sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Saiturin joulu (striimi) / Tampereen teatteri 12.12.2020

On tästä riivatun koronasta jotain iloakin. Nimittäin tosi moni kotimainen teatterikin aktivoitui erilaisten striimauspalveluiden kanssa. Tampereen teatteri on esittänyt klassikkonäytelmää Saiturin joulu ennen joulua jo kahdeksan vuotta, ja sitten tuli korona. Onneksi esitys nähdään nytkin, nimittäin striimattuna kotisohville. Ei se ihan sama juttu tietenkään ole kuin teatteriesitys paikan päällä, mutta huikean hyvin usealla kameralla toteutettuna melkein yhtä hyvä. Ja mahdollistaa esityksen katsomisen vaikka Utsjoella tai vaikkapa ulkomailla. Paikoista, mistä olisi normaalisti aika mahdoton rasti päästä Tampereelle.


    
Katsomisolosuhteet Sallatunturilla, etkot läppäriltä, esitys tv:n kautta.


Olen nähnyt tämän
Saiturin joulun 2015, joten olipas kiva palata hyvän esityksen pariin. Tästä voit käydä lukaisemassa mietteeni viiden vuoden takaa. Tällä kertaa katsomispaikkana oli mökki Sallatunturilla, mihin saapuminen oli juuri sopivasti ajoitettu teatteriesityksen etkojen kanssa! Nyt keskityinkin katsomaan, ja myös kirjoittamaan, enemmän striimauksen näkökulmasta. Itse esityshän on taianomainen joulunäytelmä. Charles Dickensin alkuperäisteoksen hengessä mukana on ankeutta ja köyhyyttä, mutta myös onnellinen loppu. Ja kukapa ei haluaisi nähdä onnellisia loppuja näinä aikoina?

Tampereen teatterin omat ihanat näyttelijät Elisa Piispanen ja Mari Turunen toimivat esityksen etkoilla oppaina ja vievät katsojat kurkistamaan myös kulissien taakse lavastuksia, pukuja ja vaikka mitä. Striimi tarjoilee siis 14,90 euron hintaan ensinnäkin liput esitykseen koko perheelle ja toiseekseen myös hienon mahdollisuuden kurkistaa kulisseihin! Voit ostaa myös 32 euron kannatuslipun tai 124 euron yhteisölipun (suosittelisin näitä jos katsojia on useita). Väliajalla ehtii hyvin katsomaan mainospaloista teatterin muuta tarjontaa sekä täydentämään jääkaapilta herkkuja. Ja vessojen ruuhkat ovat taianomaisesti poissa! 

Tommi Auvisen dramatisoima ja ohjaama esitys tarjoaa jotain kaikille katsojille lapsesta isovanhempiin. Siinäkin mielessä täyden kympin perheteatteria. Marjatta Kuivaston silmäkarkkia tarjoileva lavastus (siis oikeasti, Scroogen aukeava talo on huikaisevan hieno) ja Raimo Salmen kauniin sinisävyiset valot ovat tunnelmalliset yhdessä. Ja sitten vielä Mari Pajulan puvut ovat piste iin päällä. Kuin olisi astunut suoraan joulukorttiin! Koko ensemble laulaa ja esiintyy harmonisesti, nämä vanhat brittiläiset joululaulut ovat omia suosikkejani. Upean esiintyjäkatraan kruunaa Ilkka Heiskasen esittämä Scrooge, joka on mainio kärttyinen ja nariseva ukko. Taidokkaasti maskeerattu (Kirsi Rintalalle kiitos) mutta kyllä se näyttelijäntyö siellä peruukin ja muiden alla tuo hahmon henkiin. Riippuu toki omasta tietokoneesta, tai televisiosta mikäli siirrät esityksen piuhaa pitkin sinne, minkäkokoiselta ruudulta pääset teatteria seuraamaan. Mutta kyllä lavastuksen yms yksityiskohdat näkyvät hyvin vaikkei nyt olisi niin isokaan ruutu. 

Striimausta toteuttamassa oli Ankkatuotanto ja kolme kameramiestä hoiti esityksen ammattitaidolla. Paljon teatteristriimauksia olen katsonut, ennen koronaakin toki, ja ei kyllä tämän Saiturin joulun tarvinnut yhtään hävetä esimerkiksi National Theatren livelähetysten kanssa. Kokonaisuus toimi ja lämminhenkinen tunnelma välittyi kotikatsomoon hienosti. Äänestä sai hyvin selvää. Tuli mieleeni että ehkä jatkokehittelyä varten tekstitys toisi myös huonokuuloiset palvelun ääreen. Muutamia hieman pelottavampiakin kohtauksia tässä oli, jonka takia 6-vuoden ikä on teatterin suositus. Ja onhan tuo Scrooge kyllä myös aika karmaiseva ilmestys... Tekniikka pelasi koko esityksen ajan hyvin, ja oli kuitenkin häivytetty niin taidokkaasti että sen sai unohtaa hyvin kotikatsomossa,

Saiturin jouluja on vielä tarjolla kolme eli 18., 21. ja 22.12. Ja kaikki ovat todellakin live-esityksiä, eivät tallenteita. Tähän oli ihan kustannussyy eli striimi tekijänoikeuksineen olisi tullut teatterille kalliimmaksi kuin live-esitys. Eihän tämä silti Tampereen teatterille mikään kultakaivos ole (näillä lippujen hinnoilla) mutta odotukset ovat silti ylittyneet striimilippujenmyynnissä. 


Kerrankin koirat pääsi teatteriin!


Jos siis olet miettinyt jotain kivaa joulunajan ohjelmaa, niin älä yhtään epäröi, vaan hanki liput Saiturin jouluun. Mukava parituntinen koko perheelle, ei tarvitse lähteä ruuhkiin ja voi nauttia sellaisia teatterieväitä kun haluaa. Vieruskaverit eivät puhu eivätkä pärski ja jalat voi nostaa sohvapöydälle huoletta. Kaiken kruunaa toki lämminhenkinen teatteriesitys. Kiitos Tampereen teatteri ja lisää tätä!


Esityskuvien copyright Harri Hinkka, muut omia.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti