lauantai 31. joulukuuta 2011

Homo! / Kansallisteatteri 30.12.2011

Vuoden toiseksi viimeisenä päivänä eli viime perjantaina tuli katsastettua Kansallisteatterin syksyn "kohunäytelmä" tai musikaali, tai mikä liekään, eli HOMO! Etukäteen tiesin että on kovin kehuttu (arvosteluiden lukemisen skippasin, mutta ne on tallessa eli luen ne lähiaikoina) ja kiitelty eli odotukset olivat suht korkealla.

No, kyllä ne korkeat odotukset täyttyivätkin. Loistava oli tämä Pirkko Saision kirjoittama ja ohjaama ja Jussi Tuurnan säveltämä "outojen ooppera".

Kansallisteatterin sivuilta:

HOMO! on häikäilemätön ooppera ja kuumaverinen kantaatti ajasta, jolloin kirkko repesi, Suomi jakaantui kahtia ja homot lakkasivat olemasta kilttejä.

Veijo Teräs on naimisissa kansanedustaja Hellevi Teräksen kanssa. Perheen au-pairina toimii kadulta löytynyt Moritz, joka kerää aineistoa homoista ja heidän pariutumisriiteistään Hellevin poliittisiin tarkoituksiin. Mitä tapahtuu kun Moritz katoaa öisille matkoilleen ja törmää Tom of Finlandiin, vanhojen homojen veljeskuntaan ja muslimiin, joka on leikannut irti korvansa? Mitä tapahtuu, kun Veijo törmää menneisyytensä vänrikkiin, William Shakespeareen ja seitsemään kääpiöön? Ja mitä tapahtuu, kun Hellevin omatunto katoaa jäljettömiin ja ryhtyy esiintymään valeasussa ympäri Helsinkiä?


Näytelmä oli sekalainen kokoelma erilaisia tyyppejä, erilaisia musiikkityylejä ja kaikkea mahdollista. Aika pitkä (3 h ja vartti) mutta ajan kulumista ei huomannut kyllä.


Näyttelijät olivat oivallisia. Joskus tuli käytyä Kansallisteatterissa paljonkin eli moni näistä herroista on tuttuja ja turvallisia ja hyviksi todettuja (Juha Muje, Seppo Pääkkönen, Antti Majanlahti, Markku Maalismaa, Antti Luusuaniemi, Katariina Kaitue, Rea Mauranen). Mukana oli pari hyvää ja loistavaa TeaK:laista eli Johannes Holopainen, Riku Nieminen ja Olavi Uusivirta. Joista viimeksimainittu on kunnostautunut enemmän levyttävänä artistina, mutta sujui se näytteleminenkin erinomaisesti. Riku Nieminen yllätti positiivisesti.

Juu, voi suositella lämpimästi kaikille, jos onnistuu saamaan lippuja. Saa nauraa, mutta myös pohtia. Myös kotiinviemisiksi jäi mietittävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti