sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Yksi halusta toinen rakkaudesta / Tampeereen työväen teatteri 23.1.2016

Tämä jäi syyskaudelta näkemättä kun ei vaan mahtunut kalenteriini, joten nyt sitten oli sullottava se johonkin koloseen ennenkuin poistuu ohjelmistosta. Kari Heiskasen käsikirjoittama ja ohjaama Yksi halusta toinen rakkaudesta oli yllättävänkin intiimi näytelmä, vaikka se suurella näyttämöllä (800 katsojapaikkaa) pyöriikin.

Kolme pariskuntaa on kokoontunut Aaron ja Hannan mökille viettämään iltaa. Tai oikeastaan niin että yksi vieraista tuo uuden naisystävänsä paikalle. Tästä alkaa purkautua vyyhti, jonka jälkeen katsotaan kenen suhde kestää ja kenen ei. Monenlaisia paljastuksia ja yllätyksiä on luvassa ennenkuin ilta on ohi. Reilun parin tunnin esitys on täynnä monenlaista tunnelmaa, ja välillä huomaan pidättäväni henkeä kun jännite lavalla nousee niin suureksi.


Loistavat näyttelijät rakentavat tässä sen tunnelman. Aimo Räsänen on aina ihan paras, ja niin taas Aarona. Teija Auvinen tämän hieman hössöttävänä Hanna-vaimona on myös todella hyvä, ja johan se löytyy tästäkin potkua kun tarve vaatii! Itseään täynnä oleva elokuvaohjaaja Martti (myös aina mainio Janne Kallioniemi) ja tämän kiireinen kumppani Katariina (ihanan pirtsakka Suvi-Sini Peltola) joutuvat myös kohtaamaan illan mittaan toisensa ja ongelmansa. Joonas on taas menestyvä poliitikko ja en voisi kuvitella enää ketään muuta tähän rooliin koska Pentti Helin hoitaa homman niin upeasti. Tämähän ON ihan selkeästi Joonas! Karoliina Kudjoi on Ella, Joonaksen uusi naisystävä, jolla on salaperäinen menneisyys.


Kaikki miehet ovat jollain tapaa itseään täynnä olevia ja menestyneitäkin omilla urillaan. Tarvitaan näemmä tämmöinen ilta ravistelemaan hieman herrojen omahyväisyyttä. Herrat paasaavat sananvapauden, yrittäjyyden vapauden ja taiteen vapauden puolesta. Parisuhteiden salat ja konfliktit tulevat julki, kenen miehen pää kestää sen. Jokaisella tuntuu olevan joku luuranko kaapissaan. Välillä tämä on hieman ehkä liian selkeästi osoitteleva ja rautalangasta vääntävä. Ja loppuratkaisu oli vähän tylsä.


Näytelmässä on kyllä tosi paljon hauskoja hetkiä. Kun puhutaan seksityöstä ja Joonas luulee että puhutaan sisustussuunnittelusta. Ja Hanna "lausumassa" :-) Ja mitä tarkoittaa Aaro puhuessaan "suhteessa ylärakennetta" "Olenko mä niin vanha ruppana etten kelpaa edes pornosivuille" kysyy Hanna. Mutta ei tämä silti mikään puhdasverinen komedia ole.

Keskeneräiset ja pyörivät talonrungot kuvastavat kaiketi tämän sakin kulisseja ja niiden kaatumisia. Muutenkin Markku Hakurin lavastus on enemmänkin katsojan kuviteltavissa, komeine järvimaisemineen ja luksushuviloineen.


Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.
Kuvien copyright Kari Sunnari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti