tiistai 16. heinäkuuta 2019

Pokka pitää / Heinolan kesäteatteri 16.7.2019

Jo toista kertaa tänä kesänä löysin itseni katsomasta Roy Clarken komediaa Pokka pitää. Tällä kertaa paikkana Heinolan kesäteatteri. Ensimmäinen vierailuni tänne, ja mikäpä tässä - laivasatamasta satakunta metriä matkaa, ammattimaisesti hoidetut oheispalvelut ja ihan kelpo esitys. Kelikin suosi.

Kesäkuussa näin esityksen Porin Kirjurinluodossa, Murasen Miikan ohjaamana. Nyt ohjauksesta vastasi komediamestari Jaakko Saariluoma. Hyvät ammattilaisnäyttelijät osaavat asiansa ja kevyt juoni on enemmän kallellaan farssin suuntaan kuin Porissa. Hyacinth Bucketina säkenöi erinomaisesti roolin sisäistänyt Jaana Saarinen, jota en ole muistaakseni ennen teatterissa nähnytkään. Äänen kiekumisineen ja vaihtuvine kukkamekkoineen hän oli oikein oivallinen wannabe-hienostorouva. Hyacinthin rahvaanomainen sisko Daisy (Ulla Tapaninen) ja tämän vieläkin juntimpi mies Onslow (Mikko Jurkka) on kyllä varsinainen pariskunta! Tapaninen olisi voinut irrotella lemmenkipeänä vaimona vieläkin enemmän, mutta tämän herttuatar on kyllä aikamoinen ilmestys. Ja Jurkka oli aivan oivallinen Onslow; koskaan ei ole verkkopaita pukenut ketään yhtä istuvasti.

Toinen sisko Rose (Heidi Herala) on hieman hössöttävä ja ehdottoman kiinnostunut kaksilahkeisista. Varsinkin uudesta tulokkaasta herra Milsonista (Seppo Maijala), joka paranee ujoudestaan kertalaakista Rosen käsittelyssä. Maijala esittää myös kukkaissisarusten sotamuisteluissaan elävää Isukkia.


Ensemblen täydentää Hyacinthin kanssa pysyvästi tukkanuottasilla oleva naapuri Emmet (oivallinen Taisto Oksanen), joka koittaa ohjata tätä muuta sakkia harrastajanäytelmän saloihin. Emmetiä tuntuu vaivaavan omituinen viha-rakkaussuhde Hyacinthiin. ja näitä tämän tuskailuja on hauska seurata. Miten ilmeikkäät kulmakarvat! Emmetin kilttinä siskona ja teatterin jokapaikanhöylänä (sekä napakkana hienostorouva Debdeninä) nähdään Emilia Sinisalo.

En ole tv-sarjaa katsonut, mutta ilmeisesti Hyacinthin aviomies Richard on siinä erittäin isossa osassa, hiljaa puolisostaan kärsien. Jostain syystä näytelmäversiosta hänet on jätetty kokonaan pois. Kirjurinluodon versiossa hänen osaansa sai "näytellä" katsomosta valittu mies, ja rooli piti sisällään lähinnä peukun näyttämisen Hyacinthille. Tässä ei ollut edes sitä vähää Richardia. Miksiköhän niin keskeinen tyyppi ei ole mukana lainkaan?

Ihan hauska sovitus tämä oli, ja muutamia kohtia korostettiin enemmän; Isukin rooli oli isompi ja Milli Milsonin pienempi. Kesäteatteriksi passeli pituus, eli kaksi tuntia ja vartti. Välillä sitä edes takaisin juoksemista oli hieman liikaa, mutta kokonaisuutena varsin katsottava ja viihdyttävä esitys.


Tv-sarjan kääntyminen (kesä)teatteriksi on aina vähän kinkkistä, varsinkin jos sarja on ollut tosi suosittu. Kaikilla on ne omat vahvat mielikuvansa näyttelijöistä. Mulla on ehkä se onni että katson aika vähän telkkaria, joten monestikaan mielikuvia ei ole. Tämäkin sarja on näkemättä, siispä minulle nämä teatterin hahmot ovat ihan uskottavia ja "tosia".

Tänäänkin molemmat Heinolan esitykset olivat loppuunmyytyjä ja kesän täyttöaste on muutenkin ollut tosi korkea. Jos siis mielit nähdä miten Hyacinth "Bukee", hänen sukulaisensa ja naapurinsa valmistelevat murhamysteeriä, niin suuntaa Heinolan kesäteatterin lippukaupoille pikaisesti. Esitykset loppuvat 28.7.


Kuvien copyright Lauri Rotko.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti