keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Zombeja! -musikaali / Tampereen ylioppilasteatteri 8.5.2018

Kyllä uusi kotimainen musikaali, minkä aiheena on zombit, on sellainen mikä on pakko nähdä! Ja tarttee sanoa että hyvin viihdyin Tampereen Ylioppilasteatterin katsomossa. Kliseinen ja vauhdikas, helkkarin hauskaa dialogia ja ihan toimivia biisejäkin. Näistä aineksista oli Aino Putaalan ja Kirsti Riekkolan käsikirjoittama, ja Putaalan ohjaama Zombeja! -musikaali tehty.

Nuori harjoittelija-Milla (ihanan raikas Ella Numminen) aloittaa työt paikallisessa Lidlissä. Tyttö on yhtä aurinkoista hymyä, mutta pikkuhiljaa alkaa hymy hyytyä kun pomo ei voi hyvin ja puhelimetkaan ei toimi. Millan ensimmäinen murhe on kuitenkin: kuka mut nyt perehdyttää? Pikkuhiljaa vastoinkäymisiä tulee lisää, kun sekalainen asiakasjoukko jumiutuu kauppaan ja joutuu ensin ratkomaan ruuminhävittämisongelmaa yhdessä. Tämä porukka ei kuitenkaan ole kovin yhteensopiva ja erilaisilta konflikteiltä ja varsinkaan komiikalta ei voida välttyä. Johtuuko zombie-epidemia maidon juomisesta, kuka on mahdollisesti jo sairastunut ja mitä tässä voi pieni ihminen oikein tehdä?


Ihmisistä kuorituu kriiseissä uusia puolia ja kaikki eivät ole aivan sitä miltä näyttävät, tai mitä esittävät. Tämä onkin yksi esityksen viesteistä: ulkokuori voi pettää, hyvässä ja pahassa. Kirjaa ei passaa arvioida sen kansikuvan mukaan... Ja vielä se elämässä tärkeimmän ja oleellisimman pohdinta olisi kiva tehdä nyt, eikä vasta sitten kun maailmanloppu on likellä. 

Onneksi kauppaan on jumiutunut kusipäisen yrityspomon Karin (jota Aksu Pippo hersyvästi tulkitsee) ja tämän koiraansa hyysäävän vaimon Stiinan (Irina Kunnari) lisäksi myös yllättävänkin noheva koditon nainen (Hanna Lahtinen), räväkkä yh-äiti Janna (Sanni Pakanen) ja tämän teinitytär Jadette (Klaara Haapanen). Jokaisella on oma tärkeä osansa hoidettavanaan että hommat hoituvat. Toki kuvioon kuuluu myös salskea sankari Rafael (Sampo Seppä) joka paikalle ilmaantuu. Kaikki eivät ilahdu Rafaelista kauheasti, mutta Lidliin jumiutuneen seurueen naispuoliset jäsenet kylläkin. Ja pieneltä romanssiltakaan ei säästytä!

Esityksessä on oikeasti aika mustaa huumoria ja groteskeja kuolin/teloitus/amputointikohtauksia, mutta kaikki toki camp-hengessä ja erittäin viihdyttävästi toteutettuna. Ei ehkä kuitenkaan sovi kaikkein herkimmille katsojille. Hienot ääniefektit säestävät mm. käden sahausta :-D


Ella Nummisen ja Klaara Haapasen koreografiat ovat viihdyttäviä. 8-henkinen tanssiva zombielauma nykii ja koikkelehtii, mutta tanssii sitä Lidlin jäänyt ihmisjoukkokin. Ja zombien (kuin muidenkin) maskeeraukset (Linda Bäckman) ja puvustukset (Sara Weck) on aika nappisuorituksia.

Musikaali loppuu hieman töksähtäen ehkä, ja jättää paljon kysymyksiä avoimeksi. Ehkä jatko-osa on jo suunnitteilla? Niin ja mietin tuota musikaali-termiä. Olisiko musiikkiteatteri parempi nimike tämmöiselle? Kaksitoista uutta biisiä kuiteskin, näitä olisi kiva kuunnella enemmänkin. Musiikin tekemiseen on osallistunut koko työryhmä ja se onkin mukavan monipuolista ja vaihtelevaa. On balladia, on rokkia, on vaikka mitä. Kaikki esiintyjät myös pääsevät laulamaan ja vaikka taso on vaihtelevaa tässäkin, niin kunnialla kaikki kuitenkin sarkansa hoitavat.

Oikein piristävä ja hauskasti toteutettu pieni musiikki-iloittelu joka ei jätä kylmäksi. Kiitos koko työryhmälle!

Zombeja! -musikaalin voi nähdä aina 26.5. asti, eli vielä ehdit mukaan!


Kuvien copyright Tero Kairento.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti