torstai 8. marraskuuta 2018

Kunnon komedia / Nokian etunäyttämö 8.11.2018

Olisin sitä muutenkin saattanut lähteä katsomaan Nokian Etunäyttämön uutuusfarssia Kunnon komedia (vaikkei farssi olekaan mikään mun suosikkilaji) mutta lisähoukuttimena toimi viime kesänä lavalla nähty Harri Heiskanen. Nimittäin Ulvovan myllärin päärooli oli sen verran vakuuttavaa työtä, että pakkohan se oli mennä katsomaan toimisiko sama magia nytkin.

Ja toimihan se! Tätä ennen en muista edes kuulleeni brittiläisestä näytelmäkirjailijasta nimeltä Dave Freeman, mutta google kertoi että mies käsikirjoitti mm. Benny Hill Show'ta varhaisessa vaiheessa. Onko se sitten meriitti tai ei, mutta kirjoitti hän paljon muutakin komediaa televisioon. Ja kolme näytelmääkin. Tämä Kunnon komedia (Kindly keep it covered, tosin kulkee myös nimellä Dummy run) sai ensi-iltansa alunperin 1988, ja kyllä sitä näemmä pitkin maailmaa esitetään edelleenkin.


Etunäyttämö oli vallannut nokialaisen kulttuurikeskuksen Tehdas 108:n tilat. Isossa aulassa päästiin seuramaan aerobic-numeroa kasarihengessä, ja se toimi hyvänä lämmittäjänä itse esitykselle.

Jaahas. Tämä on kyllä hyvin perinteinen farssi, niin hyvässä kuin pahassa. Ihmisiä tulee ja menee, tiukkoja paikkoja ja ajoituksia, menoa ja meinikiä ja monta läheltä piti -tilannetta. Pääpari (loistavat Pasi Koivuniemi ja Maarit Pakarinen) ovat avanneet terveyskylpylän naisen ex-miehen henkivakuutusrahoilla. Nykyinen aviomies ei kauhean innoissaan terveysjutuista kuitenkaan ole... Näemme monenlaista hörhöä asiakasta ja pääsemme kutkuttavien tilanteiden äärelle. Homma meinaa lähteä totaalisesti lapasesta kun kuolleeksi kuviteltu eksä pölähtääkin paikalle. Toki myös henkivakuutusyhtiön edustaja sattuu myös vierailemaan kylpylässä samaan aikaan. Puhumattakaan Svengaavat patukat -nimisestä poliisibändistä!

Onhan tämä nyt oikeasti aika viihdyttävä. Näyttämöllä ollaan kylpylän respan aulatiloissa, johon aukenee paljon ovia perinteiseen farssityyliin. Pitäähän ovia olla. Niiden lisäksi lavalla on kamalaa kasarilookkia, jumppatrikoota, neonväriä jne. Mitä muuta oli tarjolla? Kamalia terveysruokia, oikuttelevat putket, keksien salasyöntiä komerossa, täytettyä kamelia uima-altaassa, ranskanmongerrusta, tupajumiexpertti, ja ties vaikka mitä. Kyllä asiat saadaan hienosti sekaisin, ja ihmeesti kaikki sotkut selvitettyäkin, liki parhain päin. Lopussa kiitos seisoo, tai ainakin sinne päin.


Näyttelijät ovat kaikki hyviä rooleissaan. Vastoin tahtoaan kylpylään raahattu herra Hooper (oivallinen Mauri Moore Hakanen) vetää keksinmussutuksen lomassa myös hienon kännikohtauksen ja rouva Harbinger (Ulla Lehtinen) vaikuttaa aivan bimbolta - vaan hämääkö tämä vaan? Harri Heiskanen omaa kyllä loistavan komiikan ajoituksen, ja näyttää sen ettei Ulvova mylläri ollut mikään tähdenlento. Mies osaa näytellä, ja on myös hyvä siinä.

Ei se yhtään hämää, minua ainakaan, että tässä ei ole nyt ammattilaisia asialla. Ohjaaja Marko Taiminen on saanut tästä joukosta paljon irti; kiitos siitä! Nokialla on kyllä ihmeellisen laaja harrastajanäyttelijäverkosto.

Lisäbonusta väliaikatarjoiluista; spelttitoscakakku oli tosi hyvää!

Esityksiä on vielä 1.12. asti, hankkikaahan liput!


Esityskuvien copyright Joona Auvinen.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti