perjantai 1. maaliskuuta 2019

Juuso Kekkonen: Profetia / Korjaamo 1.3.2019

Juuso is back! Ihan parasta! Tällä kertaa Juuso Kekkonen esittää Profetia-nimikkeellä yhdistetyn tiedeshow'n ja stand-up -keikan. Ei kai tämmöistä ole kukaan Suomessa ennen tehnyt. Noh, Juuso on pioneeri muutenkin. Juuson pioneeriteos Outo Homo on tullut nähtyä pari kertaa suomeksi, kerran englanniksi ja kerran lyhyempänä koululaisversiona. Sen voi muuten katsastaa ilmaiseksi YouTubestakin! Ehdottomasti suosittelen!

Mutta mitäs kivaa meille tarjoiltiin tällä kertaa? Tiedettä, jee! Tiedettä, kyllä, ja paljon muuta. Kekkosen tausta Tiedekeskus Heurekassa pääsee vihdoin esille ihan show'n oleellisena osana. Esityksessä nähdään muutamia fysiikan lakeja demonstroivia juttuja (älä yritä näitä kotona) ja sitten vähän enemmän tuleen liittyviä. Kaikki temput eivät mene ns. putkeen, mutta yhtäkaikki viihdyttävät. Turva-asiat on kyllä mietitty hyvin. Kyllä nämä muutaman pienen ooooh-huokaisun kirvoittavat omiltakin huulilta, ja myös monta muistoa kemian labratunneilta yliopistolta :-)

Pienemmät katsojat voisivat olla vielä enemmän haltioissaan, mutta show on tarkoitettu aikuisille. Ei niinkään temppujen, vaan sen stand-up osuuden takia. Meinaan se on Juuso-show'ta parhaimmillaan. Paljon asiaa ilmastonmuutoksesta ja maailmanlopusta ja kulttijohtajista. Kaikkea muuta kevyttä ja pientä. Kyllä niistäkin huumoria saa kun esiintyjänä on Juuso. Omaan sanavalmiiseen ja letkeään tapaansa aiheesta rönsytään ties vaikka minne sivupoluille. Jotenkin aina palataan takaisin siihen kertomuksen punaiseen lankaan. Mutta ihan oikeasti, kyllä tässä sellainen vakava pohjavire on. Mutta Juuso ei olisi Juuso ellei hän saisi tähänkin aiheeseen huumorinäkökulmaa. Kaikkeen tähän yleismaailmalliseen ja yhteiskunnalliseen liitetään näpsäkästi myös Juuson omakohtaisia asioita. Vasektomian hankkimisprosessi on sekä hauskaa että hipoo hieman haluanko edes tietää -osastoa. Mutta tätä vartenhan me täällä olemme. Juuso muuten suosittelee vasektomiaa kaikille keille se on fysiologisesti mahdollista.Jos esityksen tunnuksessakin on jo kimaltava yksisarvinen kyrpä otsassa, niin eihän se voi olla huono mitenkään. Juuso on pukeutuneena mahtipontiseen ja upeaan viittaan purjehtiessaan sisään. Kunnon kulttijohtajameininkiä heti alusta asti! Mikrofoniin lisätty basso/kaiku se vasta kulttijohtajakamaa onkin! Ohjaaja Nina Rinkinen on tehnyt hyvää työtä koostaessaan kaikenlaisia elementtejä toimivaksi kokonaisuudeksi. Tiedehommelit on mukava lisuke normaaliin Juuso-show'hun. On muuten sinällään kivaa, että temppuja ei selitetä lainkaan, ne vaan tapahtuvat. Ei niin kuin show'ta ehkä tehtäisiin lapsikatsojille, että selostetaan kokoajan mitä setä nyt tekee...

Yleisö nauraa kippurassa kun Juuso kertoilee omaan rentoon tyyliinsä tulevaisuudestaan kulttijohtajana, jota suojelee pyöreän pöydän tuttiritarijoukkio. Välillä kyytiä saa Isaac Newton ja sitten taas saamme kertomuksia (muista) kuuluisista kulttijohtajista. Kapitalismi saa ansaittua kritiikkiä kyllä joka välissä. Lainaan kahdenkympin setelini esitykseen, ja saan sen jopa takaisin (märkänä ja pahalta haisevana mutta silti!). Konmarituskin saa kyytiä, hyvä hyvä.

Esityksen lopuksi on keskustelutuokio. Normaalisti vieraana on ollut joku asiantuntija tms, mutta nyt saamme tyytyä pelkkään Juusoon. Tai pelkkään ja pelkkään, sillä osaan kysymyksiin hän vastaa omana itsenään, ja osaan kulttijohtajana. Mielenkiintoista... Ja ihan kiinnostavia kysymyksiä ja keskustelua saammekin.

Parin tunnin esitys (sis. keskusteluosio) on mahdollista nähdä Helsingin Korjaamossa vielä muutaman kerran, ja jatkossa varmaan toivon mukaan muuallakin. Vahva suositus mikäli hyvin tehty stand-up uppoaa - ja nyt siis kivoilla pienillä tempuilla höystettynä. Kiitos ihana Juuso!


Kuvien copyright Anniina Joensalo.
Näin esityksen ilmaisela pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti