sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Kolmas kerta toden sanoo, vai sanooko?

Aku Louhimiehen uuden Tuntematon sotilas -leffan (ilmestyy 2017) näyttelijävalinnat julkaistiin virallisesti tänään. Tai ainakin iso osa niistä. Satuin olemaan hereillä viime yönä kahden aikaan kun HS:n juttu (hieno verkkototeutus muuten!) jo ilmestyi, joten on ollut jo tovi aikaa tottua. No, miksipä sitten teatteribloggaaja haluaa tästä kirjoittaa? Siksi kun haluan sanoa sanaseni, vaikkei minun sanomiseni ketään varmaan kiinnostakaan.

Näyttelijävalinnat mihin tahansa tunnettuun teokseen herättävät aina runsaasti keskustelua. Varsinkin johonkin suomalaisille niin tärkeään kuin Tuntematon sotilas. Yleensä kukaan ei ole valintoihin tyytyväinen. Jokaisella on varmaan myös oma dream cast, minullakin (ja se ei tosiaan ole sama kuin Aku Louhimiehen).

Muutamat nimet tässä Louhimiehen listalla olivat tiedossani, tai ainakin melko varmojen huhujen siivittäminä. Muutamia olin epäillyt. Muutamat yllätyksiä. Suurin osa varsin tuttuja nimiä. Niin, niminä. Minä olen nimittäin siitä outo/tylsä/erikoinen (valitkaa oma suosikkinne) etten kauheasti katso telkkaria, ja varsinkaan mitään kotimaisia viihdeohjelmia. Enkä ihan kauhean paljon kotimaisia elokuviakaan. Joten siitä syystä osa näyttelijöistä on jäänyt vain nimiksi, joidenka kasvot sentään saatan tunnistaa. Moni näyttelijöistä puhuva tuntuu aina ensimmäisenä muistavan jonkun leffaroolit tai missä (viihde)ohjelmassa ko. henkilö on esiintynyt.

Minä sen sijaan muistan olenko nähnyt jonkun teatterissa. Missä roolissa ja minkälaisen vaikutuksen teki. Eli peilaan kaikkia näyttelijöitä, varsinkin kotimaisia, teatterin kautta. Tietynlaista näköalattomuutta sekin, mutta kun ei aika eikä kiinnostuskaan riitä katsomaan niitä kaikenkarvaisia tv:n viihdeohjelmia. Tosin, tähän voi olla poikkeus. JOS olen nähnyt jonkun näyttelijän tekevän vaikutuksen teatterissa, vaikka usealla hyvällä roolilla, saatan hyvinkin avata telkkarin katsoakseni häntä jossain jutussa sielläkin.


No siis. Tämän Tuntematon sotilas -miehitysjulkisuuden myötä taas kerran suunnilleen kaikki tahot muistavat kertoa onko joku näyttelijä ollut paljon esillä telkkarissa tai leffoissa. Hei haloo! Joku ei ehkä ole siellä ollut, joko omasta valinnastaan tai iästään tai muusta syystä. Suomi on pullollaan loistavia näyttelijöitä, joiden naamat eivät jatkuvasti ole esillä, paitsi teattereissa.

Näistä nyt nimetyistä herroista sitten. Teatterissa olen heistä nähnyt Ahon (Rokka), Holopaisen (Kariluoto), Milonoffin (Honkajoki), Saartamon (Lahtinen) ja Hirviniemen (Hietaniemi). Tosin kaksi viimeksimainittua vain kerran, ja Milonoffia muutaman. Sen sijaan Ahoa ja Holopaista olen nähnyt niin paljon, ja hyvin erilaisissa rooleissa, että voin huoletta kutsua heitä kahta tämän hetken lahjakkaimmiksi näyttelijöiksi (minun top kolmessa kumpikin). Minun mielestäni siis, ja vain ja ainoastaan heidän teatterityönsä perusteella. En tiedä olisinko itse laittanut Ahoa juuri Rokaksi, mutta odotan mielenkiinnolla. Sen sijaan Holopainen Kariluotona tuntuu nappivalinnalta.

Vatasen (Koskela) olen nähnyt missään tasan yhden kerran; Napapiirin sankarit -leffassa kun kaverin kanssa katsoimme läppäriltä joskus muutama vuosi sitten. Kapulaisen (Susi) olen *luultavasti* nähnyt ehkä jossain leffassa. Suomista (Vanhala) olen nähnyt parissa tv-sarjassa, mutta ei kovin selkeää mielikuvaa. En ole koskaan nähnyt Alénia (Rahikainen).

Monta keskeistä roolia on vielä miehittämättä, tai siis, niitä ei ole kerrottu julkisuuteen. Lammio, Lehto, Riitaoja, Määttä... monta puuttuu vielä.


En siis ole ketään näistä nähnyt Putouksessa tai missään muussakaan viihdeohjelmassa, mutta en ole toki voinut välttyä tietynlaiselta leimalta mitä tv:n "hömpissä" esiintyvät näyttelijät saavat. Myönnän että itsekin suhtauduin hyvin epäilevästi Aku Hirviniemeen Kansallisteatterin Nummisuutareissa. Mutta jouduin yllättymään positiivisesti (ja olen toistaiseksi käynyt katsomassa sen jo kolmasti, neljättä suunnitellen. En kyllä tosin Hirviniemen tähden!). Suomessa on paljon näyttelijöitä, joista itsellä ei ole juuri minkään valtakunnan käsitystä, ennen kuin näen heidät itse teossa eli teatterissa. Vasta sen jälkeen voin muodostaa mielipiteeni; siihen asti mennään mm. kaverien, median ja somen asettamilla mielikuvilla.

On varmaan leffaporukalle houkuttavaa pestata tuttujaan, joiden kanssa tietää millaista on tehdä töitä yhdessä. Tai ennestään julkkiksia ja "teeveestä tuttuja", joiden voi olettaa vetävän hyvin porukkaa katsomaan. Mutta ainakin Tuntemattoman sotilaan tapauksessa väki varmaan tulisi sitä katsomaan vähemmänkin tunnetuilla näyttelijöillä, veikkaan ma. Joskus olisi toki hienoa jos joku rohkenisi palkata (vaikka nyt sitten Tuntemattomaan) tukun oikeasti tuntemattomia, nuoria tyyppejä. Vaikka teatterikorkeakoululaisia, tai juuri sieltä valmistuneita. Joiden kasvot eivät ole vielä kaikille tutut, ja kuluneetkin.

Tässäkin maassa moni näyttelijä tekee kaikenlaista. On mukana telkassa, leffassa, mainoksissa, teatterisa, radiossa, dubbaamassa. Parhaassa tapauksessa. Halutessaan. Pitää suoda toisille vapaus tehdä pelkkää teatteria, ja toisille pelkkiä leffarooleja. Mikäli siihen on mahdollisuus.

Minulle teatteri on näyttelemisen kuningaslaji. Siellä ei voi tehdä kymmentä ottoa, jos joku menee pieleen. Siellä ei ole stunt-ihmisiä. Siellä jokainen esitys on erilainen, ja juuri se on yksi teatterin taikaelementeistä. Siellä katsoja muodostaa tärkeän osan esitystä. Teatteri on kaiken perusta näyttelijäntyölle, tai minun silmissäni ainakin pitäisi olla.


Mutta pliis pliis, älkää leffatekijät/kriitikot/katsojat aliarvioiko jonkun ihmisen näyttelijätalenttia, vain siksi että hän ei ole esiintynyt elokuvissa!

Suosittelenkin monelle katsojalle, ja varsinkin casting-ihmisille, retkeä (maakunta)teattereihin. Sieltä saattaa löytää todellisia helmiä!

Hihityttää muuten Hesarin tammikuinen juttu Johannes Holopaisesta "kolmen sotilasroolin miehenä" (nämä olivat Sotilaspoika-monologissa, Vallakumous-näytelmässä, ja tv-dokkarissa Jääkärit). Jospa sittenkin neljän?

Kokonaan toinen kysymys on tarvitaanko tästä vielä kolmatta leffaversiota. Vai tarvitseeko jokainen sukupolvi oman Tuntemattomansa.

Mitä sinä olet mieltä? Ketä sinä olisit valinnut näyttelemään Louhimiehen Tuntemattomassa?Leffajulisteet netistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti