tiistai 4. maaliskuuta 2014

Sebastian / Tanssiteatteri MD 4.3.2014

Ensimmäinen vierailuni Tanssiteatteri MD:lle, mutta ei toivon mukaan viimeinen. Teatterin toimitilat ovat entisen elokuvateatteri Hällän tiloissa Hämeenkadulla. Ei tämä vierailu nyt ihan hetken mielijohde ollut, vaan suunnitelmissa ollut pitkään (siitä asti kun syksyllä luin lehdestä tästä esityksestä).  Lippuja en vaan ole saanut varattua, mutta eipä niitä tarvinnutkaan. Katsomossa oli vain 7 katsojaa :-( En tiedä kuvastaako tämä suomalaisen nykytanssin tilaa yleensäkin, luultavasti. Henkilökuntaa töissä oli 4 + tanssija.

Sebastian on siis Sulevi Sihvolan kunnianosoitus tanssija Sebastian Kaatrasalolle, joka kuoli vuonna 2003 pitkään sairastettuaan. Sihvola oli sekä koreografi että ainoa esiintyjä. Kaatrasalo inspiroi Sihvolaa ja toimi tälle esikuvana. Miehet opiskelivat samassa paikassa ja ovat työskennelleet samoissa teattereissa, mutta eri aikaan. Tämä esitys valmistui alunperin viime syksyksi, kun Kaatrasalon kuolemasta tuli kuluneeksi 10 vuotta. Nyt sitten saatiin muutama lisäesitys nyt maaliskuulle.


Puolen tunnin esitys oli vaikuttava. Lavalla mies mustissa housuissa ja valkoisessa paidassa. Alussa pelkät valot ja musiikki, sitten pikkuhiljaa tanssija liittyy mukaan. Välillä vuoropuhelua videoesityksen kanssa, missä Kaatrasalo tanssii. Ihmeellistä oli nähdä mies videolla ja mies lavalla tanssimassa samoja kuvioita. Välillä liikkeet olivat verkkaisia, välillä nopeampia pyrähdyksiä. Aluksi Sihvolan kehonkielestä tuli mieleen meri aaltoineen.

Dramaturgina oli Ville Kurki ja hienosta valosuunnitelusta vastasi Sari Mayer. Alussa varsinkin oli hienoa, kun lavalla oli vain punaisia ja valkoisia valoviivoja. Äänimaailma oli kuulemma Skyrim-videopelistä. Äänisuunnitelu oli Niko Huttusen käsialaa. Erityisesti lopun sairaalaäänet ja sydänmonitorin piippaus (ja lopulta se tasainen ääni) olivat vaikuttavat.

Mulla on tietty vielä vähemmän valmiuksia kirjoittaa tanssista kuin teatterista. Ihan liian vähän tulee vaan tanssia käytyä katsomassa. Jospa jatkossa enemmän?


Kuvan copyright / Laura Happo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti