maanantai 22. joulukuuta 2014

Nutcracker / Bolshoi-teatteri 21.12.2014

Oli jo aikakin käydä katsomassa suoraa lähetystä Moskovasta! Siis balettia Bolshoi-teatterista, mitä myös Finnkinolla näytetään. Tämä oli hyvin extempore-päätös, koska varasin lipun vasta edellisenä päivänä ja sain viimeisen paikan. Eturivistä. Mutta ei se mikään kamalan huono paikka ollut sekään.


Tsaikovskin Pähkinänsärkijää en ole pariin vuoteen nähnyt, joten oli korkea aika. Inspiraatio lähteä katsomaan tuli oikeastaan Tampere-talon joulukonsertista, koska siinä oli paljon myös Pähkinänsärkijän musiikkia. Eikä yhtään harmita että menin. Ensinnäkin se musiikki, se on NIIN hienoa!

Tanssijat olivat taitavia, vaikka tässä olikin nyt Bolshoin nuorempaa polvea rooleissa kuulemma. Ja olihan tämä visuaalisesti aivan mahtava! Koreografioista vastasi Juri Grigorovitsh (Marius Petipan pohjalta) ja olihan upeita hyppyjä. Varsinkin Pähkinänsärkijä-Prinssin (Denis Rodkin) hypyissä oli sellaista ilmavuutta että oksat pois. Vaikka muuten tämä oli hieman sellainen amerikkalaishenkinen, tekorusketettu, valkaistuilla hampailla. Muovisen Ken-nuken oloinen :-) Mutta onneksi erinomainen tanssija.


Anna Nikulina tanssi Marien päärooliin, ja hyvä oli tämäkin. Erikoismaininta jäykistä raajoista ehdottomasti Mariana Gomesin esittämälle nukelle. En käsitä miten tämä tosi pienikokoinen henkilö pystyi esittämään nukkea niin täydellisesti ja liikkumatta.

Puvustukset olivat superhienoja, varsinkin erimaalaisten nukkien vaatteet! Ja Drosselmeierin (Andrei Merkuriev) asuste oli myös hieno. Lavastukset kaikkine hienoine systeemeineen oli myös toimiva. Sopivan jouluinenkin.


Bolshoilla tuntuu olevan ei edes tupla, vaan ainakin kuusinkertainen miehitys tähän... En pysynyt edes kärryillä, mutta tässä tämän näytöksen tanssijat kuiteskin. Mä en tiedä oliko meillä sitten joku ö-luokan miehitys, koska ainakaan Denis Rodkinin esityksistä ei löydy kuvia Bolshoin sivuilta. Hmm.

Mun suosikkikohta oli varmaan ne erimaalaisten (Espanja, Venäjä, Intia, Ranska, Kiina) nukkeparien tanssit. Vau!

Tässä taas huomasi miten tälläisessä esityksen leffateatterinäytöksessä saa ihan eri fiiliksen kuin paikan päällä. Nytkin näki lähikuvissa sen hien ja työn mitä ei normaalisti katsomosta näe, varsinkaan varmaan noin isossa paikassa kun Bolshoi on.


Taisin inspiroitua katsomaan Joutsenlammenkin muutaman viikon päästä (tarkemmin ottaen 25.1,2015 Finnkinon elokuvateattereissa). Harmi vaan kun siinäkin miespääosassa samainen Rodkin. Kun siellä olisi hirmuinen määrä muitakin (hyviä) tanssijoita.


Kuvien copyright Damir Yusupov/Bolshoi

2 kommenttia:

  1. Minä en ole kunnoustautunut näiden Bolsoi-esitysten kanssa ollenkaan vaikka olisi ihana nähdä oikeaa balettia välillä, itse kun lähinnä katselee omaa heilumista peilistä. :D Pitääpä katsoa jos keväällä innostuisi ja onko lippuja ylipäätänsä enää jäljellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä menen ensi tiistaina katsomaan Swan Laken, joka on vaan... paras. Tosin laadukkaasti oli tallennettu, ja pääsi ihan sisälle esitykseen. Suosittelen!

      Poista