keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Teatteri- ja kulttuuritärppejä kevääseen 2017!

Voi, ajat sitten jo päätin että 2017 sitten vähennän tahtia huomattavasti! Tein periaatepäätöksen, että maksimissaan neljä esitystä per viikko ja niistä saa vain kaksi (mieluiten yksi) olla ulkopaikkakunnalla. Ja sitä mukaa kun monet teatterit julkistivat kevään esityksiään, niin tuntui että nytpä oikeasti saatankin onnistua tässä tavoitteessani! Monelta teatterilta ei tuntunut ensivilkaisulla löytyvän oikein mitään katsottavaa minulle. Tai mitään ja mitään.

Mutta oih ja voih! Mistä niitä kiinnostavia esityksiä on nyt sitten kuitenkin alkanut siunaantua? Osittain syytän Suomen itsenäisyyden juhlavuotta. Sen tiimoilta on kaikenlaista luvassa, ja lisää tulee koko ajan. Mutta ei kulttuurinarkkari saisi valittaa. Enkä mä valitakaan. Mutta ainakin alkuvuoden kolmen ensimmäisen kuukauden perusteella en tähän pienennettyyn katsomistavoitteeseeni pääse, millään.

Muutamia tärppejä, omia suosikkejani. Eivät ole minkäänlaisessa järjestyksessä, vaan missä mieleen ovat tulleet. Ihan kaikkia näistä en ehkä ennätä katsomaan, mutta pyrkimys on ainakin kova.

Lavastaja Jani Uljas ja Tom of Finlandin taustakankaita


Yksi odotetuimpia omassa kulttuuriallakassani on eittämättä Turun kaupunginteatterin suursatsaus eli Tom of Finland -musikaali. Tekijätiimi on mahdottoman mielenkiintoinen, ja odotukset ovat ihan pilvissä. Odotan kyllä uutta Dome Karukosken leffaakin innolla, ei sen puoleen. Molempi parempi.

Toinen mitä odotan ehkä ihan yhtä hartaasti on KOM-teatterin Kokki, varas, vaimo ja rakastaja. Peter Greenawayn klassikkoelokuvaan perustuva näytelmä saa ensi-iltansa 15.2. Ja jos mainio leffa on näkemättä, niin Orionissa sen voi käydä katsomassa 23.2. Leffan jälkeen on vielä Q&A yhdessä KOMilaisten kanssa.

Nämä kaksi ovat niitä eniten odottamiani esityksiä. Mutta on paljon muutakin tosi kiinnostavaa luvassa!

Tampereen työväen teatteri toteuttaa yhden pitkäaikaisen unelmani kun Kissa kuumalla katolla saa enskarinsa 31.1. Ohjaajana yksi suosikkini eli Miika Muranen ja miehityskin on aika helmi. Samassa paikassa nähdään myös radikaali "nuorisomusikaali" Spring Awakening (enskari 24.2.), jota odotan myös todella paljon. Työvikseen tulee myös 18.3. vierailulle mainio Marc Gassotin Dark Side of the Mime, joka kannattaa ehdottomasti nähdä.

Jos laatuteatteri Lontoosta kiinnostaa niin sitä näkee Finnkinolla ensi keväänäkin. Nämä esitykset on vahvistetut: 6.2. Amadeus (huikean upea!!), 20.2. St Joan, 13.3. Hedda Gabler ja 10.4. Twelfth Night. Leffassa on mahdollisuus nähdä myös hienoa tanssia. Itse suuntaan ainakin katsomaan Royal Ballet-taltiointeja (ainakin Woolf Works ja The Jewels), ja ehkä muutaman Bolshoin baletinkin.

Tampereen teatterissa jatkavat komediat Ulkomaalainen ja Näytelmä joka menee pieleen, eli jos ovat vielä näkemättä niin ehdoton suositus kummallekin! 17.5. teatterissa vierailee myös vanha, mutta edelleen loistava Kiviä taskussa.

Kansallisteatteriin on tulossa 8.3. Macbeth, jossa nimiroolin vetää Antti Luusuaniemi. Odotan kovasti miten moderni versio tästä mahtaa tullakaan. Lady M:n roolissa Katariina Kaitue. Kansikseen tulee keväällä myös toinen kiinnostava ensi-ilta 5.4. eli Kuolema Venetsiassa. Ja yllättäen myös Äidin rakkaus veti kiinnostukseni ihan toiselle tasolle, kun sairastapauksen johdosta miehitykseen tuli mukaan myös Eero Aho! Ensi-ilta 10.3.

Kansallisbaletissa on luvassa paljon kiinnostavaa tälle keväälle. Omassa allakassa on jo Seitsemän veljestä, Kullervo ja neljän koreografin yhteisilta Voima. Ja jos tanssiteokset kiinnostavat niin Tanssiteatteri ERI Turussa tuo lavoille Sata lasissa -teoksen ja myös Passio palaa muutaman esityksen verran. Tampereella Tanssiteatteri MD luottaa Tero Saarisen magiaan; Loopit enskari 4.2. Samalla vietetään MD:n kaksikymppisiä.

Tanssin pyörteissä ollaan myös Jeminan kanssa, kun tuo viihteen kuningatar palaa estradeille uuden show'n merkeissä. Jemina - The Great American Show'n ensi-ilta koittaa Kaapelitehtaalla 22.3. ja Helsingin kaupunginteatteri ja Zodiak ovat siinä taustalla. HKT:llä jatkaa myös Keijukaisneuvos Koo ihania tanssejaan 26.1. alkaen. muutaman esityksen verran.

Q-teatterin uutukainen Prinsessa Hamlet on myös omassa allakassani, koska Q:ssa tehdään aina mielenkiintoista teatteria. Ensi-ilta 16.2. Tampereella puolestaan Teatteri Siperian ilmastonmuutosnäytelmä Eikä kukaan meitä enää etsi saa ensiesityksensä 28.2. Siperia viettää muuten kymppivuotissynttäreitään tänä vuonna! Siperian voimanaisen Marika Heiskasen voi bongata myös Tampereella Komediateatterin Mieletön Suomen historia -spektakkelissa.

Tampereen Telakalla on monta kiinnostavaa ensi-iltaa tänä keväänä. Mulla on vielä näkemättä TTT:n kimppatuotanto (se toinen versio) Ei voi auttaa sori:a, mutta sen lisäksi omaan kalenteriin menee vielä Yksin Berliinissä, When a Rainbow is Black ja Korallin elämää. Ja jos on näkemättä myös mainio kahden hengen Lokki, niin sitäkin voi bongata tänä keväänä Telakan lisäksi ainakin Turun kaupunginteatterista. Telakalla jatkaa myös supersuosittu Hullu. Ja jos et pääse sinne katsomaan niin Teatteri Jurkkaan sitten (esitys siirtyy sinne 14.3., mutta tuntuu myyvän yhtä hyvin kuin Telakallakin). Jurkassa on muutenkin tulossa kaikkea kiinnostavaa tänä keväänä: mm. Rikos ja Rangaistus sekä Romeo vs Julia.

Suomen juhlavuosi näkyy myös Porin teatterissa, missä Tuntematon sotilas (ensi-ilta 28.1.) esitetään vanhassa olutpanimossa. Lahdessa laulavat Harmony Sisters (e.i. 28.1.) ja Kotkassa iskee Häräntappoase (e.i. 8.4.). Jyväskylässä Kauas pilvet karkaavat ennätti ensi-iltaan jo 21.1.

Jos haluat tutustua monipuoliseen suomalaiseen sirkuskenttään niin Red Nose Companyn Punainen viiva kiertää maata ahkeraan tänä vuonna. Erinomainen (ja hyvin suomalainen) esitys. Keväällä Cirko-festivaaleilla (12.-21.5.) on luvassa kaikkea kutkuttavan ihanaa, esim. Blind Gut Companyn Machine ja Cirka: What will have been. Lisää ohjelmatietoja myöhemmin. Mutta toukokuuta ennen voi viihdyttäytyä nykysirkusmonologin eli Veitsenterällä-esityksen parissa (15.-19.2.).

Meinaan ennättää katsomaan myös Teatteri Vertigon versiota Orlandosta Turkuun (enskari 24.2.).

Espoon teatteri vyöryttää lavalle uuden kotimaisen musikaalin! 8.2. ensi-iltaan tuleva Äidinmaa kertoo suomalaisten naisten tarinan, ja odotukset ovat korkealla. Myös KokoTeatterin Constellations (e.i. 25.3.) kiinnostaisi, koska se alkuperäisversio oli aika hieno. Takomon Kauheat lapset (e.i. 15.2.) koitan saada myös mahtumaan kalenteriini.

Ja koska olen Shakespeare-fani, niin muutama kiinnostava vierailu näkyy tulevan. Ainakin Helsingin Kanneltalossa nähdään Real Contact Projectin Macbeth, again 20.4. joka lupailee Shakespearea yhdistettynä klassisiin japanilaisiin Taiko-rumpuihin. Lisäksi kutkuttaa kovasti nähdä ruotsalainen standupkoomikko Özz Nûjen vetämässä Rikard III (esitykset ainakin Wasa Teatern 25.-26.4., Tampereen teatteri 27.4. ja HKT:n Lilla Teatern 28.4. ) mutta tässä epäilen hieman omaa ruotsinkielentaitoani.

Jos joku nyt jaksoi tänne asti lukea, niin toivottavasti sait jotain vinkkejä omaan kulttuurikalenteriisi. Ja kuten aina, otan tosi mielelläni vastaan esitysvinkkejä! Varsinkin pienemmistä jutuista, harrastajaproduktioista jne. Minut löytää Twitteristä, Instagramista ja on tällä blogilla FB-sivukin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti