sunnuntai 12. toukokuuta 2019

The Sensemaker / Woman's Move, FinFringe 11.5.2019

Hämmentävä kokemus kaikkineen, oli tämä sveitsiläinen Woman's Move-ryhmän sooloesitys The Sensemaker. Lavalla yksi nainen (Elsa Couvreur) ja liki tunnin mittainen verbaalinen ryöpsähdys. En tiedä miksei tämä kuitenkaan iskenyt ihan täysillä minuun, vaikka viihdytti kyllä. aluksi mietin että miten puhelinvastaajan ympärille saa kiedottua näin pitkän soolojutun, ja olihan tässä hieman tyhjäkäyntiä.

Kaikilla meistä lienee kokemusta erilaisten firmojen ja niiden vastaajien kanssa asioinnista. "Valitettavasti asiakaspalvelussamme on ruuhkaa juuri nyt...". Esityksen toimistotyöläisnainen (kynämekko, paitapusero, korkeat korot) joutuu kuuntelemaan viestiä väsymykseen saakka. "Hello, all our operators are currently busy. Please wait. Thank you." Samalla monotonisella äänellä hän saa muitakin ohjeita. Ohjeita, jotka käyvät absurdeimmiksi. Välillä odottelumusiikkina Beethovenin oodi ilolle kammottavana urkuversiona.Yksi osa hauskuudesta on naisen "viittomakielinen" tulkkaus eri kielisille vastaajaviesteille. Hän ikäänkuin tulkkaa meille vastaajanviestejä. Joo, ihan täydestä menee, ainakin melkein. Välillä puhelin soi, välillä morsetusta. Outoa dialogia naisen ja puhelinvastaajan välillä. Nainen tempautuu tulkkaukseensa täysillä mukaan, vaikka ohjeet olisivat kuinka kummallisia. Välillä pitää taputtaa, välillä poistaa kaikki vaatteet pois, välillä tanssia italoiskelmää.

Couvreur on kyllä ihan hieno esiintyjä, erittäin ilmeikäs. Moneen hän lavalla taipuu. Tätä mainostetiin non-verbal- esityksenä, mutta vaikkei nainen lavalla puhukaan, niin kyllä tässä puhutaan. Ja paljon! Eri kieliä kuullaan ja monipuolinen musiikki siivittää naisen eleitä, huulisynkkaysta ja tanssimuuveja. The Pointer Sisterin vanha diskohitti I'm so Excited saa ihan uusia ulottuvuuksia kun se esitetään näin persoonallisesti. Ja tiukkojen ohjeiden mukaan. Jotka on sanellut puhelinvastaaja. Byrokratia ja uusi tekniikka saa kyytiä tässä kyllä hyvin. Tämä minuutin mittainen traileri antaa jonkunlaisen aavistuksen esityksestä.


Tämän esityksen jälkeen en voi enää koskaan olla purskahtamatta nauruun, kun jossain vastaaja antaa minulle ohjeita. Sensemaker todellakin, ehkä ennemmin nonsensemaker. Ihan kyllä näppärä esitys, ja paljon kivoja oivalluksia. Mutta silti jätti hieman sekavan vaikutelman, ja voisi tätä vähän tiivistääkin.


Kuvien copyright Sébastien Moitrot.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti