tiistai 31. toukokuuta 2016

Linnan Juhlat / Emma teatteri 31.5.2016

Jos kaipaat kesääsi hauskaa, ajankohtaisen lempeästi näykkivää esitystä, jossa on vieläpä satoja henkilöitä, voisin suositella reissua Naantaliin. Nimittäin Teatteri Emma (Turun kaupunginteatterilla myöskin sormensa sopassa) tuo varsinaisen juhlakattauksen muumimaailman estradilleen. Perinteinen itsenäisyyspäivän Linnan juhlat on nyt mahdollista kokea kesäaikaankin. Tosin kaikki ei ehkä silti mene perinteiden mukaan, mutta sitäkin hauskemmat karkelot nämä ovat.

  

Vaikka lavalla nähdään vain neljä näyttelijää (ja muutama ahkera avustaja), niin erilaisia hahmoja nähdään senkin edestä. Voi herranjee! Hupaisten originaalihahmojen lisäksi lavalla piipahtaa esimerkiksi Michael Monroe, Veltto Virtanen, tukku entisiä (ja nykyisiä) presidenttejä, poliitikkoja, Sofi Oksanen, Teemu Selänne ja Jorma Uotinen.

Mukana kaikki elossa olevat presidenttimme!


Vähän sellaista sketsimeininkiähän tämä on, mutta on tässä runkona Etikettimiehen opastus linnan juhliin, kunniamerkkien käytöstä pukeutumiseen. Käsikirjoittajat Tuomas Parkkinen ja Satu Rasila lienevät viettäneet monta kikatuksen täyttämää tuokiota tätä ideoidessaan. Mikko Kouki ohjaa. Illan aikana näemme miten linnan kuuluisa booli valmistuu, kuka voittaa Haluatko Linnanjuhliin -kilpailun, miten sujuu tanssi neljän neliömetrin kokoisella parketilla, ja kuinka etkoilla käyttäydytään.

Kaiken suola on kuitenkin loistavat näyttelijät! Kyllä nämä osaavat! Miska Kaukonen on aina erinomainen, ja nytkin miehen ylivirallinen Etikettimies toimii kertojana, siinä on parhaat maneerit Erkki Toivaselta ja jopa Sir David Attenboroughilta käytössä :-) Mutta entä miehen Sofi Oksanen, herranjumala! Ja Michael Monroe. Ja sitten tämä Liedon lied-päivien baritoni Antero Rinne, joka pyrkii juhliin, hinnalla ja keinolla millä hyvänsä. Ja mitä olisikaan legendaariset juhlat ilman kotisohvalta seuraavaa yleisöä popkornikulhoineen?


Juha-Pekka Mikkola vakuuttaa hulvattomana Jorma Uotisena ja Jari Sillanpäänä, Timo Soinista puhumattakaan. Linda Wiklund on ihan aidonoloinen Jenni Haukio, mutta myös Katri Helena ja Alexander Stubb sujuvat. Entäs Minna Koskelan loistava tyrkky Sanna Jokinen Tampereelta! Huh - ne vaatteet! Myös loistava UKK ja Paasikivi ja Maria Melin ja se Juice! Miten näillä tyypeillä pitää pokka! Pienemmissä osissa vilahtavat Arttu Aarnio, Riku Suvitie ja Maria Peltoniemi, joilla on tuotannossa muitakin rooleja kuin näytteleminen.

Linnan juhlat tarjoaa ajankohtaisia sivalluksia yhteiskunnasta ja politiikasta, mutta kevyen humoristisella otteella. Kyytiä saavat monet eri tahot, mutta iloinen pilke silmäkulmassa säilyy koko illan ajan. Ei tästä saata kukaan pahastua (paitsi ehkä Väyrysen Paavo, jonka kotitilan katkera kalkki pääsee osaksi boolireseptiä).

Veteraanien kahvipöytä on hauskaa katsottavaa, varsinkin kun Salelle on annettu vain muutama fraasi mitä käyttää: kiitos, aivan ja hyvää itsenäisyyspäivää. Mutta taitava presidentti suoriutuu niilläkin! Olisipa muuten mainiota olla kärpäsenä katossa katsomassa jos istuva presidenttipari esityksen näkisi että mitä he tuumaavaat.


Lavaratkaisu on simppelin nokkela, muutamilla kätevillä pyörähdyksillä saadaan aikaan eri miljöitä. Videoita käytetään myös hieman. Isoin kiitos kyllä kuuluu myös puvustusporukalle, ja apukäsille lavan takana. Voin vain kuvitella mikä sutina siellä on kun pukuja, peruukkeja ja muita vaihdetaan liki lennossa. Suoranainen ihme, että kaikki ilmaantuvat oikeaan aikaan oikeanlaisissa asusteissa estradille. Lavastus ja puvustus on Anna Sinkkosen heiniä, hienoa työtä. Kyllä muuten on hauska todeta miten pienillä asusteilla, silmälaseilla tai peruukilla luodaan hahmo (ja hyvä näyttelijätyö toki mukaan). Kaikenlaisia pieniä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi Salen ilmoitustaululla oleva lappunen "muista soittaa Putinille".


Aivan oivallista viihdettä, ja puitteet pelaavat. Katettu katsomo on viihtyisä ja muu miljöö myös. Tietysti kävelymatka saareen on pitkä, jos on liikuntarajoitteita tms. Ja bonusta ilmaisista käsiohjelmista! Sekä sen mukana tulevasta ansioituneen kesäteatterikatsojan kunniamerkistä! Esityksiä on 19.8. asti, joten hopsan lippukaupoille!

 

Sitäpaitsi katsdokaa nyt tätä näköalaa teatterisaaresta Naantaliin - on varmaan yksi Suomen komeimpia! Varsinkin silloin kun keli on kuin morsian. Ja perille johdattelee toki Tovenpolku, muumisaarella kuin ollaan.


Kyllä siis kelpasi viettää syntymäpäiviään aurinkoisessa Naantalissa (en ole käynyt siellä vuosikymmeniin, ja en kyllä käsitä miksi. Mikä täydellinen kesäkaupunki. Tosin illallinen ravintola Trappissa jätti kyllä hieman toivomisen varaa, mutta ei valiteta pienistä). Ensi kesänä uudelleen.


Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.
Esityskuvien copyright Otto Väätäinen, muut omia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti