keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Yksiöön En Äitee Ota / Tampereen Työväen Teatteri 2.4.2014

Edellisestä kerrasta on aikaa. Siis toista kertaa katsomassa tätä Sirkku Peltolan loistavaa näytelmää Yksiöön En Äitee Ota. Pyörii TTT:n Kellariteatterissa jo viidettä vuotta, ja kävin katsomassa silloin heti tuoreeltaan 2008 ekan kerran.


Edelleenkin jaksaa naurattaa, ihan tikahtumiseen asti. Näin nasevaa sanailua ja verbaalista ilotulitusta harvoin näkee. Varsinkin vanhat rouvat eli Äitee (loistava, loistava Maria Aro) ja Aili (aivan yhtä mahtava Tuire Salenius) hehkuvat lavalla koko 2,5 tuntia. Aimo Räsänen aikamiespoika Kaitsuna on yksi Suomen parhaita näyttelijöitä, eikä petä tässäkään. Pentti Helin reppana-Hamedina on myös hienossa vedossa. Miia Selin on perheen tiedostava tytär Jaana.

Kotalan perhe jatkaa eloaan Peltolan trilogian kakkososassa; tällä kertaa Ailin 24 neliön kaksiossa. Maatila meni alta Suomen hevonen -näytelmässä, ja nyt köyhä lähiöasuminen näyttää kasvonsa. Yksiössä asuu Aili ja Äitee, mutta elämä heittelee hetkittäin myös Kaitsun ja Jaanan takaisin äitinsä helmoihin.


Vaikka tämä on superhauska näytelmä, on pinnan alla paljon yhteiskuntakritiikkiä. Käsitellään niin vanhuusasioita, maahanmuuttajien kohtelua kuin syrjäytymistä ja yksinäisyyttäkin. Niin ja tietenkin Kaitsun huuhaakoulutuksen tiimoilta tätä helppoheikkien ja konsulttien ihmeellistä maailmaa! Kain "sivupersoona" Erkki Rantohan sai sittemmin oman näytelmänkin eli Patukkaoopperan.

Ai niin, tuntuu tuo Suvivirsi olevan taas tänä päivänä kovin ajankohtainen juttu :-)

Löytyy tästäkin muuten traileri, jota ei tää suostu taas laittamaan tänne. Linkitetään sitten.Kuvien copyright Petri Kovalainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti