torstai 26. marraskuuta 2015

Das Ria - Diivan kuolema / Teatteri Jurkka 25.11.2015

Käsittämätön suoritus on vetää hirmuinen tukku rooleja - yksin! Mutta hyvin homman klaaraa taiturillinen Ria Kataja Teatteri Jurkan tämän syksyn monologissaan Das Ria - Diivan kuolema. Semminkin kun samaan aikaan Kansallisteatterissa pyörii melkoisen vaativa Keuhkot, missä Ria on vetovastuussa yhdessä Mikko Nousiaisen kanssa. Näin nämä esitykset melkein peräjälkeen, ja ei voi kun nostaa hattua.

Ria Kataja Allina

Minna Koskela on kirjoittanut ja ohjannut tämän haasteellisen esityksen. Pääroolissa on parikymppinen Alli, tuotantoharjoittelija leffaproduktiossa sekä vanheneva tähtinäyttelijä Ritva. Lisäksi sekalaista leffaporukkaa vilahtelee kuvioissa, tuotantoassari Jannesta (Allin exä) ja näyttelijä Kari-Sakari "Kasa" Koskeen (Allin ihastus). Katsojat saavat olla toimittajia jotka ovat tutustumassa Androgyne Filmsin leffaan PR-päivänä, ja joista Alli huolehtii (ne voileivät!!).

Ihmisten väliset suhteet ja tapahtumat keriytyvät auki pikkuhiljaa. Alli pitää videoblogia YouTubessa... Lopussa meille selviää myös mitä tapahtui Allin ja Jannen välillä aiemmin.

Ria Kataja Ritvana

Kyllä se on tosi pienellä, miten yksi ja sama tyyppi muuntautuu toiseksi hahmoksi, ja taas toiseksi, ja toiseksi. Ihan lennosta. Ei siihen paljoja rekvisiittoja tarvita; silmälasit tai irtoviikset riittävät. Mä tykkäsin tosi paljon Ritvasta, vaikka se olikin niin ärsyttävä ja itseriittoinen. Mutta kun se oli ihan yksi yhteen yhdestä mulle hyvin tutusta diivasta :-) Se artikuloiminen erityisesti! Ritvalla on myös hyviä elämänohjeita Allille: "kokeile kuule kaikkia muita taiteilijoita, mutta älä näyttelijöitä". Ritva on todellakin kokeillut (mutta myös niitä). Ritva suosittelee myös Tummelia :-) Ritva on myös vainoharhainen, ehkä hieman hullu. Ehkä sitä tulee menestyksen ja muun myötä hieman tuollaiseksi?

Alli on jotenkin aika ärsyttävä pissis-tyyppinen, jonka nuorisoslangi ja ihkutus ärsyttää välillä. Mutta pirun taitavasti Kataja tämänkin roolin naulitsee.

Ei voi kun todeta että tämä on itse koettava. Muuten ei voi käsittää miten hienosti tarina kantaa ja pysyy kasassa, vain yhden näyttelijän harteilla! Huh! Bonuksena Ria laulaa myös!


Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.
Valokuvien copyright Marko Mäkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti