sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Hurjaruuth: Talvisirkus Matkalla / 20.12.2015

Jostain syystä en ole koskaan päässyt katsomaan Hurjaruuthin joulusirkusesityksiä, mutta onneksi nyt oli siihen mahdollisuus (sinullakin on, sillä esityksiä on vielä 10.1.2016 asti, jos onnistut saamaan lipun)! Ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan, ja tästä edes aion käydä esityksissä joka vuosi.

Aulatilojen kartat ja eri puolilta maailmaa olevat koristelut
johdattivat sirkusvieraat vieraisiin maailmoihin.


Juonellinen sirkusesitys on kyllä aina hitusen parempi kuin vain sarja irrallisia akteja. Talvisirkus Matkalla seurasi hieman reppananoloista joulupukkia tämän matkalla, no, kirjaimellisesti maailman ympäri. Kaljaanmenevä ja kamalissa pitkissä kalsareissa viihtyvä pukki käy ties vaikka missä. Ja kohtaa ties vaikka ketä taitavia esiintyjiä eksoottisissa kohteissaan.

Sirkusorkesteri Maradentro eksoottisine instrumentteineen (mm. charango) soittaa ylhäällä parvella, milloin ei joku näistä multi-instrumentalisteista ole mukana estradilla osana esitystä. Trio Antonio Alemanno, Juuso Hannukainen ja Eero Savela on kyllä monipuolinen pumppu; joulupukin joka vierailukohde saa omanlaisen musiikkinsa. Bravo!

Talvisirkus Matkalla pyyhkäisee hetkittäin jalat alta, ja hetkittäin salpaa hengen ja hetkittäin saa nauraa käkättämään melkein tukehtumiseen asti. Hurjaruuthin perinteisiin kuuluvat tontut ja possut seikkailevat pitkin iltaa mukana (possustriptease/tankotanssi, no huh!).


Loistavia akrobatianumeroita. Viidakon koreasulkaisten lintujen kosiomenotansseja. Maailman söpöin vauva kuoriutuu munasta (koko yleisö voihkaisee yhteen ääneen). Baaritiski jossain villissä lännessä juopuneine baarimikkoineen, ja asiakkaina astronauttia, possua ja amissin näköistä pianistia. Ja joulupukki! Cowgirl ja mainio ruoskanäytös! Ilma-akrobatiaa kultaisien hulavanteiden kanssa. "Ei ole kauppamatkustajan työ helppoa" - no ei näyttäisi olevan.

Arabin ja juutalaisen kohtaaminen, ja huikeat parranvenytyskisat yleisön huudattamisen avulla. Arabinaisten tanssi burkat päällä, ja tadaa, yhden alta löytyykin trikkaava ninja! Tämä oli ehkä mulle koko esityksen kohokohta, koska trikkaus on vaan niin hienoa. Vellu Saarela on vaan niin PRO!! Kahden pitkälettitytön pariakrobatianumero permannolla, wau. Musiikissa on mainioita itämaisia rytmejä. Väliajalle mennään hienon ihmishyljenäytöksen jälkeen. Kyllä ihmisessä uimaräpylöiden kera on paljon samaa kuin hylkeessä, kiäh kiäh.


Tauon jälkeen punavalkoisessa "perinteisessä" sirkusteltassa mellastaa joukko vaarallisia eläimiä! Hui! Mutta sitten nämä toinen toistaan söpömmät pedot pääsevät vapaaksi yleisön joukkoon; siili, orava, hiiri, poro ja kalkkuna. Oi voi miten suloisia. Me pääsemme eläinten hyökkäyksen jälkeen katsomaan kuinka pukki rullaa autoromullaan jonnekin Siperian syrjäseudun autokorjaamoon...

Sieltä Turkkiin, paikalliseen kebab-pizzeriaan, missä pizzamies vaimoineen vetää hienon (jalka)akrobatianumeron! Mukana on niin pizzapohjat kuin kebabrullakin :-) Ja lentävä matto possumatkustajineen! Sinappihuntuinen possu :-) Kiinassa päästään renkaiden maailmaan. Huh, mitä loikkia ja kiepahduksia; trikkausta, breakdancea ja ties vaikka mitä. Ja lohikäärme! Ja ihmeellinen vauva (Alma Klemm) miniatyyrikeisarin asussaan lohikäärmeen suussa, voi elämän kevät. Lopulta pukki pääsee matkoiltaan kotiin lentävän potkuripolkupyörän matkassa. Kotiin kertomaan tontuille seikkailuistaan.


Oli kyllä niin hurja matka että oksat pois. Varsinkin kun kaikki omat suosikkisirkusnumerot (akrobatiaan liittyvät) olivat mukana, ja paljon ennennäkemätöntäkin. Huikeaa, huikeaa! Maksim Komaro oli ohjannut ja käsikirjoittanut tämän spektaakkelin.

Ihan vuoden parhaita sirkusesityksiä ihan selkeästi. Niin paljon kuin tykkäänkin Sorin Sirkuksen jutuista, niin kyllä nuorissa harrastajissa ja aikuisissa ammattilaisissa on eroa. Molempi parempi. Aion palata ensi vuonna, ja sitä seuraavana ja... KIITOS!



Esitysvalokuvien copyright  Jouni Ihalainen ja Riku Virtanen.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti