Luin Meri Valkaman huikean esikoisromaanin Sinun, Margot -kirjan vasta viime joulun maissa, eli reilut kolme vuotta ilmestymisensä jälkeen. Se oli iso järkäle, mutta todella vaikuttava lukukokemus. Joten pienellä jännityksellä odotin millainen näyttämöversio siitä tehdään. Miten useaan eri aikatasoon kirjoitettu menestyskirja toteutetaan lavalla? Usein käy niin että kun kirja tekee ison vaikutuksen, ja odotukset näytelmäversioon ovat korkealla, saakin pettyä. Kirja kun on yleensä aina parempi.
Vaan turhaan jännitin. Tuomas Timosen dramatisoima teksti toimii lavallakin hyvin. Hattua nostan Riikka Oksaselle, joka on tehnyt esitysdramatisoinnin ja ohjannut tämän, voidaan varmaan sanoa, mestariteoksen. Tämmöistä on laatuteatteri vuonna 2025!

Sinun, Margot on tarina lapsuudesta Itä-Berliinissä, maailman muutoksesta, muistista ja sen valikoivuudesta, muurien murtumisesta ja murroksesta. Siitä kun luulit tuntevasi läheisesi, ja asiat kääntyvätkin ihan päälaelleen. Välillä liikutaan 2010-luvulla, välillä 80-luvulla.
Tarinan keskiössä on yksi henkilö ja yksi perhe, mutta samalla se laajenee kuvaamaan historiallista ajanjaksoa ja yhteiskuntaa, oikeastaan koko maailmaa, murroksessa. Parhaat tarinat toimivat juuri näin. Voittajat ovat aina ne ketkä kirjoittavat historian, ja kuten Meri Valkama sanoo esityksen käsiohjelmassa, häntä häiritsi se ristiriita oman DDR:ssä koetun lapsuuden ja virallisen historiankirjoituksen välillä.
Päähenkilö Viljan (Satu Tuuli Karhu) isä kuolee ja jäämistöstä löytyy nippu kirjeitä. Tästä alkaa välillä hieman pakkomielteinen selvitystyö, kuka oli ne allekirjoittanut salaperäinen Margot. Mysteerin ratkonta vie Viljan Berliiniin kaivamaan esiin vanhempien tuttuja ja kontakteja. Kuka isä oikein oli, peräti Stasin vakoojako? Kotona odottaa uudehko kutkuttava parisuhde Sagan (Raili Raitala) kanssa, jonka tyttären Hertan (Emma Pälsynaho) kanssa Vilja pikkuhiljaa ystävystyy.
Margotin kirjeitä heijastetaan ja luetaan ääneen, kuka on se salaperäinen nainen niiden takana?
Katsojat pääsevät tutustumaan myös Viljan lapsuuteen Saksassa, kun perhe muuttaa sinne toimittaja-isä Markuksen (Martin Bahne) työn perässä. Äiti Rosa (Sanna-June Hyde) tuntee olevansa jumissa kotona lasten kanssa, isän uppoutuessa töihinsä. Erityisesti sairasteleva Matias (Samuli Pajunen) rassaa parisuhdettakin, ja käännekohta koittaa kun Rosa matkustaa Suomeen Matiaksen kanssa terveellisempään ilmanalaan.
Rosan sydänystävä Ute (Sanna Majuri) tarjoaa tutkimusapua myös aikuis-Viljalle. Tie vie etsimään myös vanhaa lastentarhanopettaja-Luisea (Sara Soulié), isän toimittajakaveria Hannua (Risto Kaskilahti) ja lopulta myös Tšernobyliin, missä perhetuttu Anne Stern (Vuokko Hovatta) opastaa ydinvoimalaonnettomuusturisteja. Väkeä on lavalla hetkittäin paljon, mutta HKT:n suurelle näyttämölle kyllä mahtuu. Mukaan mahtuvat myös Helena Haaranen, Tuukka Leppänen ja Lasse Lipponen lukuisissa rooleissaan.
Kaikkien näyttelijöiden työtä on hienoa katsoa. He herättävät tarinan ja henkilöt eloon. On ihana seurata miten nopeasti ja vaivatta Satu Tuuli Karhu solahtaa aikuisesta lapseksi ja takaisin, naps vaan. Muutenkin on aina hämmästyttävää miten hienosti aikuiset näyttelevät lapsia.
Vilja kokee ettei pääse elämässään eteenpäin ennenkuin hän tietää mitkä ovat muistoja, mitkä valemuistoja, ja miksi hän ei edes muista kaikkea lapsuudestaan Berliinissä. Onko ihmisellä oikeus selvittää oma menneisyytensä, vaikka sieltä paljastuisi jotain ikävää? Miksi Viljan äiti Rosa suhtautuu niin kielteisesti tyttärensä haluun tutkia menneitä?
Liikekieli on monessa kohtauksessa hyvin tanssillista ja kaunista katsottavaa. Sopivissa kohdissa hidastukset toimivat myös.
Ajankuva on todella upeasti toteutettua. Antti Mattilan väljä lavastus hyödyntää pyörönäyttämöä hienosti ja runsaasti; sen avulla vaihdetaan sujuvasti eri koti-interiööreihin ja muualle. Metallitelineet ovat myös oivallisia elementtejä, niissä voidaan myös tehdä ties mitä juttuja. Ja sitten on iso seinämä, milloin lastentarhana ja tulee siitä mieleen myös Berliinin muuri graffiteineen, kaiken aikaa ainakin henkisesti taustalla häälyen.
On myös hienoa katsoa miten sama huone toimii kahdessa eri aikatasossa yhtäaikaa. Kiva katsoa kun on avaraa ja hienosti käytetty koko lavaa. Upea on myös Toni Haarasen valosuunnittelu! Projisoinneissa berliiniläiset kerrostalot kymmenine ikkunoineen näyttävät karuilta mutta samalla kutsuvilta.
On hieno visuaalinen ratkaisu esittää 80-luku on värikkäämpänä, ja nyky-Berliini sumuisen harmaana, jopa värittömänä. Helposti lapsuus näyttäytyy muistoissa aurinkoisena aikana, silloin kaikki oli paremmin, niin nytkin. Vaikka lava on valtava, saadaan lavastuksella toteutettua myös pieniä, intiimejä hetkiä ja paikkoja. Eradj Nazimovin äänisuunnittelu täydentää tyylikästä esillepanoa.
Myös Tiina Kaukasen puvut ja Milja Mensosen maskeeraus ovat nappisuorituksia. Eri historian kerrokset toteutuvat hienosti, ihan vaikka yksittäisillä kirpputorilöytövaatteilla. Musiikkivalinnat ovat toimivia, esimerkiksi naapuruston uudenvuodenjuhlissa kasarilla soi Abban Winner Takes It All, kuin ennakoiden tulevia tapahtumia.
Katsoja saa oikeasti tuntea Berliinin läsnäolon. Sekä kirja että näytelmä nostavat Berliinin eri aikakausina yhdeksi päähenkilöksi. Tekstissä tulee ilmi DDR:n monet hyvät puolet, hyvästä terveydenhuollosta ilmaiseen päivähoitoon, ja varsinkin Markus ihannoi komennusmaataan liki sokeasti. Tämän usko sosialismiin ei horju edes muurin murtuessa.
Huomio kiinnittyy monen muun yksityiskohdan lisäksi siihen miten paljon henkilöt tupakoivat. Ajankuvaa sekin. Esityksessä on myös paljon seesteisiä kohtauksia, mitkä eivät sinällään vie tarinaa eteenpäin, mutta vaikuttavat tunnelmaan. Loppu on todella kauniisti toteutettu.
En voisi suositella mitään näytelmää enempää, tässä toimii kaikki. Vaikka kesto on pitkä, niin aika kuluu ihan hujauksessa. Hurjan hieno tarina on toteutettu lavalle arvoisellaan tavalla, ja lopputulemana on laatuteatteria. Lähiaikoina olen nähnyt eräästäkin hittiromaanista dramatisoidun näytelmän, joka ei toiminut lainkaan. Mene siis Helsingin kaupunginteatterille - Sinun, Margot esityksiä on 6.5. asti, ja lippuja varsin rajoitetusti saatavilla.
Kuvien copyright Mitro Härkönen.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.