keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

The Motel / After Dark Helsinki 19.4.2017

Nyt on semmoinen esitys mistä on hirveän vaikea kirjoittaa mitään paljastamatta liikaa...

Suosittelen kuitenkin ennakkoluulottomasti hyppäämään kyytiin ja kokemaan pienen arkeasi sävähdyttävän kokemuksen. Helppoa kuin heinänteko: valitset päivän ja kellonajan ja ilmaannut paikalle eli Kulttuuritalon pihalle. Siellä sovitulla kellonlyömällä saat puhelimeesi lisää ohjeita. Videoiden avulla navigoit itsesi pelipaikalle eli Motelli Jalakseen, jossa ystävällinen (!) henkilökunnan edustaja on ottamassa sinua vastaan. Jätät päällysvaatteet, kenkäsi, puhelimesi ja muut romppeet hämyiseen aulaan ja majoitut huoneeseesi. Loppu on omassa varassasi. Ja hoksottimisiesi.


Alkuvideot taustoittavat tilannetta, ja antavat vinkkiä tulevasta. Ne kannattaa siis katsoa (ja ilman niitä et löydä kyllä perillekään). Minulla oli hieman teknisiä ongelmia puhelimeni kanssa, mutta onneksi apu löytyi likeltä eli kanssamajoittujastani.

After Dark Helsingin Motelli on monimediallinen, immersiivinen teatterielämys, joka lainailee elementtejä myös pakohuonepelistä. Liikaa vinkkejä ei anneta, mutta jos jumiudut niin kyllä niitä sitten saa. Muistat vaan vastata soivaan puhelimeen, sillä soitto voi olla juuri sinulle...

Motellin tilat on luonut Seinäjoen kaupunginteatterin lavastussuunnittelija Juho Lindström, ja ammattilaisuuden huomaa. Hämärästi valaistut käytävät, autenttinen rekvisiitta, sopiva nuhruisuus... kuin suoraan jostain 1950-luvun amerikkalaisesta tienvarsimotellista. Ja miksei suomalaisestakin. Tuoksuja myöten. Pienet yksityiskohdat huoneita penkomalla, käsin kirjoitettujen kirjeiden ja muiden muodossa, antavat myös lisätietoa tarinaan. Ei kannata epäröidä tutkia omaa huonettaan tarkkaan...


Tämä esitys ei sovellu ihan heikkohermoisille tai ahtaanpaikankammoisille. Myöskään siistimpiä pyhävaatteitaan ei kannata uhrata, koska joudut luultavasti ryömimään ja olemaan polvillasi. Motellin respassa joudut täyttämään täyden A4 verran vastuuvapauslappua, joten turha tulla jälkikäteen mussuttamaan, että alkoi ahdistamaan liikaa tai vaatteet likastuivat. Mutta myös turvasana on käytössä kokoajan, jos alkaa liikaa pelottamaan.

Mikä on Rondan kohtalo? Kuka on tämä mystinen Veera lukitun oven takana? Mitä kummaa motellissa tapahtuu, kun hiljaisuuden jälkeen ei yleisissä tiloissa saa liikkua lainkaan (minkä itse koin konkreettisesti lähtiessäni haahuamaan käytäville)? Ja tapaammeko motellin johtajaa lainkaan?

Omaan makuuni tämä oli sittenkin aika lievä ja mieto kokemus. Jäin kaipaamaan ehkä enemmän pelottelua tai sellaista äkkinäistä ja lyhytkestoista kauhua. Kokonaisuus oli myös hieman liian lyhyt; juuri kun alkoi tapahtua niin kaikki loppuikin. Olisin mielelläni kuluttanut aikaa Motellissa pidempäänkin, eri paikkoja tutkien. Myös lipun hinta 39€ vaikuttaa aika tyyriiltä esityksen kestoon nähden, mutta... elämä on. Motelli on kyllä kiinnostavaa ja erilaista. Ja ehdottomasti suositeltavaa!


Ohjaaja Antti Wuokko työryhmineen on tehnyt kyllä hienoa työtä. Kaikki esiintyjät ovat nappivalintoja ja rooleissaan uskottavia. Valot ja äänet luovat hyvin tunnelmaa ja kuten jo todettua, pienimpiinkin yksityiskohtiin rekvisiitassa on kiinnitetty huomiota. Ja asiakkaista huolehditaan hyvin ennen, ja jälkeen, elämyksen...

Esitykseen voit osallistua yksin kuten minä, tai kaveriporukalla. Kukin vierasryhmä on 2-6 henkeä. Huhtikuussa esitys on suomenkielinen, ja jatkossa myös englanniksi pääsee mukaan tunnelmaan. Tällä hetkellä myynnissä on motellivierailut 10.6. saakka.

Kiitos Janne Haonperä ja koko After Dark Helsinki tiimi, sekä erinomainen motellimatkatoverini Juho!


Kuvien copyright Elias Erävalo (2 ylintä) ja Mikko Roininen (alin) .
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

2 kommenttia:

  1. Minulla oli aika pitkälti samanlaiset tunnelmat kuin sinulla. Juuri kun alkoi tapahtua, niin homma loppui. Mutta kivaa oli ja kyllä hieman välillä kauhistuttikin, vaikka toisaalta myös hihitytti.

    VastaaPoista
  2. Juu, mutta ei ehkä makeaa mahan täydeltä. Teillä varmaan toimi paremmin, tai ainakin eri tavalla, kun meillä vain 2 hengen ryhmä.

    VastaaPoista