perjantai 23. helmikuuta 2018

1918 Teatteri Taistelussa / Tampereen teatteri 22.2.2018

Toinen kerta katsomassa hienoa 1918 Teatteri taistelussa -esitystä Tampereen teatterilla. Tammikuun ensi-illassa en halunnut osallistavalle kierrokselle, koska halusin ensin sellaisen "kokonaiskuvan" esityksestä. Ilman muuta osallistuminen olisi kuitenkin sellainen kokemus minkä halusin aivan ehdottomasti todistaa. Immersiivistä ja/tai osallistavaa teatteria ei liiemmälti näe, ja siitä saa ihan oman uniikin katsomiskokemuksen. Hyvissä ajoin jo ennen ensi-iltaa olin varannut erikoislipun siis. Varsinaisen juttuni esityksestä löytyy siis täältä.


Homma toimii aika kätevästi: joka esityksessä on 20 paikkaa, joissa istutaan permannolla käytävän varrella aika takana. Esitystä katsotaan ihan normaalisti toisen näytöksen alkupuolelle asti, ja sitten tuleekin käsky lähteä mukaan pakkovärvätyksi punakaartiin. Meidät komennetaan asevoimin ulos salista, ja päälle jokainen vetää pikavauhtia harmaan manttelin telineestä. Sitten meitä aletaan kuskamaan pitkin teatterirakennuksen mutkikkaita käytäviä, ylös ja alas rappuja. Noin puolen tunnin aikana pääsemme tutustumaan kulissien taakse. Siellä taistellaan, puolustetaan teatterirakennusta, torkutaan, etsitään kadonneita ja koitetaan selviytyä. Valkoiset tunkevat pikkuhiljaa sisään taloon ja moni näytelmän hahmoista kokee loppunsa. Paukkuu ja rytisee, ja me pieni todistajaseurue pääsemme oikeasti tapahtumien ytimeen.

Tapahtumat tulevat aivan iholle, kun viereen teloitetaan punakaartin tyttöjä tai kun kävelemme käytävän varrella, jonka ovien takaa kuuluu nyrkiniskuja ja avunhuutoja. Hetkessä suuntavaisto katoaa sokkeiloisessa teatterissa ja ehkäpä me jäämme harhailemaan ikuisesti tiloihin. Kaikkea tätä seuraa kuvaaja, ja yleisö teatterin katsomossa saa kokea reaaliaikaisena pienen siivun siitä mitä mekin koemme.


Meidät viedään lopulta näyttämölle asti ja tärisevin jaloin seisomme muutaman "oikean" punavangin kanssa riveissä, kun valkoisten päälliköt kuulustelevat. Huh! Hetkeni parrasvaloissa. Pääsemme seuraamaan vierestä, kuinka epätoivoinen venäläispäällikkö (Ville Haapasalo) heittele rahojaan lompakostaan meidät vanginneelle valkokaartille (johdossaan tuikea Esa Latva-Äijö). Ei auta.

Kierros oli sopivan jännittävä, mutta ihan perheen pienimmille sitä ei suositella. Hetkittäin aika kovaäänisiä kohtia ja esiintyjien intensiivisyys ja läsnäolo oli todellakin iholle tulevaa. Turvallisissa käsissä olimme kuitenkin. Paljon rappusia ja tahti oli aika rivakka, niin ihan huonojalkaisille ei sovi myöskään. Ja kannattaa olla tummat pitkät housutkin ehkä; sopivat manttelin kanssa asusteeksi paremmin kuin kirkkaanväriset kukkamekot :-)


Erikoispenkit ovat huputetut, ja hupun taskusta löytyy lisäohjeita kierrokselle = toimiva ratkaisu. Kierrolle ei saa ottaa mukaan mitään ylimääräistä, eli ei kasseja eikä käsilaukkuja, eikä toki puhelimiakaan. Ne pitää siis jättää narikkaan. Omalle penkilleen ei oikein voi, koska samalle paikalle ei välttämättä pääse enää palaamaan, kun meidät kiireellä saatellaan takaisin saliin näytelmän loppuhuipennusta varten.


Tämä oli loistava kokemus, ja olen 100% tyytyväinen ratkaisuuni nähdä ensin esitys sellaisenaan ja sitten toistamiseen osallistuen kierrokselle. Ymmärrän kuitenkin etteivät kaikki pysty tai halua nähdä samaa esitystä kahta kertaa, mutta minä olisin kyllä halunnut uusinnan joka tapauksessa. Toisella kertaa katsoen koko näytelmästä sai muutenkin enemmän irti. Loppukevään esityksiin osallistavat paikat lienevät jo menneet, mutta kyllä tämä näytelmä toimii muutenkin.

Erityiskiitos Tampereen teatterille koko talon sisustamisesta ajan henkeen ja ihanalle henkilökunnalle myös. Erittäin onnistunut lisä nautinnolliseen teatteri-iltaan!


Kuvat omiani, paitsi esityskuvien copyright Heikki Järvinen.
Näin esityksen ilmaisella pressilipulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti