perjantai 14. helmikuuta 2014

TTT:n syksy 2014 esittelyssä

Viime keskiviikkona 12.2. oli ilo osallistua toisen tamperelaisen ison teatterin ensi syksyn ohjelmiston julkaisuun. Tampereen Työväen Teatterilla on luvassa kaikenlaista! Vanhalla päänäyttämöllä (tai Eino Salmelaisen näyttämöllä, niinkuin se ensi syksynä taas tunnetaan) esiteltiin tulevaa yhdeksää ensi-iltaa monin eri tavoin. Osasta oli ohjaajat paikalla kertomassa, osassa näyttelijät tai videokoostetta.

Itselle syksyn kohokohta on ilman muuta huikean loistava Mark Haddonin kirjaan perustuva ja Simon Stephensin näytelmäksi kirjoittama The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, jonka Aino Piirtola on suomentanut muotoon Yöllisen Koiran Merkillinen Tapaus. Odotan tätä sekä kauhulla että innostuksella. Kauhulla siksi, koska se on yksi suosikkinäytelmiäni ikinä koskaan, ja suhtaudun siihen hyvin henkilökohtaisesti. Innolla tietenkin siksi, että maltan tuskin odottaa miten teksti kääntyy suomeksi, millaisia lavastus- ja valaistusratkaisuita teatterilla tehdään (Tarja Lapintie vastaa niin lavastuksesta kuin pukusuunnittelusta ja Kallion Kyösti valosuunnittelusta) ja ennenkaikkea miten se vaan toimii. Kukaan ei voi vetää Christopherin roolia niinkuin Luke Treadaway, ei vaan voi, mutta mielenkiinnolla odotan...

Ohjaaja Otso Kautto oli lavalla esittelemässä näytelmän, ja mua kyllä hieman häiritsi hänen jatkuvat autismi/Asperger-kommentit. Niin kirjailija Haddon kuin näytelmäkirjailija Stephens ovat joka käänteessä korostaneet Christopherin olevan vain hieman erilainen poika. Ei mainintaa autismista. Lukija ja katsoja saavat tehdä nämä diagnoosiratkaisut ihan itse. Tiedän että huippusuositusta kirjasta on tehty monia painoksia ja versioita, ja joissain takakansiteksteissäkin mainitaan autismi/Asperger. Ja iso osa ihmisistä tietää asian, koska siitä on ollut niin paljon puhetta julkisuudessa. Kirja on suomennettu 2003.

Mutta uudelle lukijalle/katsojalle ei tarvitsisi minun mielestäni antaa valmiiksi pureskeltua mallia. Suomalaiset katsojat eivät niin tyhmiä ole etteivät ymmärtäisi mistä näytelmässä on kyse. Sitä Christopherin poikkeavuutta ei tarvitse erikseen alleviivata. Sen takia olin erittäin hämmästynyt, että ohjaaja Kautto puhui asiasta moneen kertaan esittelypuheessaan. Melkeinpä siihen pisteeseen asti että se oli se myyntivaltti "tulkaa katsomaan kuinka tarina kerrotaan 15-vuotiaan autisti/Asperger-pojan näkökulmasta". Näytelmässä on kyse kuitenkin paljon muustakin...

Olisin halunnut jäädä jututtamaan Kauttoa ja kysymään vastausta mm. tähän, mutta valitettavasti en kerennyt virallisen ohjelman jälkeen jäädä kuin pikapikaa syömään ja sitten piti rientää muualle eli naapuriteatteriin. Näyttelijävalinnat ovat hieman myös minua hämmästyttävät. Ilmeisestikin Christopherin roolissa nähdään v. 70 syntynyt Jyrki Mänttäri. Ei siinä mitään, hyvinhän sen ikäinen voi 15-vuotiasta esittää. Mutta kun talosta löytyy mm. -82 syntynyt Juha-Matti Koskela, joka on erittäin vakuuttavasti esittänyt nuoria miehiä viime aikoina... No, aina ei voi tietää ohjaajan aivoituksia (mutta henkilökohtaisena mielipiteenäni Juhis olisi ollut paljon parempi ratkaisu pääosaan).

Ensi syksyn monipuolisesta ohjelmasta poimin toisenkin erittäin kiinnostavan teoksen, nimittäin Jonas Gardellin Kaikki on Kohta Hyvin (Ömheten). Gardellin kolmiosainen kirjatrilogia Älä Pyyhi Kyyneleitä Paljain Käsin ilmestyi Ruotsissa 2012-2013, ja suomeksi toinen osa ilmestyy nyt alkuvuodesta. Tv-sarja tuli viime vuonna, ja se oli pieni helmi (jota moni valitettavasti ei nähnyt koska se näytettiin FST:llä. Ehkä Yle voisi sen uusia joskus...). No, kuiteskin tämä näytelmä kertoo saman tarinan, nyt näytelmänä. Rasmuksen (Juha-Matti Koskela) ja Benjaminin (Severi Saarela) rakkaustarinan, 80-luvun alusta. Odotan tätä tosi paljon. Kellariteatterissa loppusyksynä. Näytelmään pääsimme tutustumaan kun Juhis ja Miia Selin lukivat kirjasta otteen (missä Benjamin ja Rasmus rakastuvat lumisateessa).

Musikaalikin nähdään eli Webber-Rice tallista tuleva Evita. En ole sitä koskaan nähnyt, ja koska miehityskin on kiinnostava niin pakkohan tämä on mennä katsomaan. Evan roolissa vuorottelevat Laura Alajääski ja Maija Rissanen. Naisten laulutaidoista nähtiin otteita myös keskiviikkona, kun laulaa luikauttivat musikaalista parikin biisiä. Che:n roolissa vuorottelevat Jari Ahola ja Juha-Matti Koskela. Juan Peronina vuorottelevat Mika Honkanen ja Ilkka Koivula. Kaksoisensi-ilta 3.-4.9. Suurella näyttämöllä. Ohjauksesta vastaa Tiina Puumalainen. Lippujen hinnatkaan eivät (ainakaan naapuritalon Les Mis-lippuhintoihin verrattuna) päätä huimaa eli kalleimmatkin ovat 47,50€. Tämä on selkeästi TTT:n ensi syksyn ohjelmiston lippulaiva.

Neljäs uutuusnäytelmä on Kellariteatteriin tuleva Abi Morganin (joka on kynäillyt mm. erinomaisen tv-sarjan The Hour ja muutamiakin menestyneitä elokuvia) Rakkauslaulu. Pienimuotoinen rakkaustarina pariskunnan yhteisistä vuosikymmenistä.

Toinenkin ruotsalaista alkuperää oleva juttu on Vielä ehtii, eli mummoenergiaa lavalle ja roppakaupalla. Tästä pääsimme seuraamaan lukuharjoituksia. Varsinkin Roineen Eila oli vedossa, eli eiköhän tämäkin tartte katsomaan tulla. Näytelmässä on lisäksi myös mm. Roineen Liisa ja Maria Aro.

Kainon Laulu on myös ruotsalaista alkuperää ja käsittelee Ruotsiin lähetettyjä sotalapsia ja heidän elämiään ja kohtaloitaan. Näyttelijäkaarti on tuttua ja turvallista TTT:n vakiporukkaa ja Maarit Pyökäri ohjaa.

Pakko mennä katsomaan myös Vanhan Naisen Vierailu, jonka pääroolissa Tuire Salenius loistanee. Pelkästään Saleniuksen rooli saa mut ostamaan liput. Musta komedia joka vaikutti erittäin kiinnostavalta. "Vahva, häikäisevän elinvoimainen laatudraama, groteski komedia, joka tarjoilee naurua ja kauhua omalla uniikilla reseptillään." 

Tämän kaiken lisäksi TTT tarjoilee myös kaksi koko perheen/lastennäytelmää eli Pekka Töpöhäntä ja Valkoinen. Veikkaisin että ne jäävät näkemättä, mutta kaikki muut kyllä omalle ensi syksyn katselulistalle pääsevät.

Ensi syksynä on myös Roineen Eskon 70-vuotisnäytös, nimittäin 7.9. Mielensäpahoittaja ja Poika. Joka olisi kiva nähdä uudelleen.

Harmittaa kun piti lähteä tilaisuudesta pois vähän kesken kaiken. Paikalla oli tuttuja ja tarjoilut olivat herkulliset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti