tiistai 5. heinäkuuta 2016

Silkkikivi / Tuiskulan kesäteatteri 5.7.2016

Viime vuotinen kokemus Tuiskulan Kesäteatterin näytelmästä Sähkö virtaa suanis oli niin positiivinen, että päätin uudistaa retken Köyliön perämaille tänäkin vuonna. Ja ei ollut turha reissu! Tämän vuotinen Silkkikivi oli vieläkin parempi näytelmänä. Kiitos siis käsikirjoittaja & ohjaaja Pekka Saaristo, taas!


Tällä kertaa ollaan sodan jälkeisessä Satakunnassa, jonne siirtyy iso joukko siirtolaisia luovutetuilta alueilta Karjalasta. No kaikkihan arvaavat mitä siitä seuraa: kulttuurien yhteentörmäys. Pekka Saaristo kirjoittaa napakasti, hauskasti ja koskettavasti. Tässä on iso liuta ihmisiä, erilaisia ihmiskohtaloita, romansseja, riitoja ja hykerryttäviä henkilöhahmoja. Puhutaan kovasti maanluovutuksesta, siirtolaisten sijoittamisesta, tilojen pilkkomisesta. Mutta kaiken jälleenrakentamisen, sopeutumisen ja konfliktien keskellä on toivoa paremmasta huomisesta.

Kun on osaavat näyttelijät tulkitsemassa tätä erinomaista tarinaa, niin hyvää jälkeähän siitä seuraa. Erilaiset murteet sujuvat kaikilta hienosti. Murteiden käytöistä ja eroista otetaan kyllä kaikki irti.


Porukkaa on lavalla kymmeniä, ja jokainen hoitaa oman tonttinsa erinomaisesti. Viimevuotiseen tapaan Juha Kulmala (Haltian Konsta) ja Tomi Hulmi (Vainion Unto) sieltä taas erottuvat erinomaisina näyttelijöinä. Konsta on melkoisen kiivas ja rempseä vääräleuka, mutta sellainen rakastettava tyyppi. Unto taas on varsinainen sutki tyyppi hänkin, murrehuijaus ei vaan oikein uppoa kohdeyleisöönsä... Konstan mielitiettynä on hirveän hyvä Susanna Salo-Kimppa. Tykkäsin myös kovasti Kososen perheen tyttäristä Eeva-Siskosta (Aino Kimppa) ja Katista (Elisa Laine); raikkaita ja eloisia nuoria naisia kummatkin. Myös tyttöjen äitimuori Tilta (Sanna Kinnunen) oli hyvä. Eeva-Siskon ja Salmisen Jukan (myös etevä Niilo Härkälä) suhteen alkua on kiva katsella.

Tässä on hienoja äänitehosteita paljon, ja lavastuksena Torpparimuseo tarjoaa kiehtovan miljöön, joka sopii loistavasti näytelmän teemaan. Yhden rakennuksen eteen on rakennettu Nuorisoseuran talo lavasteilla. Lavastustiimi (Kari Krusberg, Veikko Salo ja Pentti Vuotila) näyttelee itsekin mukana viimeksimainittua lukuunottamatta. Ja puvut ovat myös varsin autenttisen oloisia, kiitos niistä taas Sirkka Salolle.


Kyllä nyt kahden käyntireissun jälkeen täytyy todeta Tuiskulan kesäteatterin kivunneen aika korkealle kesäteatterisuosikkieni joukkoon! Ensi vuonna sitten taas. Ja Juha Kulmalan voi nähdä seuraavaksi Porin teatterin Olavi Virta -musikaalissa ja saman teatterin alkuvuoden Tuntemattomassa Sotilaassa.

Esityksiä on vain 15.7. asti, joten kannattaa kiiruhtaa lippua varaamaan pikapuoliin. Se kyllä kannattaa. Lippujen hinnatkin ovat hyvin maltilliset (aikuisilta 18€) ja kahvin & munkin saa 3,50 eurolla.


Kuvien copyright Simo Nummi.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti