perjantai 24. maaliskuuta 2017

Kuuma Ankanpoikanen: Missing Amelia Earhart / Oh My Puppets-festivaali, Cirko 23.3.2017

Mikä kumma siinä on, että nukketeatteri on iskenyt niin vahvasti muhun viime aikoina? Joten kun turkulainen nukketeatteriryhmittymä Aura of Puppets ja uuden sirkuksen keskus Cirko julkaisivat miniatyyrifestivaalinsa Oh my Puppets! - niin ensimmäisenä olin katsomassa saanko soviteltua näitä kalenteriini. Ja onneksi sain!


Kuuma Ankanpoikanen-ryhmän monipuolinen nukketeatteritaituri Merja Pöyhönen on loihtinut kerrassaan maagisen pienen esityksen 1937 kadonneen amerikkalaislentäjä Amelia Earhartin tarinan ympärille. Missing Amelia Earhart yhdistelee oivallisesti kaikenlaisia; nukkeja, teatteria, musiikkia ja muita elementtejä. Koko katsomo tulee vedetyksi mukaan taikapiiriin, jonka keskellä nähdään niin Amelia, kuin hänen lemmikkipingviininsä (!) Lindy, kärttyinen aviomiehensä George Putnam, viinaan menevä kartturinsa Fred Noonan ja kaikkea muutakin.

Pöyhönen on itse ohjannut ja käsikirjoittanut tarinan, sekä esittää kaikki hahmot. Heidi Maaranen on ollut mukana rakentamassa nukkeja ja suunnittelemassa lavastusta. Ihanan pienimuotoista ja kaunista. Pöyhönen on itse taitavan ilmeikäs ja fyysinen esiintyjä, joka on mukana joka solullaan ja ilmeellään. Hän todellakin tuo tarinan eloon.


Tässä esityksessä toimii oikeastaan kaikki. Jokainen nukke on täysin oma henkilönsä ja taas kerran huomaan unohtavani sen ihmisen siellä nuken takana hetkittäin kokonaan. Nuket ovat kaikessa... nukkemaisuudessaankin niin uskottavia ja omia persooniaan. Ne ovat ilmeikkäitä ja ihan oikeasti heräävät henkiin. Ihan sama minkä kokoisia tai näköisiä ne ovat. Välillä käytetään pienoislentokoneita, välillä ruskean darwimassan näköistä mössöä mistä muokataan tyyppejä.

Tämä on yhdenlainen näkemys Amelia Earhartin elämään ja lentämisen magiaan. En tienny ihan kauheasti Earhartin elämästä tai lentohistoriasta etukäteen, mutta nyt olen paljon viisaampi. Hän oli selkeästi vahvatahtoinen nainen, joka halusi lentää ja sen myös teki, vaikkei esimerkiksi kotoa paljoa kannustettu. Earhart ei suostunut perinteisiin tytön ja naisen rooleihin, vaan toteutti rohkeasti omia haaveitaan. Ajatelkaa nyt: siihen aikaan taivaalla oli käynyt aniharva, ja sitten tulee joku nainen (!) joka päättää toteuttaa omia haaveitaan ja lentää, lentää, lentää! Upeaa!


Esitys on kokonaisuudessaan tosi tunnelmallinen. Nerokas, kaunis, haaveileva - varmaan kuin Amelia Earhart itse. Teknisesti taitava ja monipuolisesti toteutettu. Jokainen saa haaveilla ja omista haaveista kannattaa tehdä totta. Kuten Amelia sanoi: "Jokainen tarvitsee joskus jonkun jolle esittää rohkeaa". Hän esitti rohkeaa, toteutti omat unelmansa, ja jäi siten historiankirjoihin ikuisesti.

Nyt kannattaa siis suunnata Turkuun katsomaan jotain hienoa; Missing Amelia Earhartin esitykset TEHDAS Teatterin tilossa nyt huhtikuussa!


Kuvien copyright Jussi Virkkumaa
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti