torstai 28. toukokuuta 2015

Tankki Täyteen tulee - oletko valmis!

Tästä ei enää autenttisemmin pääse 1970-luvulle! Tampereen Komediateatteri vie meidät riemastuttavalle aikamatkalle tänä kesänä, tuttuakin tutumpiin maisemiin. Ainakin kaikille meille jotka 70-80 -lukujen taitteessa katsoimme loistavaa Tankki Täyteen -sarjaa. Klassikkojen klassikko.

Sulo Vilen kiinnittää kylttiään

Klassikko on myös tämä (kesä)teatteriversio aiheesta. Ainakin Komediateatterin 6.6. ensi-iltaan tuleva versio. Miksi? No, ensinnäkin alkuperäisissä rooleissaan nähdään niin Ilmari Saarelainen (Juhanan roolissa) kuin Saleniuksen Tuirekin (Ulla). Miten nämä nykyään jo hieman kypsemmät näyttelijät solahtavat liki neljäkymmentä vuotta vanhoihin nahkoihin, se jää nähtäväksi. Lehdistölle esitetty lyhyt pätkä ainakin antaa odottaa suuria.


Ilmari Saarelainen (Juhana) ja Tuire Salonius (Ulla)

Sulo Vilénin ja Emminsä alkuperäiset esittäjät (Tauno Karvonen ja Sylvi Salonen) kun ovat jo poistuneet paremmille näyttämöille niin heitä paikkaamaan on pestattu Aimo Räsänen ja Petra Karjalainen. Aimo on kyllä ihan ilmetty Sulo Vilén, ihanaa vihreää pipoa myöten! Eikä haittaa että Emmi on nuorempi kuin Ulla; hieman vain mielikuvitusta kehiin!

Risto Korhonen (Reinikainen), Aimo Räsänen (Sulo Vilén)
ja Ilmari Saarelainen (Juhana Vilén)

Konstaapeli Reinikaisen, tai paremminkin kai Tenho Saurenin, suuria saappaita paikkaa pieni mies eli Tampereen Teatterin Risto Korhonen. Siinä missä Aimo Räsänen muistuttaa ulkoisestikin alkuperäistä Suloa, niin Korhonen on mahdollisimman kaukana Reinikaisesta. Mutta taidoistaan näyttelijä tunnetaan, ja Reinikainen reinkarnoituu erinomaisen oloisesti Korhosessa. Ainakin tämän lyhyen pätkän perusteella (pun not intended!).

Reinikainen muikistelee (niin kuin vain R. Korhonen osaa)

Lisää suosikkinäyttelijöitäni eli Jyrki Mänttäri on päässyt peräti neljään eri rooliin, esimerkiksi mopedilla ajavaksi rovastiksi... Jyrki on niin loistava koomikko, ja ainakin rovasti näyttää kovasi tutulta. Aku Sajakorpi ja Heidi Kiviharju vetävät myös useita rooleja.

Ohjaaja Raipia kertoo näytelmästä

Panu Raipia vastaa ohjauksesta ja Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen alkuperäisen käsikirjoituksen perusteella Outi Keskevaari on dramatisoinut tv-sarjan ekan tuotantokauden näytelmäksi. Varsinkin lavastus (Maarit Kalmakurki) ja puvustus (Heli Roininen) sekä kaikki rekvisiitta ansaitsee kunniamaininnan! Nerokkaasti sekä huoltoaseman korjaamon puoli että baari on saatu sovitettua samalle lavalle.

Kuten kuvista näkyy, on sinne 70-luvulle siirrytty pieteetillä. Jukeboksi on lainassa RAY:ltä, televisiosarjan alkuperäinen kassakone Yleltä jne. Upeita pukuja, ja pieniä yksityiskohtiakin, kuten baarin puolen myyntituotteet, piimä- ja maitotölkit, pöytien ketsuppi- ja sinappipullot...

Petra Karjalainen Emminä baarin puolella

Aimo Räsänen toimii myös apulaisohjaajana, ja hänen ideansa alunperin olikin ottaa aidot ja alkuperäiset Ulla ja Juhana mukaan. Ainakin tässä vaiheessa idea vaikuttaa loistavalta.

Jyrki Mänttäri (rovasti) Reinikaisen ja Sulon seurassa

Perinteitä kunnioitetaan monellakin tapaa. Kuten vaikkapa sillä, että suurin osa näyttelijöistä tulee Tampereen Työviksen puolelta, niinkuin sarjassakin oli.

Tänään nähdyn perusteella voin suositella esitystä ihan kaikille. Olitpa sitten nähnyt Tankki Täyteen sarjaa aikoinaan (tai lukuisten uusintojen myötä) tai et. Ihan noviisikin tulee varmasti katsomossa viihtymään. Uskon että tämä on kesän parasta kesäteatteriviihdettä ja usutan kaikkia hankkimaan lippunsa mitä pikimmiten Komediateatterin lipunmyynnistä.


Lämmin kiitos Komediateatterin väki tämänpäivän lounastilaisuudesta - kanakeitto oli erinomaista!


Kuvien copyright: ihan omia!

2 kommenttia:

  1. Tuon mä haluun nähdä! Pakko päästä! Tykkäsin alkuperäisestä Tankista tosi paljon, mutta mitään teatteriversiota en oo vielä nähnyt. Raumalla pari vuotta sitten taisi olla aika täydet katsomot, toivottavasti Tampereelle saa vähän helpommin lippuja.

    VastaaPoista
  2. Täältä pesee noviisin näkökulmaa, kunhan viikonloppuna katsomoon kerkeän! Jännä nähdä, tajuanko tästä mitään...

    VastaaPoista