keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Rosencrantz ja Gyldenstern ovat kuolleet / Legioonateatteri 14.5.2013

Ja pitihän se tämäkin käydä katsomassa. Eevan kanssa suuntasimme Nekalan perämaille. Olin liput varannut sähköpostitse etukäteen mutta oltiin tosi hyvissä ajoin paikalla. Aulassa törmäsin vanhaan tuttuun eli Heinolan Seppoon. Ei olla muutamaan vuoteen nähty, ja kovasti mainosti ohjaamaansa Teatteri Lystin esitystä Laulu Tulipunaisesta Kukasta (piti sinne sitten kesällä mennäkin, ja oli liputkin varattu, mutta sitten olin niin kipeänä että piti perua. No, Seppo oli oma itsensä ja keskustelimme Shakespearesta sun muusta tovin.

Tom Stoppardin Rosencrantz ja Gyldenstern ovat kuolleet on sellainen klassikkonäytelmä, mitä en ole kuitenkaan onnistunut koskaan näkemään. En edes sitä Gary Oldmanin tähdittämää leffaa. No, tarttee sanoa että Legioonalaisteatterin porukat onnistuivat tosi hienosti esityksessään. Pidin kovasti! Herrathan olivat alunperin Shakespearen Hamletin kaksi pienemmässä osassa olevaa hemmoa. Hamletin lapsuudenkavereita, ketkä Hamletin setä palkkaa lopulta murhaamaan Hamletin.


Hamlet ja herrat R ja G

Jostain syystä Demari on sellainen lehti joka arvostelee näitä Tamperelaisia harrastajateattereitakin:

Tom Stoppard (s. 1937) laati vuonna 1966 William Shakespearen (1564–1616) Hamletin (1599) materiaaleista komedian, jonka päähenkilöinä toimivat Hamletin lapsuudenystävät Rosencrantz ja Gyldenstern. Nyt Tamperelainen Legioonateatteri tarttuu Hamletin kavereiden tarjoamiin hauskanpidon mahdollisuuksiin uutta luovalla tavalla.

Joni Seppälä ja Paula Toivonen tekevät harvinaisen henkevää parityötä nimiosissa Rosencratnzina ja Gyldensterninä. He ottavat toisensa huomioon valppaasti. Kun ylinäyttelemisen rajalle on astuttava, he astelevat taidokkaasti. Tuloksena on kutittavan sympaattisia henkilöhahmoja, joiden hassuihin pohdintoihin on pakko suhtautua vakavasti.

Esityksen jälkeen Seppo oli hyvin haltioitunut ja piti vartin verran puhetta numerologiasta ja Shakespearen salaisuuksista (tämä oli siis etukäteen sovittu juttu).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti