lauantai 8. elokuuta 2015

Mad in Finland / Teatterikesä 7.8.2015

Suomesta tulee laadukkaita nykysirkustaitelijoita kuin sieniä sateella, ja hienoa niin. Eilen nähtiin kuinka 7 maailmalle lähtenyttä esiintyjää palaa kotimaansa konnuille vetämään Keski-Euroopassa hitiksi muodostuneen Mad In Finland-esityksensä. Suomen ensi-ilta siis, ja Tampereen teatterikesän ja Circus Ruskan yhteistuotantoa. Ranskalaisen Galapiat Cirque:n tuotantoa alunperin tämä.Esitys on hirmuisen hauska ja kaikenlaisia pieniä yksityiskohtia myöten hienosti hiottu. Sirkustemput ovat taitavia ja esiintyjät tottakai vimpan päälle ammattilaisia. Paljon oli kaikkea muutakin kuin varsinaisia sirkusnumeroita. Suomalaiset kliseet kännyköistä, halonhakkaamisesta, viinanjuonnista, urheiluhulluudesta - mikään ei jätetä käsittelemättä. Sen lisäksi että tässä on joukko lahjakkaita sirkustaitajia, niin suurin osa soittaa jotain instrumenttiakin. Musiikki on siis vahvassa roolissa.

 

Vaihtuvat esiintymisasut repivät nekin vaikutteensa armaasta kotimaastamme, niin Eloveena-lookit kuin toppahousutkin. Tuulipukuja ja paljon Kontio-saappaita. Hienossa tuplamiehitetyssä rola bola-numerossa suoritetaan samalla mainio, "humalainen" strippausesitys. "Nyt lähti pöksyt!".

Suomalainen luonto lumisateineen ja poroineen koetaan myös. Ja joukkohiihto isoilla 7-hengen suksilla (ja sivuttainen kuperkeikka!). Ja saunapyyheasuiset suomineidot.


Ja voi sitä onnetonta jonka puhelin pirahtaa kesken esityksen! Kerrotaan vaan että seuraavaan kohtaukseen liittyi oleellisesti kirves (ja entinen puhelin). Tämä aloittaakin varsinaisen kännykkäepisodin esityksessä. Kaikkiin perisuomalaisiin lajeihin pesäpallosta eukonkantoon on saatu integroitua matkapuhelin mukaan, saavutus sekin. Ratkiriemukas saavutus.


Nekalan MM-kisat (pariakrobatiaa trapetsilla) on selostettuna (ja kannustajineen) mahtava! Puhumattakaan kannustavasta valmentajasta... Ohjelmassa "paljon heittoja, toivottavasti myös kiinniottoja". Lavatanssinumerossa pääsee yleisön edustajatkin mukaan tanssaamaan. Osallistavaa!

Tässä ei pelkästään tehdä temppuja vaan samalla kerrotaan tarinaa. Tarinaa hieman hulluista suomalaisista ja kummallisista tavoistamme. Lopun halonhakkuunumero on absurdia nykyperformanssia parhaimmillaan. Pelkästään sen takia kannattaa tämä nähdä.


Tunnelmaan päästään jo aurinkoisella Sorin Sirkuksen pihamaalla tullessa, kun siirrymme passintarkastuksen läpi Ranskasta Suomeen. Myynnissä on makkaraa ja tykötarpeita (perinteistä popkornia unohtamatta), ja pihan nurkassa nököttää asuntovaunu-sauna. Ja toki elävä humppaorkesteri virittelee soittimiaan. Kuuntelemme kuinka "kamariorkesteri" soittaa Suvivirttä asuntovaunun katolla. ja nostetaan lippua salkoon. Eino Leinon Nocturnen säkeet soljuvat kesäiltaan. Tästä on hyvä siirtyä sisälle sirkuksen pariin! Humppaorkka jatkaa sitten pihalla esityksen jälkeen. Loistavaa!

 

Mad in Finland on kyllä viihdettä koko perheelle, ihan sieltä parhaimmasta päästä. Tästä ei kyllä enää sirkusesitys paljoa voi petrata. Toivotaan että saamme heidät pian takaisin Suomeen esiintymään!Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Esityskuvien copyright Sébastien Armengol,
muut omia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti