tiistai 27. tammikuuta 2015

Swan Lake / Bolshoi teatteri 27.1.2015

Onneksi tämän suora lähetys sunnuntaina oli myyty loppuun joten Finnkino laittoi tiistaille toisen esityksen. Muuten en olisi päässytkään, kun sunnuntaina oli se Diivat omassa kalenterissa!

Oikein hyvä Joutsenlammen versio, mutta valitettavasti ei pärjää Matthew Bournen versiolle millään mittapuulla. Vaikka toki Bolshoin porukat tekevät laatuesityksen, eikä ole mitään valittamista. Tai itseasiassa, on vähän.


Suurin valituksen aihe on Bolshoin yleisö. Juu, on hienoa kun katsojat tykkäävät esityksestä. Mutta tartteeko sitä taputtaa ja huutaa bravota, kun näkee pienen vilauksenkin päätähdistä? Koska nämä tähdet keskeyttävät esityksen, kumartavat, menevät sivuun, kumartavat taas jne, kunnes yleisön mekkala laantuu. Sitten esitys jatkuu. Tämä paheni kokoajan kun esitys eteni. Johtaen siihen että koko Joutsenlampi alkoi olemaan enemmän kokoelma irrallisia kohtauksia kun soljuva tanssiesitys.


Sitten Denis Rodkin. Eikö Bolshoin kokoisesta talosta tosiaankaan löydy muita miestanssijoita?? No löytyy, hirveät määrät. Miksi tämä muovisen oloinen ja tunteeton tyyppi sitten saa tanssia kaikki pääroolit, näissä yleisösuosikeissa (Pähkinänsärkijä ja Joutsenlampi) mitkä esitetään ympäri maailmaa? En ymmärrä, en millään. Teknisesti varmaan onkin loistava tanssija (minähän en baletista mitään ymmärrä) mutta kylmä kuin jäätynyt lahna. Missä on kaikki intohimo ja tunteet? No, teknisesti siis Rodkin tanssii prinssi Siegfriedin roolin mallikkaasti, hypyt on ilmavia ja on sillä lihaksikkaat reidet.

Odette/Odilen roolissa Svetlana Zaharova, joka on myös supertaitava. Mutta laiha! Kyllä mä tiedän että balettitanssijanaiset on solakoita, mutta tarviiko niiden näyttää enemmän keskitysleiriltä karanneelta kuin taiteilijalta?


Sen sijaan hovinarria esittävästä Igor Tsvirkosta tai Rothbart-Artemi Beljakovista ei ole muuta sanottavaa kuin kehuja ja ylistyksiä! Narri oli upea puna-musta-kulta-asussaan, ja hirveän hauska. Ja aivan mahtavat piruetit! Ja Rothbartilla oli upeat meikit ja puku myös. Sekä hyvin tuo myös tanssi. Yhteiset kohtaukset muovi-Prinssin kanssa olivat kyllä säihkyvät. Lisää näitä herroja!


Tässäkin on monta eri vaihtomiehitystä. Onkohan siihen joku (esim. poliittinen) syy miksi taltioitaviin esityksiin valitaan tietty casting sitten? Miksei sitten näistä (no, Zaharovasta löytyy) löydy esityskuvia Bolshoin kotisivuilta? Siksipä nämäkin kaikki muut kuvat ovat muista tanssijoista.

Muuten kyllä puvustus ja lavastus olivat kauniita, suorastaan mykistävän kauniita. Ja kauhea määrä pikkujoutsenia, sekä valkoisia ja mustia, parhaimmillaan lavalla oli ainakin 32 joutsentä, plus Odette/Odile. Aika hienoa katsottavaa. Tosin ekassa näytöksessä yksi joutsen kaatui, mikä on kyllä aikamoinen moka.


Kameratyöskentely on hienoa, kun välillä saatiin ihailla lähikuvia mm. Rothbertin meikeistä ja välillä kauempaa, niin että kaikki kymmenet joutsenet mahtuivat yhtäaikaa kuvaan.

Tähän on koreografian tehnyt Juri Grigorovitsh (Marius Petipan koreografian pohjalta). Pitkään aikaan ei saatu esittää oikeaa versiota, koska oli neuvostohallitukselle liian traaginen. Onneksi vuodesta 2001 on saatu nähdä tämä versio...


Kuvien copyright Andrei Melanyin

2 kommenttia:

  1. En mäkään mitään baletista ymmärrä mut klassisessa se tekninen taituruus taitaa olla aika tärkeä juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tottakai, mutta kyllä niitäkin on ketkä on sekä teknisesti taitavia että on vielä tunne ja eläytyminenkin mukana :-)

      Poista