tiistai 8. syyskuuta 2015

Ilta Emmin kanssa / Teatteri Jurkka 8.9.2015

Jotenkin tämä esitys on jäänyt näkemättä, vaikka on ollut aikomuksena nähdä se jo tosi kauan. Onneksi tilaisuus tämän erheeni paikkaamiseen tarjoutui syyskuussa.

Jostain syystä Erkki Saarela ei ole koskaan kuulunut suosikkinäyttelijöitteni joukkoon. Monelle muullekin "televisiossa kuluneelle" on käynyt samoin. Hukkaputkea ja Soitinmenoja tuli silloin 80-luvun alussa katsottua, ja kumpikaan sarja ei kauheasti avautunut teini-ikäiselle minälleni. Mutta niin paljon kehuja Ilta Emmin kanssa oli saanut, että halusin sen nähdä.


Pianon takana istuu mahtava Eero Ojanen ja Mustalaisruhtinattaren sävelet siivittävät tarinaa eteenpäin. Välillä Emmi laulaa, välillä tanssii, välillä kikattaa, välillä muistelee. Ilta on täynnä anekdootteja ja hienosti Emmin historiaa välitetään meille, täydelle katsomolle.

Ja Erkki Saarela on loistava! Ihan loistava. Loistava Emmi, mustassa nutturaperuukissa, mustissa vaatteissa ja valkoisissa pitkissä hansikkaissaan. Erkki ei yritäkään olla naisellinen (viiksissä se olisikin vaikeaa), paitsi huuli- ja poskipunan verran, ja tietysti vaatteiden ja peruukin. Tai siis. Erkki on naisellinen, mutta erilaisella tavalla. Erkki on Suuri Draamakuningatar! Varmaan hyvin Emmimäinen. Se keimailu ja flirttailu yleisön kanssa on ihan ilmiömäistä.

Yleisön joukossa istuu nainen jolla on tosi mieleenpainuva kikatus, ja kaikilla on hauskaa, kun käyvät Erkin kanssa kilpakikatukseen :-)


Ilta Emmin kanssa on pieni katsaus Jurkkien suvun historiaan ja miten se linkittyy koko Suomen kulttuurihistoriaamme. Millaista oli luoda taidetta, pyörittää perheen arkea, hoitaa roolivaatteensa itse. Kun rahaakaan ei juuri ole. Mukana on suuria tunteita, niin iloa kuin suruakin. Emmin elämä ei ollut aina niin helppoa mutta kaikesta selvittiin.

Esitys tarjosi välähdyksiä Jurkkien arjesta, taiteen tekemisestä ja millaisia olivat Teatteri Jurkan perustamisen vaiheet. Nyt on hirveä halua hankkia se Teatteri Jurkan historiikki ja lukea se... On mahtavaa huomata miten edelleen Teatteri Jurkka on voimissaan, vaikkakin sukulaiset epäilivät aikoinaan miten kaksi niin epäkäytännöllistä ihmistä kuin Emmi ja Vappu Jurkka voisivat perustaa teatterin. Siitäs saivat!

Illat Emmin kanssa ovat nyt (ainakin toistaiseksi) loppuneet, joten kerkesin viime tingassa mukaan. Ehkä Emmi suorittaa comebackin jonain päivänä vielä... Toivoa ainakin sopii.

Tarinan opetus on se että kannattaa antaa mahdollisuus sellaisellekin mistä ei välttämättä ole kauhean innoissaan etukäteen!


Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Valokuvien copyright Aino Ojanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti