikä mitenkään yllätä että näyttelijöiden tanssissa ei ihan samaa taikaa ole kuin MD:läisten :-)


Lavastus oli luovia ratkaisuita täynnä. Buenos Airesin mainosvalot ja maasta kohoavat pilvenpiirtäjien silhuetit, jotka muuttuivat mustavalkoisista värillisiksi, banderollit iskulauseineen, hautajaiskynttilät, pahvisotilaat ja -kenraalit... Iso kiitos siis lavastuksesta vastaavalle Teppo Järviselle.

Illan ehdoton valopilkku oli Lari Halme, joka veti Magaldin roolin tosi suvereenisti. Mun kestosuosikki Juha-Matti Koskela on aina hyvä, tällä kertaa kertoja-Chen osassa. Emmi Kaislakari teki myös pienen mutta hienon roolin prostituoituna. Laura Alajääski oli näyttävä lukuisissa puvuissaan, ja osasi ottaa roolinsa. Ja vaikka mä tykkään kovasti Mika Honkasesta, niin ei tämä ihan parhaimpiinsa Juan Peronin roolissa yllä. Se on varmaan yleinen ongelma tässä maassa, että hyviä musikaalinäyttelijöitä ei kasva joka oksalla. Kun pitäisi osata sen näyttelemisen lisäksi laulaakin, ja hyvin! Mutta ei kai oopperalaulajien tasoisia joka musikaaliin riitä, eikä liene tarkoituskaan. Mun sivistymättömille korville kaikki Evitalaiset lauloivat ihan mukiinmenevästi; toiset paremmin kun toiset toki.

Tämmöiset massiiviset musikaalijutut ovat teatterien lavastamoille ja puvustamoille aina suurponnistus. Evitassakin on valtava määrä väkeä, ja siten tarvitaan iso määrä erilaisia asujakin. Hienosti tässä on taas onnistuttukin. Lavastuskin on hienoa, mutta lava on kyllä aika iso. Kävi mielessä jossain vaiheessa iltaa että olisiko sittenkin toiminut paremmin aavistuksen pienemmällä näyttämöllä? Naapuritalon Les Mis viime talvena sopi taas vallan mallikkaasti pienelle ja intiimille lavalle. TTT:n suuri näyttämö on aika armoton ja nimensä mukaisesti *suuri*, ja nyt välillä tuntui että koko produktio hukkuu sinne ison lavan keskelle.

Ja koska mulle tämä musikaali oli uusi (ja itse asiassa Argentiinan ja Peronien osuus sen historiassa oli muutenkin hieman hatarissa kantimissa) niin tarina oli kiinnostava. Ja oikein mukava huomata Chen suuri rooli, koska syksymmällä olen menossa katsomaan Tukholman Evitaa, jossa saman roolin vetää maailman ihanin Patrik Martinsson!

Tykkäsin kovasti niistä kappaleista missä upseerit ja kansan eliitti lauloivat yhdessä. Laulava upseerijoukko oli muutenkin kovin sympaattinen.

Loppu tuli jotenkin töksähtäen ja äkillisesti, eli siinä olisi voinut hioa tai miettiä vielä hieman. Töks.

Yleisö oli hieman vaisuhkoa, en tiedä miksi, ennakkoesityksenkö syy? Keskiviikkona menen ensi-iltaan, ja katsotaan oisko hieman innostuneempaa väkeä siellä.

Ei ehkä ihan napakymppi, mutta oikein kelpo esitys. Lisää ajatuksia seuraavan katselukerran jälkeen!


Kuvien copyright Teppo Järvinen / TTT

2 kommenttia:

  1. Eilen nähty, ja "meidän" Laura oli kyllä aivan loistava Evita, eikä meidän ammattilaisten mielestä laulun kanssa ollut ongelmia, päinvastoin. Andrew olisi voinut säveltäessään toki hieman nostattaa sitä loppua, nyt se jotenkin tosiaan lässähti loppuun. Mutta Lauralle kaikki ihailu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lässähti juu. Käytiin tänään katsomassa toisella miehityksellä, ja Maija Rissanen oli kyllä tosi hyvä Eva. Mun maallikkomielestäni parempi kun Laura. Lisäksi Jari Aholan Che pesee mennentullen Koskelan, vaikkei sekään huono ollut.

      Poista