perjantai 17. marraskuuta 2017

Catacombes / Lee Lahikainen, TIP-Fest 17.11.2017

Perjantain TIP-Fest urakkani aloitti monellakin tapaa pienimuotoinen Lee Lahikaisen sooloteos Catacombes. Sooloteos kaikilla tavoilla, sillä Lahikainen vastaa niin ideoinnista, nukkien valmistuksesta kuin esiintymisestäkin. Ainoastaan äänisuunnittelussa on ulkopuolisen (Jara Pohjonen) apua. Lisäksi yleisössä on yksi katsoja kerrallaan, eli sikälikin soolona mennään.

Ja mikä sooloteos tämä onkaan! Istun pienessä ja pimeässä huoneessa otsalamppu otsallani. Katseeni on tiukasti nauliintunut pienelle näyttämölle, millä tapahtuu mahtavia asioita. Siinä käden ulottuvilla. Ei tarvitsisi kuin ojentaa käteni ja se olisi mukana tapahtumissa. Nyt ollaan Pariisin Katakombeissa. Paikassa, jolla on värikäs historia. Vajaassa kymmenessä minuutissa koen mitä kaikkea siellä onkaan vuosikymmenien ja -satojen saatossa tapahtunut.


Tässä esityksessä seuraamme yhden luurangon retkeä sen etsiessä kadonneita ruumiinosiaan. Tai siis, luurangon osiaan. Iloisesti virnistävästä luurangosta tulee mieleen lempeän surumielisesti hymyilevät Hugo Simbergin luurankomiehet, erityisesti Kuoleman Puutarhassa. Pikkuhiljaa osat löytyvät ja samalla on katsojalle suotu pikakierros kiehtovissa katakombeissa. Katakombit ovat toimineet mm. hienoston retkikohteena ja rokkiklubien pitopaikkana. Mutta ennenkaikkea hautapaikkana ja muistomerkkinä. Olisipa hienoa päästä käymään siellä joskus livenäkin!

Esitys on surumielisen kaunis, ja kaihoisakin. Mutta samalla riemastuttavan hauska, ylistys elämälle. Valot ja varjot leikittelevät kauniissa kulisseissa ja katsoja pääsee eläytymään luurankonuken mielenmaisemiin. Mitä kaikkea hän onkaan kokenut vuosisatojen saatossa! Kekseliäästi suunnitellussa paperinukke-esityksessä tapahtumia ja hahmoja putkahtelee esille milloin mistäkin. Pieni lava pursusi ihania yksityiskohtia, ja koska istuin likipitäen nenä kiinni siinä niin kaiken näki selkeästi.

Hellyyttävä ja lumoavan vangitseva esitys! Täysi kymppi!


Piirroskuva Lee Lahikainen.
Näin esiyksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti