keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Pope Joan / National Youth Theatre 4.9.2013

Liput tänne hankin heti kun varmistui oman reissun ajankohta. Mutta ei tainnut kuitenkaan olla sellainen hitti menestys että oli loppuunmyyty, koska paikkoja sai ovelta hyvin ja kirkko ei ollut läheskään täynnä.

Siis, Pope Joan on ensimmäinen näytelmä minkä Louise Brealey kirjoitti ja esiintyjinä National Youth Theatren lahjakkaat nuoret. Osa oli kyllä selkeesti jo hieman vanhempia (reilusti yli parikymppisiä) että ehkä "nuoret" ei ole se paras sana kuvaamaan. Mutta lahjakkaat ilman muuta!Esityspaikkana oli St. James Church Piccadillyllä. Sinne oli tehty alttarille ristinmuotoinen matala lava. Mutta koko kirkkoa hyödynnettiin hyvin, eli keskilaivaa ja parvia. Pienimuotoinen orkesteri (mm. saksofoni) soitti urkuparvella.


Tykkäsin esityksestä kovasti. Ensinnäkin miljöö oli ihastuttava, tunnelmallinen ja rauhallinen. Suitsukkeen tuoksu leijaili ilmassa... Akustisesti ei ehkä parhain tila, koska välillä oli vaikea kuulla kaikkea. Istuin kolmannella rivillä edestä (etupenkit oli varattu näyttelijöille) koska olin saanut vinkin  että mahdollisimman likellä alttaria, että siitä kuulisi parhaiten. No varmaan olikin niin, mutta silti hetkittäin kaikui kuiteskin. Pieni kaiku sopi kyllä laululle hyvin, sillä näytelmässä oli musiikkia ja munkkien laulua ihan mukavasti (ja se oli mykistävän kuuloista).

Tarinan keskiössä on Joan, nainen josta tulee legendan mukaan paavi. Oliko hän todellinen historiallinen henkilö vai ei, siitä ollaan edelleen montaa mieltä. Nykyajan tutkijoista valtaosa kallistuu sille kannalle että tarina on vain tarina, mutta... Näytelmässä hän kuitenkin ON todellinen hahmo. Seuraamme hänen lapsuuttaan ja nuoruuttaan, ja sitä matkaa miten hänestä tulee kirkon jäsen ja lopulta paavi. Ura kaatuu julkiseen rangaistukseen, kun käy ilmi että hän on raskaana. Loppu ei siis todellakaan ole onnellinen.


Näyttelijät olivat ihan älyttömän hyvin. Käsiohjelmassa ei mainita kenenkään rooleja, mutta Sophie Crawford esittää Joania riipaisevan kauniisti ja taidokkaasti. Kardinaali Anastasius on kieroilevan luihu, ja voin hyvin nähdä Robert Willoughbyn tulevaisuudessa roistojen rooleissa :-)

Guardian antoi näytelmälle vain 3 tähteä, hmmm... "keskiaikaista saippuaoopperaa". Jo aiemmin (3.9.) Guardianissa oli Louise Brealyn haastattelu.

The incense-rich church setting is hugely atmospheric, although it's an unforgiving environment for its brave young cast. The ritualism fits very neatly into a drama that, in Paul Hart's production, riffs on the body of Christ and the body of a woman, explores the way gender is performed and considers what it is like being a woman in a man's world. There are times when Joan behaves more like a man than a man, although the struggle is always exquisitely etched on Sophie Crawford's face.

Sherlockologyn porukat kävivät myös katsomassa näytelmän.

Sophie Crawford & Louise Brealey

Näytelmäkirjailija Louise Brealeyn haastattelu What's On Stage nettisivustolta on varsin kiinnostava. Siinä puhutaan mm. Rory Kinnearin debyyttinäytelmästä The Herd (minkä esitykset nyt valitettavasti missaan parilla päivällä) jossa Louise näyttelee, mutta myös Pope Joanin kirjoittamisesta ja näytelmän kirjoittamisesta ylipäätään.

NYT:in käsiohjelmassa lukuisa joukko entisiä näyttelijöitä "mainostaa" teatteria. Esim. Rafe Spall, Helen Mirren, Hugh Bonneville, Matt Smith, Luke Treadaway ovat kaikki joskus näytelleet National Youth Theatressa. Sitäpaitsi vice-president tittelillä löytyy aika nimekkäitä tyyppejä Sir Michael Cainesta Sir Sean Conneryyn, ja Sir Derek Jacobiin ja Sir ian McKelleniin :-) Peräti 4 James Bondiakin (Connery, Dalton, Moore, Craig).

Oli mulle ensimmäinen NYT:n esitys, mutta toivon mukaan ei viimeinen! Vuonna 1956 perustettu National Youth Theatre kouluttaa nuoria teatterintekijöitä ympäri maan.

At National Youth Theatre we inspire, train, and showcase exceptional performers and theatre technicians aged 14-25 from Great Britain and Northern Ireland. Each year we reach out across the UK to discover diverse new talent.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti