keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Ajanvietettä koronakaranteeniin

Nyt kun tilanne on tämä ja teatterit ja muut ajanvietteet pistetty toistaiseksi jäihin, niin mitä kulttuurin kuluttaja voi tehdä? Siis toki kirjojen ja television ohella. Itselläni ei ole huolen häivää vaikka kirjastotkin sulkivat ovensa, sillä lukemista omissa hyllyissä piisaa vaikka 200 vuoden karanteeniin. Samoin katsottavaa on DVD-hyllyssä pitkiksi ajoiksi, ja esimerkiksi Yle Areenalla vaikka mitä.

Mutta teatteri ja muut esittävät taiteet. Ihmiselle joka katsoo normaalisti aika monta esitystä viikossa on tämä pakollinen tauko aika paha rasti. Onneksi netistä löytyy ilmaisia tai vähän maksavia mahdollisuuksia myös teatteriin ja tanssiin sekä ennenkaikkea oopperaan ja klasariin. Ja uskoisin että kun viikot kuluvat, niin näitä tulee paljon lisää.

Päivitän tätä sivua sitä mukaa kun jotain uutta ilmenee, mutta näillä pääsee varmaan jo alkuun.Teatteri

* Maailman teatteripäivänä 27.3. Royal Court Lontoosta lähettää filmiversion David Irelandin näytelmästä Cyprus Avenue, ja se on katsottavissa ilmaiseksi kuukauden ajan, teatterin kotisivuilla, Facebookissa, YouTubessa ja Twitterissä. Vicky Featherstone ohjaa ja pääosassa näyttelee Stephen Rea.

* Brittinäyttelijä Robert Myles luotsaa projektia missä joukko näyttelijöitä (niin ammattilaisia kuin amatöörejäkin) lukee Shakespearen näytelmiä, niiden oletetussa kirjoitusjärjestyksessä. The Show Must Go OnLine -sarjan aloittaa 19.3. The Two Gentlemen of Verona. Klo 21 alkaa (Suomen aikaa).

Digital Theatren näytelmäkirjasto on täynnä hienoja näytelmiä, joita voi vuokrata kappalehintaan (alkaen £7,99) tai ostaa kuukausimaksulla (£9,99/kk). Olen käyttänyt palvelua jo monta vuotta, ja siellä on tosi hyviä esityksiä. Myös tanssia. musikaaleja, oopperaa ja konsertteja.

* Teatteri Telakan sohvateatteri lanseerattiin juuri ja ensimmäisenä mahdollisuus katsoa Antti Haikkalan Luukku-näytelmän tallenne. Oi jospa muutkin teatterit lähtisi tämmöiseen mukaan!

Broadway HD on myös hyvä palvelu jossa voi katsoa maailmanluokan esityksiä. Ennen saattoi vuokrata yhden näytelmän tai oopperan, mutta nyt ovat siirtyneet kuukausi- tai vuosiveloitukseen. Mutta en nyt tiedä onko 9 dollaria kuussa paha hinta, koska sillä saa sitten aikamoisen arsenaalin esityksiä.

* Paavo Westerbergin uusin näytelmä Sinivalas ei kauaa kerennyt Kansallisteatterissa menemään kun korona keskeytti esitykset. Mutta nyt on mahdollista tutustua näytelmään kun Paavo lukee sitä iltasatuna Facebookissa! Katso Paavon sivuilta videot (avoin kaikille).

* Musikkiteatteria koko perheelle suoraan Lontoosta! The Wind in the Willows eli Kaislikossa suhisee on nyt katsottavissa ilmaiseksi, toki sivuilla on mahdollisuus vapaavalintaiseen rahalahjoitukseen. En ole tätä nähnyt, mutta teatterinnälkäisille varmaan maistuu, ainakin siinä vaiheessa kun 6. teatteriton viikko on alkamassa.

* Lontoolainen Shakespeare's Globe tarjoaa myös hienoja näytelmiään vuokralle omassa Globe Playerissä. Vuokrahinta £5,99 kpl tai osta omaksi £11,99. Ja on täällä muutakin kun Shakespearea.

* Rovaniemeläinen improporukka Lentävän Poron Teatteri esittää perjantaina 20.3. klo 19 FB-sivuillaan komedia/improillan, Kaikki on peruttu.

* Useampikin brittiteatteri tutkailee mahdollisuutta laittaa vanhojen esitysten taltiointeja katsottavaksi. Kymmeniä tunteja olen itsekin istunut lontoolaisissa arkistoissa katsomassa, ja tallennelaadut ovat hyviä. Tässä esimerkiksi Almeida Theatren sähköpostitiedotteesta:

We will continue to think of ways we can still connect with you all remotely, including looking at how we can make some of our archived productions and unseen digital content available online.

Erityisen hartaasti toivoisin National Theatren avaavan arkistonsa. Sitä odotellessa voi katsoa kaikenlaista materiaalia peruukinteosta teatterioppaisiin heidän sivuiltaan.

* Islantilaisen Hugleikur Dagssonin stand-up keikka Son of the Day livetaltiointi Helsingin Q-teatterista viime toukokuulta. Olin katsomassa paikan päällä, ja se on oikeasti hauska. Ei tosin kovin herkkähipiäisille, meinaan sen verran rankkaa juttua. Vuokraus 48 tunnin ajaksi £3,90 ja osto £10.16.

* Jalostamo 2 tarjoilee esityksiään katsottavaksi on demand -palvelussa 7€ kpl/24 h. Tällä hetkellä löytyy Ice Ice Baby, Bestiario tulee 24.3. ja juusi Saksassa ensi-iltansa saanut RadioLove 31.3.

* Musikaalejakin löytyy netistä ilmaiseksi! Lauralta vinkkinä Kunze & Levayn Elisabeth-musikaali saksaksi, Wienin virallinen taltiointi vuodelta 2006. Englanninkielisillä teksteillä! Ensimmäinen osa ja toinen osa. Ja sitten ois Wildhornin Dracula-musikaali (saksaksi, engl. teksteillä). Ja sitten ois myös Mozart!-musikaali, Wienin 2016 produktio, ja englanninkielinen tekstitys. Osa 1 ja osa 2.

* Muutamia Broadway-musikaaleja ilmaiseksi (kiitos Jyri vinkistä).

* Unohtui aiemmin laittaa mutta KOM-teatterin huikean upea näytelmätaltiointi Veriruusut on myös katsottavissa Areenasta!! Iso suositus.

What's On Stage-sivuston linkkejä erilaisiin (aika marginaalisinkiin) ilmaisesityksiin.

* Perjantaina 20.3. klo 18 starttaa Turun kaupunginteatterin somenäyttämö teatterin Facebook-sivuilla. Markus Ilkka Uolevi ja Pauliina Saarinen improavat ja Arttu Aarnio säestää.

* Suoraan Lontoosta eli Eugenius!-musikaali striimataan pe 20.3. klo 21 Suomen aikaa FB-sivuilla.

* Ja ehdottomasti seurantaan myös jatkuvasti päivittyvä TINFO-sivusto, monta kotimaista esitystä täällä!

* Hartaasti odotettu neljän teatterin yhteistuotanto Lehman-trilogia nähdään sittenkin vielä  tänä keväänä! Näin tämän Lontoossa viime kesänä ja oli superhieno. HUOM! Esitys on mahdollista nähdä netissä ilmaiseksi nyt perjantaina 27.3. klo 17-24, mutta tarvitsee etukäteen ilmoittautumisen, että saat linkin. Syksyllä Espoon kaupunginteatterissa on luvassa 4 esitystä, 1.-14.8., marraskuussa 2020 Tampereen Työväen teatterissa ja keväällä 2021 sitten lisää. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä perjantaina 27.3. klo 12 mennessä.

* Teatteri Toivo striimaa uusimman näytelmänsä Hän joka kiinnostui ötököistä perjantaina 20.3. klo 19! Ihan mahtavaa!

* "Apokalyptinen komedia" Top Story katsottavissa ilmaiseksi.

* Lontoolaisella Hampstead Theatrella kaksi vuotta sitten nähty Lauren Gundersonin näytelmä I and You katsottavissa ilmaiseksi 23.-28.3. teatterin Instagram-tilillä.

* Maksullinen Marquee TV -sivusto (tosin 30 päivän ilmainen kokeilu - mutta ei se kuukausimaksukaan paha ole) tarjoaa teatteria, tanssia, oopperaa. Mm. RSC:n, Donmarin, jne esityksiä. Tuntuu toimivan nyt ihan ok. Olikohan siinä 18 näytelmän katselurajoitus tuossa ilmaisessa kokeilussa. Suosittelen erityisesti RSC:n Henry V (Alex Hassell on loistava nimiroolissa), Richard II (David Tennant on huikea), Love's Labour Won. Ja Oscar Wilde-seasonia, olen niistä nähnyt An Ideal Husband ja se oli hulvaton. Myös Donmarin Shakespeare-trilogia on hieno. Royal Opera Housen tuotannoista katsoisin baletit The Winter's Tale, Alice's Adventures in Wonderland ja oikeastaan kaiken :-) Lisäksi sieltä löytyy monta Alexander Ekmanin tanssiesitystä.

* Exeunt Magazinella laaja linkkilista eri online-esityspaikoista mutta myös muita sivuja teatterialan ihmisille Englannissa.

* En ole vielä nähnyt, mutta ainakin tämän kuvauksen perusteella Timpson: The Musical vaikuttaisi olevan hauska. Katsottavissa ilmaiseksi.

Two warring house. One ancient grudge. A whole lot of shoes.


Can the warring houses of Montashoe and Keypulet be united by a pair of star-crossed lovers? Journey to Victorian London where Monty Montashoe and Keeleigh Keypulet, two young inventors bursting with ambition, strive to break free from their humdrum lives and follow their dreams all the way to the 50th annual ‘Invention Convention’!
* Immersive Lnd aloittaa Housetrap Theatre & Arts -festivaalin 3.4., luvassa monenlaista ohjelmaa! Esiintymishaku auki 27.3. asti.
* Tämä esitys oli iso hitti viime vuoden Edinburg Fringe -festareilla. Teddy Lambin Since U Been Gone. Ikäsuositus 14+

Huomio tekijän varoitukset: Content Warnings: Strong language, sexual content and reference to mild drug use Trigger Warnings: Reference to self harm, suicide and transphobic language.

* Kamariteatterin vanhat Tuoli-monologit katsottavissa myös!

* Nyt myös seurantaan Karanteeniteatteri! Tällä viikolla julkaistaan ohjelmisto, jolta on lupa odottaa suuria. Linkkejä myös muihin esityksiin ja tallenteisiin.

* Porilainen mainio Rakastajat-teatteri julkaisee myös arkistojen aarteita. Tässä ensimmäisenä Keisarin uudet vaatteet vuodelta 1995. Lisää seuraa...

* Instagramissa pyörivät jokailtaiset TheatreWithoutTheatre -ilmaislähetykset, voi katsoa vaikkei olisi omaa instatiliä.

* Musikaali Myth kertoo Orfeuksen tarinan. Tallennettu 2018 keväällä Lontoon The Other Palacessa.

* Tamperelainen Teatteri Siperia avaa myös esitysarkistojaan, ja ensimmäisenä taltiointina lastenesitys Apo Apponen, jonka kävin hiljattain katsomassakin.

* Oululainen Flow Productions (joka juurikin valittiin vuoden teatteriksi) näyttää myös arkistojen aarteita eli kolme immersiivistä teosta. Ensimmäisenä tarjolla The Secret Garden vuodelta 2018, ja sen voi katsoa 28.3. saakka, jolloin on vuorossa toinen teos Torni (vuodelta 2016), ja viikko sen jälkeen Varjakka (2014).

* Original Theatre Company esittää Alan Bennettin näytelmän The Habit of Art, 26.3. illalla, ja trillerin The Croft 27.3. illalla. Minimimaksu €4,66 molemmista.

* Ruotsalainen Dramaten on julkaissut myös useamman näytelmän katsottavaksi. Mikäli siis ruotsi taipuu niin kannattaa ehdottomasti katsoa.

* Ja tadaa, National Theatre vastasi rukouksiimme! Heidän YouTube-kanavalla näytetään yksi esitys per viikko, julkaisupäivä torstai klo 21 (Suomen aikaa). Ilmaiseksi siis.

One Man, Two Guvnors 2.4.-9.3. - tämä on ihan älyttömän hauska.
Jane Eyre 9.4.-16.4. - todella hieno toteutus, iso suositus!
Treasure Island 16.4.-23.4. - en ole nähnyt, mutta nytpä mahdollisuus katsoa.
Twelfth Night 23.4.-30.4. - todella mainio versio Loppiaisaatosta tämäkin.

* Maineikas berliiniläinen teatteri Schaubühne avaa myös arkistojaan. Englanninkielisillä tekstityksillä vielä. Ensimmäisenä Peer Gynt (vuodelta 1971) kahdessa osassa 26. ja 27.3. Esitysajat klo 19.30 - 01 (Suomen aikaa) esityspäivinä. Puolta tuntia aiemmin on tekijöiden haastatteluja (saksaksi). 1.4. tulossa Hamlet, katso koko tuleva ohjelmisto täältä.

* Amerikkalainen On The Boards sivusto erikoistuu erilaisiin poikkitaiteellisiin esityksiin, ja koodilla ARTATHOME20 saa nyt katsottua kaiken sisällön ilmaiseksi huhtikuun loppuun saakka. Kannattaa käydä kurkkaamassa mitä sieltä löytyy.

* Houstonilainen Alley Theater tarjoaa mahdollisuuden (pientä maksua vastaan) katsoa näytelmän 1984, yksityiskohdat ja esitysaika julkaistaan pikapuoliin eli käy kurkkailemassa sivuillaan.

* Chicagolainen Theater Wit tarjoaa katsottavaksi Shakespearen Richard III -näytelmään löyhästi perustuvan näytelmän Teenage Dick. Tämä pyöri Lontoon Donmarissakin viime vuonna, ja olisin NIIN halunnut nähdä, mutta nythän siihen tarjoutuu tilaisuus. Esityskausi pyörii 19.4. asti, ja liput maksavat $28, lähettävät sitten katsomisohjeet. Lippuja on myös rajoitettu määrä (98 kpl) per esitys eli kannattaa olla nopea. Katsomisaika on hieman haasteellinen eli iltaisin kahdeksalta paikallista aikaa on kolmelta aamuyöllä Suomen aikaa... Mutta oli siellä myös sunnuntaiesityksiä, eli Suomen aikaa 21.30 illalla!

* Kotimainen Karanteeniteatteri julkaisi myös vihdoin ohjelmistonsa! Ke 1.4. klo 18 Tatu Mönttisen Matti Nykänen - Hyppy sumuun -monologi, to 2.4. klo 18 Pinja Hahtolan monologi Eino Leinon eksät ja la 4.4. klo 18 Stella Polaris improa. Seuraa sivuilta tietoa lipuista ja katsomisesta!

* KokoTeatteri on avannut myös arkistojaan - maksamalla Mesenaatti-palvelussa KoronaAid-10€/esitys saat katsottavaksi Luksusmuijat 2, Tanssiva agitaattori ja Jazz Meets Dance/Theatre/Circus, ja lisää on tulossa. Lisäksi 27.3. eli maailman teatteripäivänä voi osallistua klo 18.15 alkaen KokoLiveen teatterin FB-sivuilla, luvassa monipuolista ohjelmaa.

* Lontoolainen Barn Theatre striimaa myös maailman teatteripäivänä eli 27.3. Shakespearen Henry V klo 20 Suomen aikaa. Katsottavissa teatterin FB, Twitter ja YouTube-sivuilla.

* Oklahoma!-musikaalin voi katsoa ilmaiseksi tämän viikonlopun ajan Broadway HD-sivuilta. Lontoon National Theatressa 1999 tallennettu esitys on oikein kiva, ja pääosassa sädehtii Hugh Jackman (katsoin tämän eilen). Löytyy se sivuilta myöhemminkin, mutta ei enää ilmaisena.

* Tanskaa osaaville olisi tarjolla Romeo & Julia Tanskan kuninkaallisesta teatterista.

* Brittilehti Guardian alkaa striimaamaan Hampstead Theatren esityksiä. Maanantaina 30.3. Mike Bartlettin Wild, vuodelta 2016. Se kertoo Edward Snowdenista ja on katsottavissa 5.4. asti joko Guardianin sivuilla tai teatterin omilla sivuilla. Näin tämän teatterissa aikoinaan ja pelkästään jo lavastuksellisten juttujen takia kannattaa katsoa. Loppuun asti.

Seuraavalla viikolla (6.-12.4.) luvassa Beth Steelin Wonderland (2014) ja siinä aiheena on 1980-luvun kaivostyöläisten lakon aiheuttamat ristiriidat. 13.4. klo 12 (Suomen aikaa) julkaistaan Howard Brentonin Drawing The Line (2013), Intian jakautumisesta 1947. Katseltavissa 19.4. asti.

* Turun kaupunginteatteri esittää Satu Rasilan uuden näytelmän Toinen tuntematon  lyhennettynä verkossa 23.4. klo 19. Varsinainen ensi-ilta teatterilla sitten 30.9., ja kesällä se nähdään myös Pentinkulman päivillä. Katseluoikeus verkkoon maksaa 11,90€. Hanki katseluoikeus Lyytistä.

* Aiemmin tuolla ylempänä mainostin Shakespeare's Globe-teatterin striimauspalvelua. Nyt he kuitenkin tarjoavat näytelmiä katsottavaksi ilmaiseksi! Näytelmiä on tulossa katsottavaksi 40! Esitykset alkavat 6.4. ja kukin esitys on tarjolla kahden viikon ajan. Kaikissa on myös englanninkielinen tekstitys. Iso suositus näille!

* Lontoolainen Orange Tree Theatre tarjoaa ilmaiseksi Maya Arad Yasurin näytelmän Amsterdam. Katsottavissa nyt, aina 27.4. saakka.

* Hittimaakari Lin-Manuel Mirandan varhaismusikaali 21 Chump Street on myös ilmaiseksi katsottavissa YouTubessa. Vain parikymmentä minuttia, eli kiireisinkin kerkeää.

* Yksi Lontoon suosikkiteattereistani eli Almeida järjesti 2017 maailman hienoimpien puheiden luentahommelin. Nyt katsottavissa kiinnostavia puheita joita lukevat mm. Ian McKellen, Russell Tovey, Andrew Scott, Iwan Rheon, Derek Jacobi ja monet muut. Menehän kuuntelemaan ja katselemaan.

* Pienimuotoinen The Light Over Tesco Car Park striimataan lauantaina 4.4. klo 21 Suomen aikaa ja se on katsottavissa 30 päivän ajan ilmaiseksi. Poltergeist Theatren ja muutaman muun pohjoisenglantilaisen teatterin yhteisteos oli Edinburgh Fringe festareilla pienimuotoinen hitti 2018. 

* Andrew Lloyd Webberin musikaaleja on nyt tarjolla myös ilmaiseksi. Sarjan aloittaa Joseph And His Amazing Technicolour Dreamcoat vuodelta 2000, pe 3.4. klo 21 (Suomen aikaa) ja se on katsottavissa 48 tunnin ajan. 10.4. nähdään pääsiäiseen sopivasti Jesus Christ Superstar, vuodelta 2012.

* Sen lisäksi että Telakan Sohvateatterissa on edelleen katsottavissa Luukku (ks. tuolta ylempää listasta) niin pe 3.4. julkaistiin toinenkin näytelmä. Mohammed Moe Mustafan ohjaama When a Rainbow Is Black sai ensi-iltansa Telakalla 2017, ja voit myös lukea juttuni siitä.

* Montana Shakespeare in the Park striimaa myös esityksiä. Ensimmäinen eli Otello meni jo, mutta seuraavat voi nähdä. 17.4. You Can Never Tell, 1.5. Henry IV, part 1 ja 15.5. Twelfth Night. Taltiointi on katsottavissa 24  tunnin ajan esitysajasta, joka on Suomen aikaa aamuneljältä seuraavana päivänä tuosta näytösajasta.

* Suosittu tv-sarja Fleabag lienee monille tuttu. Nyt voit katsoa siihen pohjautuvan teatteritallenteen Soho Theatressa. Pääsymaksut alkaen 4 puntaa. Sinulla on 48 tuntia aikaa katsoa tallenne lataamisen jälkeen. Tämä on nähtävissä toukokuun loppuun asti!

* Kansallisoopperan Stage24-palvelu tuo lisää hienoa katsottavaa kotisohville. Tero Saarisen huikean hieno Kullervo katsottavissa to 9.4. alkaen 18.30 (keskustelulla) ja Kenneth Greven spektaakkeli Kalevalanmaa katsottavissa 13.4. klo 19. Iso suositus molemmille (ja jos kiinnostaa niin blogista löytyy molemmista juttuakin).

* Maineikas Chichester Festival Theatre striimaa myös esityksiään. Ensimmäisenä vuorossa musikaali Flowers for Mrs Harris, katsottavana 9.4. alkaen ja 30 päivän ajan.

* Shakespeare's Globe Theatre pisti ensimmäisen esityksensä verkkoon eli vuoden 2018 Hamlet on nyt katsottavissa, 2 viikon ajan (eli loppuu 19.4.)!

* Ilmaisukoulu Tuike tarjoaa myös esityksen. Näin he siitä kertovat: "Polttava elämä on Ilmaisukoulu Tuikkeen edistyneiden aikuisten Tuli-ryhmän teos, joka toteutetaan reaaliaikaisesti Zoom-palvelussa. Yli 12-vuotiaille suunnattu esitys tutkii syyllisyyden, kaipauksen sekä menettämisen teemoja hyödyntäen monipuolisesti Zoom-palvelun ominaisuuksia esityksellisesti."

Näytöksiä on kaksi, 18.4. klo 19 ja 19.4.  klo 15 ja pääsylipun hinnan voi valita itse (5-20 euroa). Nyt mars tapahtuman sivuille lippuostoksille!

* Koronankohottamat-ryhmän miniesityksiä, esim. aiheesta kosketus. Menkää tutustumaan!

* Nykysirkusta pilkkahinnalla! Alle eurolla saat katsottavaksi esityksen 72 tunniksi, tarjolla kaksi kerrallaan, vaihtuvat maanantaisin. Parastaikaa Netflipsillä katsottavissa toisena suomalaisen Lumo Companyn WireDo. Iso suositus!

* Lisää sirkusta eli Company Soon vieraili helmikuussa Oulussa Flow Productionsin vieraana. Esitys nimeltä Gregarious taltioitiin, ja se on mahdollista katsoa 11.-18.4., huippua!

* Turkulainen nukketeatteriverkosto Aura of Puppets joutui perumaan keväisen Oh My Puppets! -festivaalin, mutta tulossa on somefestari Oh NO Puppets! 16.-18.4. Lisätietoja mm- ohjelmasta julkistetaan 7.4. Aura of Puppetsin Facebook-sivuilla! 16.4. klo 18 alkaen on mahdollista katsoa mainion hykerryttävä Rakkaudella, Agatha murhamysteeri jyrsijänukeille, pe 17.4. lastenesitys Paleleva elefantti alkaen klo 10 alkaen, la 18.4. Tuntematon leijona. Ilmoittaudu katsojaksi infosivuilla!

* Pe 17.4. klo 21 tulee katsottavaksi myös Phantom of the Opera, jatkamaan Andrew Lloyd Webberin ilmaisia musikaaleja. Katsottavissa vain 24 tuntia!

* Turun kaupunginteatteri tarjoaa mahdollisuuden katsoa Toinen tuntematon -esityksen ensi-illan virtuaalisesti 23.4. klo 19. Katseluoikeus maksaa €11,90. Esitys tulee teatterissa ensi-iltaan syksyllä. Esityksen teemoista keskustellaan FB-tapahtumassa 28.4. klo 17 teatterin FB-sivuilla.

* Legendaarinen Cirque de Soleil tarjoilee temppuja, otteita esityksistä ja muuta hienoa katsottavaa omalla Cirque Connect-kanavallaan.

* Lontoolainen Soho Theatre tarjoilee katsottavaksi musikaalisen Harry Houdini -elämäkertaesityksen 29.4. alkaen. Tunnin mittainen Mr Swallow: Houdini on katsottavissa 20.5. asti ja lipputulot menevät hyväntekeväisyyteen.

* Shakespeare's Globe julkaisi WS:n syntymäpäivien kunniaksi pienen monologikoostevideon, jolla esiintyy monen brittinäyttelijän lisäksi myös suomalainen Elina Mustonen! Lisää Love in Isolation -sivujen monologeja. Saman teatterin Romeo & Juliet -tallenne katsottavissa 3.5. asti.

* National Theatren seuraavat ilmaiset teatteriesitykset ovat: 30.4. ja 1.5. Frankenstein (sama näytelmä, mutta pääosien esittäjät vaihtavat roolejaan), kumpikin aivan loistavia eli näille iso suositus. 7.5. tulee katsottavaksi Shakespearen hieno Antony & Cleopatra. Kukin katsottavissa 7 päivän ajan teatterin YouTube-kanavalla tekstitysten kera. Lisäksi samasta paikasta löytyy ma 27.4. klo 21 Suomen aikaa pubivisa, jossa kysymyksiä esittävät Ian McKellen, Helen Mirren, Lenny Henry ja Lesley Manville.

* Vaasan kaupunginteatterin uutuuskomedia Laaki ja Vainaa on katseltavissa ilmaiseksi 31.5. asti.

* Ibsenin Nukkekoti (vuoden 2018 tuotanto) on katsottavissa englanninkielisten tekstitysten kera Göteborgs Stadsteaterin sivuilla.

* Münchner Kammerspiele on saksalainen teatteri ja heillä katsottavissa joka päivä uusi näytelmä (tai muuta sisältöä), useimmat engl. teksteillä.

* Turkulainen Tehdas Teatteri tarjoilee Poikkeus Tila Taidetta (kannattaapa vilkaista). Tulossa kevään mittaan 14 eri juttua.

* Porilainen Rakastajat-teatteri toteutti tällä kertaa The 24 Hour Play -tapahtuman verkossa Viral Monologues -muodossa. 24 näytelmäkirjailijaa ja 24 näyttelijää - huipputekijät!. Katso esitykset YouTubesta.

* Jos tykkäät Andrew Lloyd Webberin musikaaleista niin pe 1.5. klo 21 julkaistava konsertti Royal Albert Hallista vuodelta 1998 on sinun makuusi. Eturivin artistit tulkitsevat musikaaliklassikoita.

* Tony-palkittu musikaali Fun Home (perustuu Alison Bechdelin omaelämäkerralliseen sarjakuvaan) chicagolaisen Victory Gardens Theatren produktio vuodelta 2017 katsottavissa 12.-24.5. Liput $20.

* Southwark Playhouse, pieni lontoolaisteatteri, on laittanut useammankin mielenkiintoisen esitystallenteen katsottavaksi sivuilleen. Miltä kuulostaa Bronten sisaruksista kertova rockmusikaali Wasted, tai Shakespearen Twelfth Night, joka sijoittuu musiikkifestivaalille? Tarjolla on myös Jesse Britonion debyyttinäytelmä Bound. Suositus!

* Vietä vappuaattoa nostalgisessa Vuonna 85 -musikaalin seurassa! Tampereen Työviksessä vuosikaudet pyörinyt manserockmusikaali palaa taas, livestriimin (luku- ja lauludraama) kanssa 30.4. klo 19 alkaen. Ilta huipentuu kasaribileisiin Alabama House Bandin kanssa. Seuraa YouTubessa tai tapahtuman FB-sivuilla.

* David Walliamsin musikaali The Midnight Gang on katsottavissa ilmaiseksi 29.5. asti Chichester Festival Theatren sivuilla. 21.5. alkaen on myös nuoremmille katsojille tarkoitettu The Beauty and the Beast tulossa ilmaiskatseluun kuukaudeksi 21.5. alkaen.

* Lontoolainen Donmar Warehouse liittyy muiden online-esityksiä tarjoavien teatterien joukkoon kun 13.5. (klo 21.30 Suomen aikaa) ensi-iltansa saa monologinäytelmä Midnight Your Time. Esityksen taltiointi katsottavissa viikon ajan. Diana Quick pääosassa.

* Brittinäyttelijät lukevat Shakespearen sonetteja Jermyn Street Theatren projektissa. Niitä lukee muuten myös näyttelijä Patrick Stewart, yhden päivässä, omalla Twitter-tilillään.

* Shakespeare's Globen YouTube-sivuilla voi katsoa Shakespearen The Two Noble Kinsmen (2018) -näytelmän ilmaiseksi, 17.5. asti. Seuraavana ohjelmistossa nuorille suunnattu Macbeth (2020), 11.5. alkaen - katsottavissa toistaiseksi.

* Harmittaako kun et pääse kokemaan Euroviisuja tänä keväänä? Ei syytä huoleen, sillä Turun kaupunginteatteri pelastaa viisufanien elämän. 15.-22.5. voit katsella dragartistien Jukka K:n ja  Divet'n juontamaa Euron Viisut -show'ta 12 euron pääsymaksulla.

* Suosikkiklovnini Mike ja Zin esittävät, eikun, Red Nose Company esittää ilmaiseksi koko perheen hupaelman Keisarin uudet vaatteet. Katsottavissa Helsinki-kanavalla ke 6.5. klo 15.

* Andrew Lloyd Webberin ilmaiset musikaalitallenteet jatkuvat. By Jeeves -musikaali perustuu P.G. Wodehousen suosittuihin Jeeves-kirjoihin, ja tulee 48 tunnin ajaksi pe 8.5. YouTube-kanavalle.

* Mercury Theatre Colchesteristä tarjoaa ilmaiseksi musikaalin Pieces of String pe 8.5. klo 12 päivällä, aina seuraavaan aamukahteen asti.

* 15.-22.5. voi katsella myös Complicité's teatteriryhmän esitystä The Encounter, esiintyjänä Simon McBurney. Nauttimiseen tarvitset kuulokkeet.

* Ei ihan näytelmää, mutta joukko näyttelijöitä (mm. Eddie Redmayne ja Daniel Radcliffe) lukevat ensimmäisen Harry Potter -kirjan. Katselin/kuuntelin eilen ensimmäisen luvun. Infoa ja linkkiä!

* National Theatre julkaisi taas uudet neljä näytelmää katsottaviksi tuleville viikoille: Inua Ellamsin Barber Shop Chronicles 14.5. (kiinnostavaa koska tätä en ole nähnyt), 21.5. Tennessee Williamsin A Streetcar Named Desire (tämä oli mahdollisuus nähdä, mutta ei innostanaut tarpeeksi. Gillian Anderson pääroolissa. Sai aika ristiriitaisia kommentteja tutuilta), 28.5. James Grahamin This House (hieno näytelmä brittipolitiikasta 70-luvulla - ja mitä tahansa James Graham kirjoittaakin niin on nerokasta) ja 5.6. Shakespearen Coriolanus (Näin tämän livenä kahdesti ja elokuvateatterissakin pari kertaa. Aivan huikean upea tulkinta ja avasi silmäni lopullisesti Tom Hiddlestonin näyttelijätaidoille). Kaikki katsottavissa YouTubessa viikon ajan.

* Lyric Hammersmith striimaa Ibsenin Nukkekodin. Ilmaista, mutta tottakai lahjoitus olisi toivottavaa. A Doll's House keskiviikkona 20.5. klo 16.30 Suomen aikaa, ja katsottavissa vain vuorokauden ajan!

* Kotimaista klassikkoa olisi katsottavissa Salon teatterilta. Myrskyluodon Maijaa esitettiin viime kesänä loppuunmyydyille katsomoille ja nyt olisi mahdollisuus fiilistellä sen parissa 8.-31.5. Liput kympin - katsoppa täällä!

* Ryhmäteatteri esittää Veerä Tyhtilän näytelmän Usko, toivo, huijaus kolme kertaa: ke 27.5., pe 29.5. ja la 30.5. klo 19, liput maksavat 11,90. Ryhmiksen sivuilta lippuja haluamaaasi esitykseen.

* Karanteeniteatterilla myös uusia esityksiä: Minna Koskelan Luolanainen katsottavissa la 9.5. klo 19 (ja sen jälkeen vuokrattavissa 23.5. asti), lippu 10€. Lasten suosikkiliikennepoliisit Maltti ja Valtti viihdyttävät 15.5. klo 13 (ja siitä viikon ajan), lippu 8,80€. Martti Suosalon Palvelijan voi tsekata 16.5. klo 19 (ja siitä vuorokauden ajan), lipun hinta 9,90€. Linkki lisätietoihin ja lipun hankintaan Karanteeniteatterin sivuilta.

* Helsinkiläinen Teater Viirus tarjoilee vielä muutamia vanhoja helmiä ohjelmistostaan. Kukin katsottavissa viikon ajan. Pe 8.5. klo 19 alkaen Memories for life 15.5. viime syksyn hitti Roulettenburg - Total Entertainment Forever. Sarjan päättää 29.5. kolmen vuoden takainen hieno Mästaren & Margarita. Näytelmät tekstitetty suomeksi! Ja ilmaisia ovat, tosin suositeltavaa maksaa tukilippu. Lisätiedot ja liput.

* Vielä on aikaa katsoa Simon Stephensin kirjoittama reilun puolen tunnin monologinäytelmä Sea Wall. Näin tämän muutamia vuosia sitten Lontoossa, ja on kyllä aika hieno. Andrew Scott on aina toki katsomisen arvoinen. 18.5. asti, ilmaiseksi YouTubessa.

* Pe 15.5. Andrew Lloyd Webberin ilmaismusikaalitallenne on Cats, klo 21 ja katsottavissa 48 tunnin ajan!

* Mainio tanssiseurue New Adventures tarjoilee katsottavaksi neljä vanhaa upeaa tanssiteosta. Matthew Bournen töitä tarjolla, (vuokralle tai ostettavaksi hintaan £5,99/8,33/9,99) Swan Lake, Romeo and Juliet, The Car Men ja Cinderella. Kolme näistä olen nähnyt ja tykännyt kovasti.

* Lontoolainen Old Vic laittaa YouTubeen ilmaiskatsottavaksi 5.-11.6 (klo 21 alkaen) Patrick Nessin menestysnäytelmän A Monster Calls! Tämän pitäisi olla tosi hyvä, moni tuttu kehunut.

* Willi Richardsin esikoisnäytelmä Rush toteutetaan netissä lukudraamana. Näyttelijät Rupert Everett, Omari Douglas ja Daniel Boyd pääsevät vauhtiin joskus kesällä, päivämääriä myöhemmin!

* Tampereen Teatterikesä peruutettiin tältä kesältä suureksi harmikseni. Johtoryhmä julkaisi puolituntisen videon, missä he keskustelevat teatterivuodesta, varsinkin kotimaisista esityksistä.

* Lahden kaupunginteatterilla on tarjolla paljon kaikkea kiinnostavaa digitaalista sisältöä kotisohville. Miten olisi vaikka maisteri Raiskion teatterihistorian oppitunnit (3 lyhyttä pätkää) kaikenikäisille, Tuhkimon Tarinakellarissa satuklassikoita luettuina, 18 monologia Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä tai näyttelijöiden lukemia runoklassikoita. Käy tsekkaamassa!

* Don't Go Into The Cellar! Theatre Company esittää pari Sherlock Holmes -aiheista esitystä su 17.5. klo 23 Suomen aikaa (vain suorana!). Näyttelijä Jonathan Goodwin esittää Adventures of The Lion's Mane ja The Blanched Soldier -novelleihin pohjautuvan esityksen. Tämä on ilmainen, mutta rahaa saa toki lahjoittaa. Facebookista löytyy.

* Graeae Theatre Companyn musikaali Reasons To Be Cheerful striimataan ilmaiseksi 2 kk ajan (3.6.-3.8.).  Musiikkina kuullaan Ian Dury & The Blockheadsia, eli siis hieman jotain erilaista! Katsoppa täältä linkkiä (näkyy YouTubessa).
* Joku vuosi sitten näin ihan loistavan, hauskan ja hieman karmivan musikaaliuutuuden Lontoossa. Sinne se siirtyi Bristol Old Vicistä, ja nyt The Grinning Man on mahdollista nähdä tallennettuna esityksenä. Yksi parhaista live-esityksistä ikinä - iso ja vahva suositus! Katsottavissa 26.6. alkaen, viikon ajan ja ilmaiseksi. Mutta ennen tuota voi katsastaa Handelin Messiah-esityksen huippusolisteilla (29.5. alkaen viikon ajan) ja jo mainitun A Monster Callsin (tuolla muutama vinkki ylempänä).

* Korona-aika on luonut myös tämän uuden sivuston, eli samaan paikkaan koottu erilaisia teatteriin liittyviä linkkejä, kannattaa tsekata! Ainakin selkeämpi kuin tämä oma sekava sepustus. Thespie.com

* Yksi viime aikojen parhaista, vauhdikkaimmista ja kiinnostavimmista esityksistä oli Åbo Svenska Teaterin huippuhieno Kalevala. Nyt mahdollisuus nähdä Yle Areenalta 5.6. alkaen. Tätä ei todellakaan kannata missata. Näin kahdesti, ja olisin halunnut nähdä vielä monta kertaa. Nukketeatteria, livemusaa, huippuesiintyjät ja kertakaikkisen raikas ja mukaansatempaava esitys.

* Ja hei, Teatterimuseo haluaa taltioida myös katsojien kokemuksia näin poikkeuksellisena esityskautena. Eli kaikki te jotka tätä luette lienette katsonut nyt ainakin jotain. Striimausta, tallennetta, livelähetystä, digitaalista teatteria, sirkusta, tanssia tms. Vastatkaa kyselyyn ja tarjotkaa myös kuvia kotikatsomoista!!

* Shakespeare's Globen YouTube-sivuilla katsottavissa nyt The Winter's Tale 31.5. asti.

* Lauantaina 23.5. Teatteri Telakka elää FB-sivuilla kun Juha Hurmeen monologi Kaaskerin Lundström pääsee valloilleen klo 20! Kannatuslippu olisi kiva, mutta esitys on ilmainen. Näin esityksen Volter Kilpi -päivillä muutama vuosi sitten, ja suosittelen!

* Pieniä arkisia sirkuspaloja eli Thom Moncktonin Jammed-sarja kannattaa tsekata! Circo Aereon YouTube-kanavalla viikottain uusi parin minuutin jakso.Radiodraamaa

* Areenasta löytyy iso valikoima myös radiodraamaa, kannattaa tutustua. Erityinen suositus Lähtökäskylle, Anni Mikkelssonin kolmiosaiselle musiikkikuunnelmalle.

* BBC:n draama-arkistossa on myös monenlaista tutustumisen arvoista. Ja BBC Radio Fourilla monenlaista kuunnelmaa ja muuta.

* Kuusiosainen scifikuunnelmasarja Body Horror!

* Uusi digitaalinen musikaali #ZoologicalSociety on nyt kuunneltavissa Spotifyssa. Joukko musikaalitähtiä on äänittänyt tämän  Vikki Stonen ja Katie Mulgrewn laatiman aikuisten muiskaalin eläintarhan eläimistä. Katso lisää tältä sivulta.

* Areenasta löytyy myös Karanteenimonologit, näyttelijöiden kotonaan nauhoittamia esityksiä. Noin viisiminuuttisia mininäytelmiä kuultavissa nyt kaksi, ja lisää tulee.

* Audible on Amazonin äänikirjoja jne tarjoava palvelu, missä on tarjolla myös näytelmiä kuunnelmamuodossa. Ilmainen 30-päivän koeaika mahdollistaa vaikkapa National Theatren huikean upean Tony Kushnerin Angels in America -draaman kuuntelun. Palvelu maksaa koeajan jälkeeen 8 puntaa kuussa.

* Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Janne Raudaskoski lukee runoja, satuja ja otteita muista teoksista, kannattaa pistää kuunteluun.

* Sukupuuttoparatiisi-niminen nukketeatteriesitys katosi kalenteristani tältä keväältä, mutta onneksi podcast jäi! Sukupuuttoparatiisi-podcastissa toimittaja Pauliina Grym pureutuu vieraidensa kanssa vapaaehtoisen lapsettomuuden teemoihin.

* Kansallisteatteri on aloittanut ilmaisen Kuunnelmakanavan ja ensimmäinen näytelmä kuultavaksi on Michael Baranin Tyttö joka käveli - lisää seuraa!

* Näyttelijä Bertie Carvel on organisoinut neljän esityskautensa kesken jääneen näytelmän muokkaukset radiodraamoiksi eli pieneksi Lockdown Theatre Festivaliksi. BBC3 ja BBC4 -kanavilla  (kuuluu myös Suomessa) 13.-14.6. kuuntelussa:

- Josh Azouzin The Mikvah Project (Orange Tree Theatre)
- Mike Bartlettin Love Love Love (Lyric Hammersmith Theatre)
- Winsome Pinnockin Rockets and Blue Lights (ensi-illan piti olla Manchesterin Royal Exchangessa)
- E V Crowen Shoe Lady (Royal Court).

* Kansallisteatterin Äänikanavalla nyt kuunneltavissa Rakkauden päätös 14.6. asti. Näin tämän tammikuussa teatterin lavalla, mutta uskon että toimii kuunnelmaksi dramatisoituna myös hyvin.Ooppera & Tanssi

Oopperan ystäville on tarjolla satoja esityksiä.

* Yle Areenassa on vielä katsottavissa Tampereen oopperan taltiointi Bizet'n Carmenista. Näin sen paikan päällä Tampere-talossa ja on hienoa katsottavaa (ja toki kuultavaakin). 5 kk ja rapiat aikaa.

* Kansallisoopperan ja -baletin Stage24 -palvelusta löytyy ilmaiset tallenteet oopperoista Don Giovanni, Reininkulta, Aida, La Boheme ja Thaïs sekä baleteista mainio Peppi Pitkätossu ja Lumikuningatar. Ja upea CircOpera. Don Giovanni ja Peppi löytyvät myös Yle Areenasta.

* Myös Ruotsin kuninkaallinen ooppera on avannut ilmaisen tallennepalvelun, Operan Play. Nyt aluksi sieltä löytyy Madama Butterfly (vielä 14 päivää), Valkyrian (77 päivää), Mats Ekin lyhyt tanssiesitys Eskapist (77 päivää), kamarikonsertti sekä 5-osainen dokumenttisarja. Nyt siellä on myös (28.3. alkaen) nähtävissä Orfeus & Eurydike, 50-minuuttisena erityisesti nuorille suunnattuna versiona.

* Lisäyksenä Operan Playhin tullut La Traviata!

* Upeita Metropolitan Operan vanhoja tuotantoja ilmaiseksi - joka ilta uusi teos. Saa vanhoja maksullisenakin, mutta tuo päivän arkistohelmi on ilmainen.

Operavision tarjoaa paljon laatuoopperaa ilmaiseksi, pitkin Eurooppaa.

* Myös maailmankuulu Glyndebournen oopperafestivaali tarjoaa ilmaista sisältöä sivuillaan.

Teatro Massimo Italian Palermosta, useita ilmaisia oopperoita.

* Torinon Teatro Regino tarjoilee sarjan "Opera on the Sofa" -sarjan!

Wienin valtionoopperan laaja arkisto, nyt ilmainen, ja joka ilta uusi striimaus.

Bayerische Staatsoper tarjoilee myös ilmaisia herkkuja eli oopperaa ja konsertteja.

* Mahtavaa, nimittäin Royal Opera, ja Royal Ballet, Lontoosta avaavat myös arkistonsa. Joka perjantai luvassa ilmainen lähetys, katsokaapa:
27.3. Peter and the Wolf (Royal Ballet, 2010)
3.4. Acis and Galatea (Royal Opera, 2009)
10.4. Così fan tutte (Royal Opera, 2010)
17.4. The Metamorphosis (Royal Ballet, 2013).
24.4. Gloriana (Royal Opera 2013)
1.5. The Winter's Tale (Royal Ballet 2014).

Esitykset alkavat Suomen aikaa klo 21. Seurata voi Royal Opera Housen YouTube kanavalta, tai Facebookista. 

Det Kongelige Teater eli Tanskan kuninkaallisen teatterin sivuilta voi striimata ilmaiseksi tällä hetkellä La Bohème-oopperan, sekä Napoli-baletin ja kuunnella Orfeus-oopperan ääniraidan. 

* Tuhansia klippejä baletin maailmasta: BalletHub!

* Belgialaisen Peeping Tom -ryhmän tanssia, mimiikkaa, klovneriaa ja teatteria sisältävä esitystrilogia Le Jardin, Le Salon ja Le Sous Sol kannattaa myös katsoa.

* Jo aiempien tallenteiden lisäksi Kansallisbaletti lähettää torstaina 25.3. hienon Pieni Merenneito -baletin Stage24-palvelussaan. Striimaus alkaa jo 18.30 tanssijoiden haastattelulla, ja seiskalta sitten sukelletaan esitykseen.

Festival d'Aix-en-Provence:sta on nähtävissä 5 taltiointia, katseluaikaa ilmaiseksi 30.4. asti. Mozartin Requiem, Ariadne auf Naxos, Don Giovanni, Tosca ja The Rake's Progress.

* Brittikoreografi Rosie Kayn tanssiesitys Five Soldiers.

* Leedsiläinen Northern Ballet -ryhmän esityksiä on vuokrattavana useita. Harmikseni Dracula-baletti jäi väliin kun korona sulki Toijalan kinon... Lauantaina 14.3. en mennyt, ja tiistaina 17.3. oli jo liian myöhäistä. Sitä odotellessa vuokralle (teatteri lupasi tiedottaa asiasta). Pay As You Feel Digital Season on nyt julkaistu, ja sivuiltaan voi katsoa mitä on tarjolla. Harmikseni Dracula nähtävillä vain BBC:llä.

* Maineikas lontoolainen tanssiteatteri Sadler's Wells tuo viikottain yhden esityksen katsottavaksi FB-sivuilleen. Ensimmäisenä nähdään pe 27.3. Ballet Boyz - Deluxe -esitys, klo 21.30 alkaen ja tallenne on siellä viikon ajan., loppuen pe 3.4. Sadler's Wellsin Digital Stage tarjoaa myös workshopeja yms. Täältä löytyy paljon muitakin esityksiä!

* Oopperan Stage24-sivuille tulossa katseltavaksi to 2.4. Tosca sekä sieltä löytyy muiden aiempien lisäksi nyt myös Lentävä Hollantilainen. 6.4. sinne on lisätty myös Stravinskyn Hulttion tieTo 16.4. Stage24:lta löytyy myös kotimainen ooppera Jää, ja ma 20.4. Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth -ooppera.

* Ruotsin Operan Play sivuilla katsottavissa Aida 11.4. klo 16 alkaen viikon ajan.

* Yle Teemalta tulee tanssia su 19.4. klo 15.25, ja Kansallisbaletin Schiamachy jää katsottavaksi myös Areenaan. 

* Kansallisooppera julkaisee taas lisää teoksia. Syyssonaatti katsottavissa Stage24-sivuilla 27.4. klo 19, ja samassa paikassa (sekä myöls Yle Areenassa) tanssiteos Lonesome George 26.4. alkaen).

* Tanssin päivänä 29.4. on monenlaista tapahtumaa. Lähetys Turun Manilla-teatterista alkaa klo 19, luvassa Valtteri Raekallion Harjoitus rakkaudesta sekä Sandrina Lindgrenin Huushollin tanssiprotokolla, johon jokainen voi osallistua kotonaan oman imurinsa kanssa. Hanki paikkasi esitykseen.

* Helsinkiläisen Target-ryhmän What Moves Us -teos katsottavissa 29.4. ryhmän somekanavissa, mm. YouTubessa.

* Samuli Valkaman ohjaama lyhyt tanssielokuva Ha ha ha on katsottavissa Areenasta ti 28.4. alkaen.

* Lisää tanssillisia vinkkejä niin 29.4. kuin myöhemmäksi Tanssin tiedotuskeskuksen sivuilla.

* RSO:n kamarimusiikkikonsertti 24.4. on suosituksena tässä kohtaa koska mukana konsertissa on tanssija Atte Kilpinen omalla sooloteoksellaan, kuin kuudentena instrumenttinä muusikoiden soittaessa Prokofjevin kvintetto g-molli op.39. Yle Areenalta löytyy tämäkin herkku.

* Kansallisoopperalta - ja baletilta taas lisää herkkusia Stage24-palveluun. Jorma Elon baletti Kesäyön unelma tulee katsottavaksi 4.5. Lisää tanssia luvassa 8.5. kun Carolyn Carlsonin Pneuma sekä Jorma Uotisen todella näyttävä tanssiteos Jord tulevat katsottaviksi. Olen nähnyt Jordin livenä muutaman kerran ja se on huikea!

Les Miserables -musikaalin konserttiversio on ladattavissa hintaan £9,99 ja siitä summasta käytetään osa hyväntekeväisyyteen.

* Glamouria tihkuva ooppera Thaïs katsottavaksi Kansallisoopperan Stage24-palveluun 11.5. klo 19, ja legendaarinen konserttiteos Carmina Burana 14.5. klo 19.

* Kenneth MacMillanin koreografioima Anastasia on kiinnostava baletti Romanovien perillisestä. Näin tämän neljä vuotta sitten Lontoossa, ja mielenkiintoinen oli se kokemus... Katsottavissa ilmaiseksi Royal Ballet'n taltiointina 15.5. klo 21 alkaen (aina 29.5. asti).

* Kansallisbaletin Stage24-palvelussa lisää tanssia: Romeo ja Julia sekä klassikkobaletti Giselle.

* Tamperelainen Tanssiteatteri MD on laittanut sivuilleen muutaman taltioinnin vanhoista esityksistään. Lapsikatsojille suunnattu Pieni Lelukauppa, nuorille Mikä **t*n Pikku Prinssi? (jonka olen nähnyt livenä - hieno!) ja hieman vanhempi Klaffi.
Klassista musiikkia

Berliinin Filharmonikot ovat laittaneet maksuttomasti saataville varmaan satoja konsertteja.

* Kaikki mitä olet aina halunnut kysyä klasarista mutta et ole kehdannut kysyä. Helsingin kaupunginorkesterin lyhyt oppimäärä klassisesta musiikista kuvin, tekstein ja tottakai musiikillisin esimerkein! Musiikkia pähkinänkuoressa on toki ilmainen!

* Yle Areenalta ja orkesterien sivuilta löytyy myös kymmeniä ilmaisia konsertteja. RSO:n konsertit ja HKO:n tallenteet takaavat musiikkinautinnot tuntikausiksi.

Sibelius Akatemia striimaa myös tapahtumia, konsertteja jne, ja arkistossa on myös teoksia.

* Vappuaattona 30.4. Kansallisoopperan Stage24-palvelussa Suuri kuorogaala, matalan kynnyksen tutustuminen oopperamusiikkiin.


* Äitienpäivän iltana eli 10.5. klo 18 voi katsella livekonserttia Oulun Tuomiokirkosta. Laulamassa mm. iki-ihana tenori Petrus Schroderus. Liput Ticketmasterilta 9,99 euroa - ja tuotot hyväntekeväisyyteen.Luonto livet

Ja lopuksi vielä linkkejä erilaisiin eläinkameroihin:

Red Panda Live Cam

Giant Panda Cam

Penguin Cam - San Diegon eläintarhasta löytyy myös livekuvaa mm. koalista, kirahveista, tiikeristä, elefantista jne. Tässä koko valikoima!

Lepakkolive (useampi kamera)

WWF:llä on Suomessa toiminnassa talvilintulive. Toivotaan että kyylive palaa keväämmällä, ja norppalive ja muut sitten taas kesällä. Haa, kyylive on nyt auki, ja samoin sääksilive (tosin siellä pesä on tyhjä vielä).

Monterey Bay Aquarium monta eri kameraa!

Kymmeniä eri paikkoja ja eläimiä

Norwichin katedraalin muuttohaukat

Winchesterin katedraalin muuttohaukat

Seattlen Akvaarion merisaukot, kamera 1 ja kamera 2

Mainelaisia peuroja murkinalla

Pesukarhuvauvat

Ja tietenkin Loch Nessin hirviö!


Jos sinulla on tiedossa joku verkossa tapahtuva kulttuurijuttu, laitahan viestiä niin liitetään tänne!

15 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kokoajan tulee lisää esityksiä ja juttuja, parhaimpina päivinä lista päivittyy monta kertaa! Kiva että tästä on muillekin iloa!

   Poista
 2. Kiitos upeasta koosteesta! Olen linkittänyt sen mukaan Helmet-kirjasojen keräämään listaukseen erilaisista viihdykkeistä, joita voi nauttia kotoa käsin. Tämä on erinomainen täydennys kokonaisuuteen. :) https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit/Luettavaa_kuunneltavaa_ja_katseltavaa_ki(209343)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vassokuu, hyvä että leviää laajalti ja ihmiset saa lisää katseluvinkkejä.

   Poista
 3. Huikea kooste! Suuret kiitokset :)

  VastaaPoista
 4. Vau mikä kooste, kiitos! Mistä tuon Son of the day:n voi vuokrata/ostaa? En löytänyt ainakaan Q-teatterin sivuilta tietoa.

  VastaaPoista
 5. Hah, no niinpä tietysti! Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Ohhoh, mikä lista!
  Kiitos koostamisesta!
  Tämäntyylistä olinkin etsinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! JAtkuvasti tulvii uusia esityksiä ovista ja ikkunoista, ja koitan niitä lisäillä tänne sitä mukaa.

   Poista
 7. Kannattaa kurkistaa Luomuksen sääksilive osoitteessa https://saaksilive.fi ainakin kahdella pesällä pesitään ja heillä on useampia kameranäkymiä pesälle äänien kera.

  VastaaPoista
 8. Andrew Scottin Sea Wall -monologi on katsottavissa ilmaiseksi tämän viikon ajan (11.-18.5.):

  http://www.seawallandrewscott.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sen huomasin myös kun tuli sähköpoistia aiheesta, mutta en vielä kerennyt tänään päivittämään tätä sivua. Olisi taas tukku lisättävää! Kiitos vinkistä!

   Tuo Sea Wall on kyllä aika kiva, oletko sattunut näkemään? Siitä on jo muutamia vuosia aikaa kun sen Lontoossa näin, eli uusintakierros odottaa siis!

   Poista
  2. Katsoin sen joskus vuosia sitten netistä, ja tämähän on vissiin sama tallenne. Ei puhettakaan että olisin livenä nähnyt siis! :)

   Sen verran vaikuttava esitys tuo kyllä on, että taidan katsoa sen uusiksi viimeistään viikonloppuna.

   Poista