lauantai 16. helmikuuta 2019

Kaaos Kaamos: Babel Glöm / Cirkus Ruska Festival, Kuivaamo 16.2.2019

Yleisöä valuu sisään katsomoon. Lavalla kuusi akrobaattia kuljeskelee, kuin juhliin valmistautuen ja me olemme heidän odottamansa vieraat. Kun katsojat ovat löytäneet paikkansa, alkaa show. Ja millainen show se onkaan! Henkeäsalpaavan lennokasta akrobatiaa tykitetään tunnin verran. Tämä monikansallinen Kaaos Kaamos on mieletön ryhmä - musta tuli kertaheitolla fani.


Babel Glöm on yhtä biletystä alusta loppuun. Välillä tehdään eläviä kuuden hengen kasoja, josiat voi turhaan koittaa mönkiä pois. Kasa on kuin suuri orgaaninen olento. Välillä lennellään ilmojen halki, välillä kahvitellaan ja tarjoillaan katsojillekin keksejä. Tällä porukalla on tosi hauskaa keskenään, ja se ilo tarttuu katsomoonkin. Temput on viimeisen päälle mietittyjä ja harkittuja, ja silti mokia sattuu. Eikä haittaa yhtään, päinvastoin! Uusi yritys, ja johan onnistuu. Magnesiumjauheen annostelusta on tehty oma hauska ohjelmanumeronsa, jota nähdään eri variaatioilla monta kertaa. Nähdään trikkaukseen vivahtavia lattialiikkeitä, hienoja kahden ja kolmen hengen pyramideja ja torneja. Mimmit poseeravat machomeiningillä, lihaksiaan esitellen. Eikä mitenkään turhaan, sillä kyllä heiltä sujuu isojen miestenkin kantaminen paikasta toiseen!


On elävää keinulautaa, naispuolisten kollegoiden heittelyä ja kopittelua, vapaapainiottelua ja toisille kuittailua, hyvässä hengessä. Temponvaihtelut esityksessä ovat kiinnostavia. Rytmitys ja yleensäkin se improvisoidun ja spontaanin esityksen illuusio, vaikka tämä on kaikkea muuta. Tunnin mittainen esitys saa kyllä melkein katsojaltakin hien pintaan. Kaaos Kaamos ei ole pelkästään teknisesti hirvittävän pätevä porukka, vaan se pilke silmäkulmassa ja ilo tehdä akrobatiaa tuo esitykseen ihan oman lisänsä. Sitä katsellessa suupielet menee väkisinkin hymyyn. Katsominen on todellinen nautinto.

Työryhmällä on erilaisia taustoja, akrobatiasta tanssiin, ja tässä teoksessa kaikki saavat näyttää vahvinta osaamistaan. Erika Ahola, Johan Sjölund, Elisabeth Künkele, Perry Rudolph, Anouck Le Roy ja Erik Glas ovat taitavia, ennenkaikkea yhdessä, mutta myös erikseen. Ohjaaja Albin Warette luotsaa ryhmää taiten; kaikilla on myös omaa tilaa ja ryhmä toimii saumattomasti yhteen. Sellainen yhdessä tekemisen ilo ja... sanotaanko yhteisöllisyys on tämän esityksen juju. Luottamus toiseen, että kyllä se ote pitää ja kyllä se saa kiinni. Ja niin saakin. Vaikka välillä tuntuu menevän tooooosi täpärälle.


Kaaos Kaamoksen meno on teknisesti taitavaa ja iloista. Saattaa näyttää helpolta, mutta kyllä näemmä hiki tulee. Tämmöisiä esityksiä lisää!


Kuvien copyright Einar Kling-Odencrants
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti