keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Tulossa alkuvuonna 2014 teatterin saralla!

Tämä nyt alkanutkin vuosi vaikuttaa aika kiireiseltä. Niin omassa kalenterissa kuin muutenkin. Kaikkea kiinnostavaa on tulossa. Ehkä yksi koko vuoden kohokohdista tullee olemaan ensi syksynä Lontoossa ensi-iltaan tuleva Hamlet, mutta siitä kun nyt ei ole edelleenkään mitään tietoja, niin...

Mutta. Tuossa kun joulun pyhät tuli vietettyä Englannissa, ja monet eri julkaisut listaavat niin vuoden parhaitaan kuin tulevan vuodenkin kiinnostavimpia juttuja. Niin kulttuurin kuin kaiken muunkin saralta. Keskitytään nyt vain teatteriin tässä yhteydessä (vaikka toki elokuvissa, kirjoissa jne on tulossa myös kaikkea hienoa!).

BBC:n kultuuritoimituksen tärppejä...

Yksi mihin olisin tosi paljon halunnut mennä, mutta ei nyt osunut kalenteriin, sitäpaitsi esitykset myivät nopeaan loppuun (tosin siinä vaiheessa kun mä näitä pyörittelin kalenterini kanssa niin lippuja sai vielä) olisi RSC:n Wolf Hall ja Bring Up The Bodies. Hilary Mantelin menestyskirjoihin perustuvat 2 näytelmää... Toivotaan että nekin (kuten Richard II) siirtyvät Lontooseen, tai julkaistaan dvd:llä, tai striimataan elokuvateatteriin jonnekin. Tai jotain.

Toinen minkä (ilmeisesti missasin), ellen sitten saa peruutuslippuja jostain, on Globen uudessa Sam Wanamaker Playhousessa ensimmäisenä näytelmänä esitettävä The Duchess of Malfi (pääroolissa Gemma Arterton).

BBC suosittelee myös NT:n King Learia, minkä näen ensi viikolla! Simon Russell Beale! Toinen mihin toivon pääseväni maaliskuussa, vaikkakin kaikki esitykset on loppuunmyytyjä, mutta Donmariin on ennenkin saatu peruutus yms lippuja. Versailles, 1. maailmansotaan sijoittuva juttu.

Filmiadaptaatioista BBC mainitsee myös Shakespeare in Love:n (mulla on liput siihen 4.7.) ja musikaaleista Urinetown'n (jonka toivon mukaan pääsen näkemään maaliskuussa).

London Evening Standardilla on myös vinkkejä: yllättäen teatteripuolelta löytyy The Duchess of Malfi, King Lear... Lehden teatteritoimituksella on vielä muutama lisää. Mukana myös Donmarin Privacy (mulla on lippu tähän 5.5.). The Full Monty voisi kanssa olla mielenkiintoinen...

Tänä vuonna on teatterien lavoilla paljon 1. maailmansotaan (koska sen alkamisesta tulee kuluneeksi se 100 vuotta) sijoittuvia juttuja, joka on aina mua kiinnostava aihe. Yksi näistä on Oh What A Lovely War, musikaali joka perustuu sota-ajan musiikille. Ehkä maaliskuussa...

TimeOutilla on myös jotain vinkkejä, jo näin heti tammikuulle, mm. The Pass Royal Courtissa (menossa 16.1.), The Weir (siirtyy Wyndham'siin; näin jo silloin kun meni Donmarissa), Blurred Lines (jonka olisin mielelläni nähnyt), sekä tietenkin The Duchess of Malfi ja King Lear :-)


Mutta mitä MUUTA on luvassa tänä vuonna kun brittilehtien suosituksia? Minulle itselleni siis...

Ei ehkä ihan niin paljoa Shakespearea kuin 2013. Nyt kevätkaudellakaan ei ole kuin King Lear ja Coriolanus tammikuussa. Nuortenteatteri Ahaan Othello-versio Otellopeli huhtikuussa ja sitten tietenkin Globen maailmanympärimatkalla oleva Hamlet pysähtyy 10.5. Turkuun!

Siinäpä ne... saattaapi tosin olla että syksyllä tulee nähtyä Hamlet Lontoossa niin moneen kertaan että laskuissa menee sekaisin :-)

Tampereen Teatterilla on keväällä tarkoitus nähdä vieraileva Aivastus, Jatkuvaa Kasvua, Klassikot Lavalla (koska meidän Twitter-naisten illanvietto tämän näytelmän merkeissä peruuntui joulukuussa, koska esitys oli peruttu), ja Les Miserables, ilmeisesti vielä kahdesti.

Tampereen Työväen Teatterilta varattu liput kahteen uuteen näytelmään: Kuninkaan Puhe ja Kerjäläinen ja Jänis. Sekä TTT-Klubilla pari kertaa M. Pepposen paluu näytelmässä Mauno Peppone - Elämä, kuolema ja comeback... Niin ja pari uusintaakin; Yksiöön En Äitee Ota ja Ihmisellinen Mies, koska molemmat oli niin hyviä.

Helsinkiin suunnataan monta kertaa myös tänä keväänä. Kansallisteatteriin katsomaan näytelmiä Lauantai, Luolasto ja Europaeus. Helsingin Kaupunginteatterissa menee Julian Assange-näytelmä Verkossa. Helsingin Gayteatteri esittää Marlowen Edward II, minkä pitäisi olla kiinnostava!

Myös Turkuun pääsee, sen toukokuun Hamletin lisäksi. Jesus Christ Superstar Åbo Svenska Teaterissa helmikuussa, se sama Ola Salon käännös/versio kuin mitä ramppasin katsomassa Tukholmassa männävuonna alinomaa! Ja ei nyt ihan kai teatteria, mutta Atso Almilan Salapoliisiooppera myös helmikuussa!

Kotikaupungin teatterielämää pitää toki tukea. Nokian Työväen Teatteri esittää tänä talvena Myrskyluodon Maijan, helmikuussa sinnekin.

Sitten on tietenkin molemmat NT Livet mitä Finnkino esittää eli Coriolanus helmikuussa ja War Horse maaliskuussa. Toivon mukaan King Lear saadaan myös Suomen ohjelmistoon.

Kesäteatterit on vielä suurelta osin mysteeri, en tiedä muuta kun että Pyynikille ei tartte tänä vuonna mennä, mutta Nokialle tarttee. Tapio Parkkisen uusi musiikkinäytelmä Onni jonka annoin pois saa nimittäin ensi-iltansa siellä.

Sokerina pohjalla myös uusintana nähtävä Juuso Kekkosen monologi Outo Homo, joka tulee Tampereelle huhtikuussa muutaman esityksen ajaksi.

Mutta joo, tässä alustavia kevään menoja, varmaan lisääkin vielä tulee. Nämä ovat niitä mihin on liput varattu/ostettu. Aina on tilaa muillekin, eli suosituksia ja must-see esitysvinkkejä otetaan vastaan!!

Ensi viikon Lontoo-reissun esityksiä ei ole tässä liiemmälti mainittu koska niistä tulee juttua jo niin pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti