tiistai 22. elokuuta 2023

Jane! Jane! Jane! / Teatteri Jurkka, Teatterikesä 11.8.2023

Piti käydä tämä katsomassa Jurkassa viime vuoden lopulla, mutta sekin jäi. Oikein mukavaa että mahdollisuus koitti Teatterikesässä. Salla Viikan kirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama Jane! Jane! Jane! kertoo monta tarinaa. On oman kirjoittamisensa ja mieskuvioittensa kanssa kamppaileva päähenkilö (Heli Hyttinen), joka näytelmän alussa koittaa toipua bileistä. Ja sitten on hänelle yhtäkkiä ilmestyvä Jane Fonda (Aija Pahkala), nainen joka ei varmaan esittelyä kaipaa. Reilun kahden tunnin aikana ehdimme tutustua niin Fondan näyttelijäuraan, avioliittoihin ja miessuhteisiin, aktivismikuvioihin ja aerobic-bisnekseen. Pintaraapaisu, mutta aika kattavasti kaikki käydään läpi. Jane on sankari, joka vielä 85-vuotiaana pursuaa energiaa jumppatrikoissaan. Hän näkee liekin päähenkilössä ja haluaa viedä tämän mukanaan, ja kasvattaa tämän sisäistä liekkiä.

Esitys on taitavasti käsikirjoitettu ja ohjattu, on oikein nautinnollista istua katsomossa ja antautua tarinan vietäväksi. Näyttelijät heittäytyvät rooleihinsa täysillä ja sujuvasti vaihtavat lennossa vaatteita ja asusteita, ja taas mennään. Esityksessä on vauhdin ja suvantokohtien lisäksi poikkeuksellista imua. Vaisto ja tunne ovat olleet Fondan ohjenuorat elämässä ja hän koittaa kannustaa epävarmaa päähenkilöämme heittäytymään asioihin! Pikkuhiljaa etenemistä tällä saralla tapahtuukin. Siirrymme sujuvasti Fondan elämän käännekohdista toisiin, ja samalla kurkistamme yksityisempiin tapahtumiinkin. Miten näin vahva nainen on ollut näin alistuva ja mukautuva miessuhteissaan, se kyllä hämmentää! Mutta ehkäpä Janen viesti onkin ettei tämmöiseen tarvitse alistua, enää. "Jos ei ole täydellinen, ei voi olla rakastettu" - höpön höpö. Miksi Jane Fonda on ollut niin epävarma ja alistuva ja antanut miesten kontrolloida itseään? Ted Turnerin kommentti: "Sä täytit just 60, ei sen ikäset enää muutu" aiheuttaa nauruntyrskähdyksen katsomossa. 

Koko esitys on hengästyttävän vauhdikas, raikas, ja jos voi näin klisesti ilmaista: voimaannuttava! Jane Fonda on kuin mielikuvitusystävä joka auttaa, tukee, kuuntelee ja tsemppaa päähenkilöä. Kukapa ei haluaisi Janen kaltaista ystävää elämänsä karikoihin tueksi. Kun on itse jäykkä ja estoinen, kyllä Jane auttaa notkistumaan! Fakta ja fiktio lyö kättä esimerkillisesti, ja sitten on se mielikuvitusaspekti. Välillä lipsahdetaan jo outouden puolelle, esimerkiksi kun päähenkilö muuttuukin Janen uudeksi Coton de tuléar -koiraksi. Ehkä tätä koiraosuutta oli pitkitetty hieman liikaa. Lopun avaruushäröilykin menee hieman överiksi. Mutta haitanneeko tuo kokonaisuudessa mitään.

Tinja Salmen lavastus koostuu möhkälemäisestä sohvasta jonka uumenista löytyy jatkuvasti kaikenlaista sekä taustaseinämien hopeanaruista. Niihin sitten heijastettiin kuvia ja videoita Fondan tähdittämistä elokuvista. Toimi näppärästi. Myös Saku Kaukiaisen valot ja Pauli Riikosen äänet pelasivat hyvin yhteen kaiken muun kanssa. Intiimi TTT:n Kellariteatteri (ja toki myös alkuperäinen esityspaikka Teatteri Jurkka) sopii erinomaisesti tämmöiselle iholle tulevalle esitykselle. Kaikki on liki käden ulottuvilla. Ja mitäpä olisi aerobic-osuuksia sisältävä esitys ilman lahjakasta koreografi Maija Nurmiota. Musiikkivalinnat ovat myös isossa osassa tätä esitystä. Kun Born to be Wild pärähtää soimaan... ooh!

Jos oli esityksessä kaikki muukin kohdallaan niin näyttelijät ovat aivan nappivalinta. Ensinnäkin Aija Pahkala on maskeerattu hyvin Jane Fondamaiseksi (peruukki!), ja hienosti hän vaihtaa tunneskaalaa tsemppaavasta himojumppaajasta miessuhteissaan alistuvaan ja epävarmaan naiseen. Upeaa työtä! Heli Hyttinen vetää sekä päähenkilön roolin että taitavasti muuntautuu Janen aviomiehiksi Roger Vadimiksi, Tom Haydeniksi sekä Ted Turneriksi. Pienet asusteet ja loistava näyttelijäntyö ovat avainasemassa.

Jane!Jane!Jane! on kerrassaan mainio esitys, joka tursuaa (nais)energiaa, omien halujensa ja haaveidensa ääneensanomista ja unelmien tavoittelua. Vahvuutta olla itsensä ja löytää oma tiensä. Ihana! Ihana! Ihana!


Kuvien copyright Marko Mäkinen.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti