sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Salapoliisiooppera / Turku 1.2.2014

Mäkun olen hidas hämäläinen, niin Laura kerkesi jo kirjoittamaan Salapoliisioopperasta niin kattavasti, etten enää tiedä mitä sanoisin. Mutta koska en voi kokonaan lainata Lauran tekstiä, niin muutama sananen.

Olimme siis Twitter-porukalla viime lauantaina katsomassa Turussa uutta Salapoliisioopperaa. Huvista vastasivat Turun Oopperataide ry sekä Atso Almila (sävellys) ja Roope Lipasti (libretto). Kaiken kaikkiaan oikein hauska iltapäivä, eikä vähiten nerokkaan tekstin, mukavan seuran, hienon musiikin ja kauniin Sigyn-salin ansiota.


Musiikista vastasi 6 hengen ammattilaispoppoo, ja vaikka tuntuu hassulta että niin pienellä porukalla saataisiin aikaan musiikki oopperaan, niin ei tehnyt tiukkaakaan. Atson musiikki oli hieno sekoitus kaikenlaista, mutta ei ehkä niin tyypillistä oopperamusiikkia. Lipastin herkullisen nerokkaat, hauskat ja kaikista mahdollisista salapoliisikliseistä lainaava teksti oli hengästyttävän riemastuttavaa. Hetkittäin ei ihan kaikesta saanut selvää, joten oli kiva että tekstitys pyöri takaseinässä (vaikka se välillä jäikin esiintyjien taakse). Ja lisäksi sanat oli printattu käsiohjelmaankin.


Tarinassa komisario Delfoi (mainio Petri Bäckström) koittaa selvittää öky-Wahlenbeckin murhaa. Yhtäkkiä  murhaajakandidaatteja ilmaantuukin pilvin pimein, ja kaikilla on erinomainen motiivi tekoonsa. Näemme siis takautuvasti useita erilaisia taustatarinoita ja murhaskenaarioita. Kuuden pääroolin lisäksi lavalla on myös iso joukko Turun oopperakuorolaisia, tanssijoita Turun seudun tanssioppilaitokselta sekä musiikkiopiston lapsikuorolaisia. Eli hetkittäin lavalla oli hyvinkin ruuhkaista.

Lavan takana oli muuten myös iso valkokangas, mitä hyödynnettiin hauskasti esityksessä. Siinä oli asiaan liittyviä kuvia Berlusconista Kanervaan. Ja loppupuolella näytettiin videota mitä sureva omaisjoukko lopulta tekee Wahlenbeckin maallisille jäänteille kaatopaikalla :-)

Meidän 10 hengen porukka tykkäsi ainakin kovasti, ja meidän penkkirivi taisi olla eniten nauravia koko salissa. Esityksen jälkeen mentiin vielä 6 hengen voimin syömään mainioon italialaispaikkaan joen rantaan (Sergio's).


Vietiin porukalla Atsolle pullo konjakkia, kun kerran herra säveltäjäkin oli saapunut paikalle Kuopiosta asti. Ja koska joku random-mummo aloitti nimmarien pyytämisen, niin mekin sitten. Atso jaksoi kuittailla Whishaw'sta taas, ja raapusti käsiohjelmaankin Atso Wishwash :-)

Turun Sanomatkin tykkäsi... Vielä on muutama esitys jäljellä, joten jos olet Turussa (kannattaa kyllä matkustaa kauempaakin), olet salapoliisitarinoiden ja/tai hyvän esityksen ystävä, mene ihmeessä katsomaan.

(Delfoi)
Olen komisario Delfoi, oraakkelin mukaan.
Komisario Delfoi, pakoon ei pääse kukaan.
Baker Street on osoitteeni mun.
Sen tiedät siitä kun
sä kiikkiin jäät, sä kiikkiin jäät.

Olen keikari mieleltäni, ranskalainen kieleltäni.
Munanmuotoinen pää, kaiken selvittää.
Kun oikein innostun,
harmaat aivosoluni mun,
saa kiikkiin sut, saa kiikkiin sut.

(kuoro)
Hän on Wallander ja Beck,
Vares, Harjunpää, Maigret
On Palmu ja Peter Wimsey
Philip Marlowe ja Millhonenin Kinsey.

Ja jos joskus Annikana itkua vääntää,
tai Kalliona poskensa kääntää,
pian Marplena kimppuun käy ongelmien
lailla kelpo Mma Ramotsven.Kuvan copyright: Katri-Anna Kankare

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti