perjantai 3. helmikuuta 2017

Ratinen VIHDOIN päärooliin Tampereen teatterin syksyssä!

Mahtoikohan kenellekään muulle paikallaolijalle tämä olla se tärkein uutinen, kun Tampereen teatteri julkisti ensi syksyn ohjelmistonsa? Ei varmaankaan, mutta mulle se oli se juttu! Vihdoin vuosia kestänyt toiveeni on kuultu ja Arttu Ratinen saa miespääosan! Ja kuka sanoi ettei rivikatsojalla ole mitään valtaa teatterien ohjelmistopoliitikkaan :-)

Syksyn ohjelmiston julkaisivat teatterinjohtaja Reino Bragge ja pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen

Muutakin kivaa ja kiinnostavaa teatterilla on tarjota kuin Ratisen tähdittämä Huojuva talo. Mutta toisaalta, mua kiinnostaa kyllä eniten tämä, muutenkin kun Artun takia. Maria Jotunin klassikon ohjaa Antti Mikkola ja naispääroolissa vierailee Anna-Maija Tuokko. Tuokkoa on tullut viime vuosina nähtyä enemmän musikaaleissa (jaa no HKT:n Hamletin Ofelia ja Vanja-enon Jelena ovat "oikeaa draamaa", ja molemmissa Tuokko oli tosi hyvä) joten kiva nähdä taas puhenäytelmässä. Ja roolinsa vaikuttaa herkulliselta; väkivaltainen ja miestään (no se Arttu Ratinen) alistavana hirviövaimona! Odotan innolla.

Antti Mikkola, Anna-Maija Tuokko, Ansku Lyytikäinen ja Tommi Sarlin

Tiedotustilaisuudessa Antti Mikkola haastatteli Tommi Sarlinia Miessakit ry:stä. Suuria ovat kotonaan väkivaltaa kokeneiden miesten määrät. Ne tavallisimmat tarinat myös miesten kokemassa väkivallassa ovat huono tuuri eli kadulla joku vetää turpaan, henkinen ja fyysinen väkivalta lähisuhteessa sekä se väkivallan kierre joka alkaa jo kotona, jatkuen siitä koulun, armeijan, työpaikan ja parisuhteen kautta halki elämän. Fakta on, että aggressio tässä yhteiskunnassa kasvaa, myös naisten taholta.

Antti Mikkola ja Anna-Maija Tuokko

Ja mikä siinäkin on, että kun nainen lyö miestä näyttämöllä, tai suorastaan pieksää, niin se koetaan usein hauskaksi (vaikka Pekka Puupään Justiina)? Mutta kun mies lyö teatterissa naista, niin se on kaikkea muuta kun hupaisaa. Ehkä tämä tulkinta Huojuvasta talosta muuttaa hieman näitä asenteita? Aihe on sekä väkevä että kipeä. Huojuvan talon ensi-ilta on Frenckellin näyttämöllä 31.8. ja pääpari Tuokko & Ratinen rinnalla nähdään mm. Ville Majamaa, Ella Mettänen ja Mari Turunen.

Reino Bragge, Tommi Auvinen, Tom Lindholm, Ansku Lyytikäinen sekä Mari Turunen

Suomen suosituimpiin dekkarikirjailijoihin kuuluva Ilkka Remes tekee syksyllä myös näytelmäkirjailijadebyyttinsä. Sieppausnäytelmä Musta sydän saa ensi-iltansa 13.10. ja sen ohjaa Tommi Auvinen. Tunnustan etten ole koskaan lukenut yhtään Remeksen kirjaa (dekkareita takana jo kunnioitettavat 20 ja nuortenkirjojakin 8) joten tulee olemaan mielenkiintoista millaista tekstiä lavalla nähdään. Rooleissa iso joukko näyttelijöitä Tom Lindholmista Jukka Leistiin ja Risto Korhoseen. Omaa identiteettiiään tiukasti varjeleva kirjailija ei ollut nytkään toki paikalla, mutta Auvinen luki hänen lähettämänsä sähköpostin.

Osa Cats-tiimiä sekä ohjaaja Georg Malvius Ansku Lyytikäisen haastateltavana

Syksyllä (ensi-ilta 8.9.) nähdään Tampereen teatterissa taas musikaaliakin kun Andrew Lloyd Webberin suursuosittu Cats palaa Suomen lavoille. Helsingin kaupunginteatteri esitti tätä 1986 ja Lahden kaupunginteatteri 2007/8 eli ei se kovin puhkikulunut musikaali Suomessa ole. Ohjauksesta vastaa Tampereella tuttu vieras Georg Malvius, joka loihti teatterille myös menestysmusikaalit Les Misérables ja Sugar.

Osa Cats-esiintyjiä, mm. Risto "Rotta" Korhonen (toinen vasemmalta)

Catsin tekstin on kääntänyt Jukka Virtanen ja lavalle kirmaa iso joukko erilaisia kissoja sekä ensimmäistä kertaa myös rotta! Tampereella nähdään ensimmäistä kertaa musikaalissa Malviuksen luoma uusi hahmo, Risto Korhosen esittämä rotta. Kaikki tapahtumat tapahtuvat rotan päässä, eli kissat ovat hänen mielikuvituksensa tuotetta. Mielenkiintoinen näkökulma! Cats on sattumalta se mun ensimmäinen musikaali. Näin sen Sydneyssä 1986, ja sen jälkeen sitä en olekaan nähnyt. Joten tulee olemaan kyllä mielenkiintoista palata kissojen maailmaan.

Ansku Lyytikäinen jututti lavoille palaavaa Irina Milania

Vanhan Grizabellan roolissa vuorottelevat estradeille palaava Irina Milan sekä viime aikoina tukun upeita loistavia rooleja tehnyt Ritva Jalonen. Lavalla nähdään reilut parikymmentä kissaa, mm. Lari Halme, teatterille palaava Tero Harjunniemi, Pia Piltz, Helena Rängman, Pyry Smolander ja Martti Manninen (joka siis palaa armeijan harmaista takaisin, jee!). Syksyn lipuista on myyty kohta jo liki 90% ja nyt on myynnissä kevät 2018!

Pia Piltz ja Irina Milan lauloivat meille näytteeksi myös ehkä sen Cats-musikaalin tunnetuimman kappaleen eli Memory. Tässäpä se teillekin kuunneltavaksi.

Reino Bragge, Ansku Lyytikäisen ja Arttu Ratinen

Syksyllä jatkavat myös menestysnäytelmät Ulkomaalainen, Näytelmä, joka menee pieleen ja Katoava maa. Ja toki ensi joulun maissa palaa loistava Saiturin joulu, jo kuudetta vuotta.

Kesällä vihittävät Antti Tiensuu ja Ella Mettänen näyttelevät Katoavassa maassakin pariskuntaa

Syksyllä on siis kolme ensi-iltaa, mutta jo tänä keväänä, tarkemmin ottaen 8.2., päänäyttämölle karauttaa Tuttiritari! Mä en ole koskaan katsonut Tuttiritaria telkkarista, joten sillä tavalla herra Rusinante-ratsuineen ei ole tuttu. Mutta nyt kun taas näin ja kuulin kaksi kappaletta, niin olin kyllä ihan myyty. Marjatta Kuivaston lavastus ja puvut ovat mielikuvituksellisia ja ihanan värikkäitä! Ja musiikki on rempseää ja hauskaa.

Tuttiritari ja lohikäärmeen salaisuus on todella komean näköinen

Tuttiritari himself eli Jukka Leisti kertoo että musikaali oli hänen monivuotinen haaveensa. Ja onneksi Tampereen teatterilla tuetaan näyttelijöiden ammatillista kehitystä, ja näyttelijät saavat laajentaa työnkuvaa ja osaamistaan. Leisti on siis itse käsikirjoittanut Tuttiritari ja Lohikäärmeen salaisuus -musikaalin ja tehnyt musiikinkin yhdessä kapellimestari Ari Kankaanpään kanssa. Vauhtia ja väriä ei siis puutu! Leistin kanssa estradille karauttaa iso joukko teatterin väkeä ja koko komeutta suitsii ohjaaja Mikko Viherjuuri.

Tuttiritari (Jukka Leisti) sekä prinsessa Esmeralda (Eeva Hakulinen)

Lisäksi teatterin keväässä on iso joukko vierailuesityksiä, joista ainakin ruotsalaisen standupkoomikon Özz Nûjenin tulkinta Shakespearen Richard III kiehtoo eniten. Miten sujuu koko näytelmän esittäminen yhdeltä mieheltä? Sen voi mennä toteamaan 27.4. Frenckellille. Myös Martti Suosalo vierailee taas Tampereella. Sekä Kiviä taskussa -klassikon kanssa (5 kertaa tänä vuonna; kevään esitykset ovat jo täynnä) että Kari Hotakaisen Palvelijassa (21.-22.4.).

Tampereen teatteri tarjoilee siis jokaiselle jotain! Ihanaa!


Kuvat otin ihan itse!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti