keskiviikko 4. tammikuuta 2012

The Rattigan Enigma

Katselin tänään BBC:n iPlayerilla viime kesänä kuvattua dokumenttia The Rattigan Enigma. Joka kertoi brittiläisestä näytelmäkirjailija Terence Rattiganista (1911-1977). Mulla oli tää odottamassa katselua ja sattumalta sitten kun muutama postaus sitten puhuin siitä NT:n arkistoihin menosta ja että pitäisi Frankensteinin lisäksi katsoa myös se After The Dance. No se on juurikin Rattiganin näytelmä vuodelta 1939.

No, syy katsomiseen oli oikeastaan (no yleisen mielenkiinnon lisäksi) se että Benedict Cumberbatch juonsi tämän dokumentin. Ehkä siksi että hän esiintyi 2010 kesällä After The Dancessa pääroolissa. Tai ehkä siksi että kumpikin kävivät Harrow'n yksityiskoulua. BC vierailee ohjelmassa kuitenkin niin vanhassa opinahjossaan kuin Rattiganin vanhassa talossakin, haastattelee teatterialan ihmisiä jne.


Dokumentti tehtiin viime vuonna, kun tuli kuluneeksi 100 vuotta Rattiganin syntymästä. Tosi monista hänen näytelmistään on tehty elokuvia, viimeisimäpänä The Deep Blue Sea (pääosassa Rachel Weisz ja Tom Hiddleston). Rattigan oli erinomainen kriketinpelaaja, toisessa maailmansodassa ilmavoimissa ja menestynyt näytelmäkirjailija, mutta koki olevansa monin eri tavoin yhteiskunnassa ulkopuolinen.

No joka tapauksessa, näytelmänsä on aika lailla yläluokkaiseen elämänmenoon keskittyviä. Asia vaatii lisää perehtymistä, minulta siis. Ylipäätään brittiläiset näytelmäkirjailijat, oli sitten Noel Coward, Tom Stoppard tai Peter Shaffer. Pitäisi tutustua enemmän = nähdä näytelmiä.

Ja joo, jos jotakuta kiinnostaa katsoa tämä ohjelma, niin löytyy YouTubestakin, kunhan hakee vaan nimellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti